嬰兒用品

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

Dear all twins mama,

Just want to know anyone of you that yours Twins BB only take care by 1 maid, no others person, ie. 99 or others. Is it possible if 1 maid take care 2 11months twins.??
becasue my mother not willing to take care of them...

:cry: :cry: :cry:

大宅

得....我對囡由一出世到e+都係一個姐姐攪掂...都ok架!! 不過你就唔好預佢可以做得好多其他野law!! e.g. 清潔....
其實最辛苦都係頭幾個月遮....過左1歲, bb大個左, 其實舒服好多....我工人e+10:00pm已經訓得, 8:00am先起身架!! 其實都好好啦!!!

原文章由 PCTwins 於 08-1-31 08:54 發表

Just want to know anyone of you that yours Twins BB only take care by 1 maid, no others person, ie. 99 or others. Is it possible if 1 maid take care 2 11months twins.??
becasue ...

複式洋房

我對twin都係出世到而嫁都係一個工人姐姐揍到15個月,真係頭半年最辛苦,到佢地識爬,都好好多啦,你同佢玩,有互動就更好,其實真係冇話唔得嫁,我工人星期日放假,我老公又onduty, 我都一個睇3個啦 (1個大仔,1對twin),係辛苦d啦,唔使擔心.

原文章由 PCTwins 於 08-1-31 08:54 發表

becasue ...

複式洋房

原文章由 ddlove 於 08-1-31 10:44 發表
我對twin都係出世到而嫁都係一個工人姐姐揍到15個月,真係頭半年最辛苦,到佢地識爬,都好好多啦,你同佢玩,有互動就更好,其實真係冇話唔得嫁,我工人星期日放假,我老公又onduty, 我都一個睇3個啦 (1個大仔,1對twin),係辛 ...

how about your maid? she is OK and willing to take care 3 bb by her owns. I really concern whether she is capble to handle the sudden matter. My 2 daughters are really naughty and always make cry, especailly she wants to sleep and feeding(they don't like to eat). Therefore, I really concern her ability...but till now no choice...!!!

大宅

我對孖女都係由9個月大開始比工人姐姐湊到依家, 都搞得掂喎! 比工人湊之後, 仲乖過以前. 有時我覺得, 如果可以忍心啲, 將仔女比人地教, 係會好啲架, 自己湊就一定係會扭計啲. 工人姐姐嚟咗, 真係教到佢哋食得(餐餐食一碗大人飯, 任何食物都會爭住要食, 真係唔怕會食得唔夠), 瞓得(每晚孖女一齊入房瞓, 唔駛人陪住, 一晚瞓12個鐘到大天光, 日頭再瞓2個鐘晏覺).

況且, 真係一歲之後會好湊啲, 因為佢哋識得一齊玩, 有時真係兩個掛住玩, 都唔得閒理會其他人. 不過, 我媽咪會間中走上我屋企巡視下, 既可以同孫女玩, 又可以做突擊檢查, 幫我睇吓工人姐姐做緊咩. 又或者你可以考慮裝個camera睇住.

至於清潔煮飯等, 你就唔好期望咁高, 我工人都有做, 不過就麻麻地, 但只要佢湊得掂孖女, 我就唔要求咁多喇!

becasue ...

複式洋房

原文章由 melodytwins 於 08-1-31 16:56 發表
我對孖女都係由9個月大開始比工人姐姐湊到依家, 都搞得掂喎! 比工人湊之後, 仲乖過以前. 有時我覺得, 如果可以忍心啲, 將仔女比人地教, 係會好啲架, 自己湊就一定係會扭計啲. 工人姐姐嚟咗, 真係教到佢哋食得(餐餐 ...

Thank you for all twins' mama. You all give me a confidence to let my maid to try. I hope my twins like yours!! Hope our twins BB & all ma ma have a very very happy new year.

複式洋房

唉!!!!話口未完.我”姐姐”一個看我對孖 三日.已經話有唔舒服. 好頭痛同想嘔...
唔知佢挨唔挨到.我請左假幫手.但 係長貧難顧.點算...

大宅

twin babies after their 1st birthday will be much easier to take care...

don't worry laaa... go and find another maid if your find this one is not good and do not care your twins... ...:loveliness:

別墅

你個工人姐姐幾大年紀呀? 小朋友上學未?工人姐姐太細個同沒有自己照顧過孩子的可能會應付唔到.可唔可以看看整天那一個時段最忙, 叫你媽媽不用整天照顧孖寶, 但在某些時段幫下手..咁等你下班後自己湊番.

複式洋房

呢個工人其實唔好嫁,因為佢冇愛心,唔會同BB玩,可能就係咁,佢根本可以好硬心腸,我對TWIN都成日喊嫁,佢都係唔會開口同佢講野,我大仔都6歲啦,返全日班,都唔使佢照顧,係長假先要,你對TWIN幾大呀,我對TWIN情況同你一樣,不如,轉咗個工人啦,我而嫁都申請緊另一個啦,我都後悔咁遲換,其實早D換仲好,BB唔認人呀,真係唔應該忍落去,佢會以為你無咗佢唔得囉,一於去搵下,睇下有冇都好呀.

原文章由 PCTwins 於 08-1-31 13:40 發表

how about your maid? she is OK and willing to take care 3 bb by her owns. I really concern whether she is capble to handle the sudden matter. My 2 daughters are really naughty and always make cry ...

大宅

Hello,
我都係用一個姐姐, 大仔 7歲 (Y2) & Twins 1歲,
我自己接送大仔,所以姐姐照顧兩件都 ok架,
我個姐姐好幫得手, 已經用咗 7年啦,佢好love baby,
所以我好放心, 可能佢自己都有兩個小朋友.
不過佢 3月尾要放假, 我慘啦

quote]原文章由 ddlove 於 08-2-6 01:06 發表
呢個工人其實唔好嫁,因為佢冇愛心,唔會同BB玩,可能就係咁,佢根本可以好硬心腸,我對TWIN都成日喊嫁,佢都係唔會開口同佢講野,我大仔都6歲啦,返全日班,都唔使佢照顧,係長假先要,你對TWIN幾大呀,我對TWIN情況同你一樣,不 ... [/quote]

複式洋房

其實我覺得最緊要係個姐姐掂唔掂! 同你唔好要求佢做倒其他野囉!

複式洋房

唔好意思.宜家先得閒上來.
我對孖都十一個月.仲有十多日都成一歲大. 我都唔知個姐姐點想.一方面叫婆婆唔好來,另一方面又好似唔係好喜歡自己一個湊. 佢係好好勝,成日要人讚佢.根本都唔知佢一個掂唔掂.佢成日話叫太太想點就點.....
"大佬!! 我想點唔係等於你會掂"". 你都唔同我講唔你搞唔搞得掂.我好担心.又唔打得電話反來.搞到好担心.一放工就趕住反家.好快比人炒...
我叫個工人唔好比 入kitchen, toliet等有危險的地方.我知佢有...但話極都唔理我.唉!!! 佢真係好好勝,以為自己係超人. ...

複式洋房

仲有.都唔記得同你地講.我對""姐姐""佢...真係無要求.我一向都以我對寶貝為先.我已經講明屋企維持bb可接受的清潔程度就夠.但係佢都係要打理間屋頭頭是道都不特止.一日洗三機衫...
你知我對孖成十一個月,會放佢地係間屋到活動.但佢仲堅持幫我熨衫.我話過佢咁因為太危險.但係都無用....:tongue::tongue:
佢真係好好勝.... 佢又唔係唔做.叫佢唔好做...但佢又堅持要做.換左佢又唔知會唔來個懶的.況冄婆婆同99 好愛佢.咁點好!!!

複式洋房

PCTwins,

你個工人是BunBun or印印?

我都覺得D工人好煩(現在是印印),never follow your instructions, 成日自把自為,又發脾氣。我好唔放心,好采有99幫下。我得好似BunBun好D,轉BunBun,驚BunBun唔肯揍twins。

大宅

我個印印又係咁..孖b而家啱啱識行又成日周屋走..一個東一個西..又爬上爬落攪攪震..姐姐唔幫手睇真係唔掂..我淨係要求個地要乾淨就ok..其他唔使做..次次叫佢唔使做佢又係堅持要做..成日邊做邊睇b..有時仲揹住b黎做..請左佢之後我次次交多千幾二千水費..都唔知佢洗乜..又成日話腰酸背痛..之前都想換..但佢又對孖b好好..孖b都肯跟佢..我又怕換左個對bb唔好仲衰..而家我都冇咁好氣..佢咁鍾意做我由佢做..慳番啖氣
原文章由 PCTwins 於 08-2-12 00:45 發表
仲有.都唔記得同你地講.我對""姐姐""佢...真係無要求.我一向都以我對寶貝為先.我已經講明屋企維持bb可接受的清潔程度就夠.但係佢都係要打理間屋頭頭是道都不特止.一日洗三機衫...
你知我對孖成十一個月,會放佢地係間 ...

複式洋房

原文章由 amps2b 於 08-2-12 03:14 發表
我個印印又係咁..孖b而家啱啱識行又成日周屋走..一個東一個西..又爬上爬落攪攪震..姐姐唔幫手睇真係唔掂..我淨係要求個地要乾淨就ok..其他唔使做..次次叫佢唔使做佢又係堅持要做..成日邊做邊睇b..有時仲揹住b黎做.. ...

same to me la... (i can't type chinese in my office)
my 印印, she always abuse my utilities, the bills are so high after she came to my home. ie. Town gas around $1000, let alone others la.

洋房

my house maid also , but she care my twin son 2yrs is not easy. im no request ,only care them save is ok

洋房

my twin son is 3-1/3 already

複式洋房

工人唔肯乖乖地湊BB,成日係BB活動時間走去做野,係因為佢想做晒手上D工作,當BB 瞓咗個陣,佢就可以做自己野,即係打電話,SEND SMS, 同埋瞓覺,因為我個工人就係咁, 佢好鍾意係BB活動時間走去涼衫, 抹野, 個BB係度喊都仲要涼衫, 真係比佢吹漲, 所以要改變工作安排, 就係瞓前先洗衫, 叫佢起身先涼, 總之係BB起身前做好先, 當BB中午再瞓時, 先再做其他野, 我對BB都瞓2-3 HOURS, 有時4 HOURS, 所以佢係好多時間做野, 不過, 我屋企都係好污穢, 因為佢成日偷懶, 都唔知佢做D乜, 不過, 都算啦, 因為我都要換咗佢, 都唔明點解對BB成日都整親, 唔係個個疼咗, 就係另一個疼咗, 試過一返屋企, 兩個面仔都疼咗, 叫佢睇住BB, 佢真係坐係度睇住囉, 唔會動, 我亞媽都話佢好似殘廢咁,唔會跟住對BB, 由佢地周圍撞, 所以好工人真係好難搵, 大家都睇化D 啦.

首頁

尾頁

跳至