夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

別墅

本來plan 左1月27日擺滿月酒, 男女家一齊擺6圍, 點知, 昨天女家這邊突然收到亞爺個家姐取孫新抱, 請晒我老豆6兄弟姊姊, 仲有請埋亞爺同亞'ma'(祖母). 姑姐昨天一知道就通知我這件事, 所以27號黎唔到, 等我再作安排.

而昨天下午又收到通知, 亞祖母生cancer, 仍在醫院, 醫生話會安排切除部份"yee'臟, 而祖母已經79歲了.

在這情況下, 我就擔心又會再有突發野發生, 咁米同老公商量不如男家如期1月27日不變, 而就女家另定日子分開擺. 大吉利事祖母有咩事, 咁米女家唔攪滿月囉, 攪掂男家就算了.

點知我個 62 好大反應, 話點解會咁, 咩唔係一早通知晒既咩, 意思話係女家玩野, 要女家話事. 你地評下理了, 我一月一日生仔, 一月四日通知女家既親戚, 1月7日女家親戚覆我佢地1月27日要去飲結婚酒, 等我可以再大家安排雙就下.

我自己就覺得我地女家一些錯都冇, 我唔明62點解係度發 'long ngai", 話咁樣男家冇面喎. 我真係唔知這些係咩野'道理'!!!???

大宅

我都覺得喺. "個亞爺個家姐取孫新抱", 重要個自己個孫, 好有心囉. 便個早啲通知就去邊道.
比著我我都會發爛.
王菀之年度創作專輯《On Wings Of Time (CD+DVD) 》現已上市
請支持正版...請支持唱作女皇
(隻碟要煲架--不是放落個煲道煲...)
click入去試聽下..月亮說
飯婦人Blog

男爵府

好媽媽勳章

我就覺得分開擺無問題喇,又唔係叫62唔好擺,
你屋企人攪d乜,去唔去到,關你62咩事唧

水晶宮

熱血金章

你唔係一號生仔咩?!?
廿七號都未夠一個月!!

老人家係咁嫁啦, 忍讓下啦,
再唔係咪攪百日宴囉

珍珠宮

唔好攪咁多野米唔洗煩囉! 我兩個女都冇擺滿月酒! 喂~ 擺酒我比錢架! D人威就識威, 錢就唔比! 我緊係唔擺啦~ 有咩所謂~

別墅

27號係未夠一個月架, 因為1月1日係舊曆11月23, 咁滿月酒就應該在舊曆12月23 (即1月30日星期三), 我地唔想在平日擺, 因為有幾個guest(男家既人) 係要出trip, 要weekend才回來香港, 所以選weekend, 咁就選左27號了.

我自己係有自己既立場同埋原則, 所以都好鬼憎d 老人家成日峙老賣老成日攪事, 我坐月子, 為這件事哭, 我亞媽都好唔開心, 話坐月時喊, 老時隻眼會唔好....

至於百日宴, 我就係要快些攪滿月, 因為祖母快要做手術了, 所以唔想拖咁耐.

原文章由 9594 於 08-1-8 21:50 發表
你唔係一號生仔咩?!?
廿七號都未夠一個月!!

老人家係咁嫁啦, 忍讓下啦,
再唔係咪攪百日宴囉

別墅

我地女家鍾意熱鬧, 好多時有喜慶事都會攪, 而我大仔滿月都有擺, 所以今次細仔都一樣照攪.

係呀, 擺酒係我地兩公婆出錢, 理應我地話事架, 係62唔化既者.

原文章由 Siuchoi 於 08-1-8 23:03 發表
唔好攪咁多野米唔洗煩囉! 我兩個女都冇擺滿月酒! 喂~ 擺酒我比錢架! D人威就識威, 錢就唔比! 我緊係唔擺啦~ 有咩所謂~

侯爵府

原文章由 alvinchanmama 於 08-1-8 20:49 發表
我都覺得喺. "個亞爺個家姐取孫新抱", 重要個自己個孫, 好有心囉. 便個早啲通知就去邊道.
比著我我都會發爛.

樓主,請你唔好介意,我好認同alvinchanmama既講法,一早已講好1月27號擺仔仔滿月,突然因家亞爺個家姐娶孫新抱...已要分開搞,你62可能覺冇面.

你唔好坐月成日喊la,我嫲嫲佢e+成日話睇野朦,對眼又腫又多粒粒.(後生唔係咁.)我都知你好難做,但既然決定左,算la!:)

子爵府

睛靈勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

其實我都覺得分開擺有咩所謂,宜家又唔係唔擺.
我自己就唔會幚亞b(6月出世)擺滿月.我都認同,錢就我哋兩公婆出.威就6299威!一係就6299自己比錢.否則noway
爆愛車縫作

別墅

多謝你的意見. 咁你祖母後生時坐月係米有喊過呀?

原文章由 朗仔 於 08-1-8 23:46 發表

樓主,請你唔好介意,我好認同alvinchanmama既講法,一早已講好1月27號擺仔仔滿月,突然因家亞爺個家姐娶孫新抱...已要分開搞,你62可能覺冇面.

你唔好坐月成日喊la,我嫲嫲佢e+成日話睇野朦,對眼又腫又多粒粒.(後生 ...

侯爵府

原文章由 astridwong 於 08-1-9 00:39 發表
多謝你的意見. 咁你祖母後生時坐月係米有喊過呀?

我阿爺因食鴉片,冇$,咁我老豆對落仲有2個細佬,比我阿爺賣左比人,來食鴉片...我嫲嫲佢到e+仲成日講:2個仔生完都未抱過就賣比人...又會同我講成日會諗返佢2個仔而喊...:cry:

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

原文章由 朗仔 於 08-1-8 15:46 發表

你唔好坐月成日喊la,我嫲嫲佢e+成日話睇野朦,對眼又腫又多粒粒.(後生 ...

其實可能會覺得冇面ga...因為人地可能book好左幾多圍呢...
我個女滿月果陣book左8圍,點知諗去前一晚d人先打黎話唔去,
我地都覺得好無奈囉...

咩坐月成日喊對眼唔好ga?我坐月果陣喊左好多tim..死啦:-( :-(

珍珠宮

hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

超!佢地覺得冇面之嘛,關你地兩公婆鬼事!
錢又唔係佢地俾,bb又唔係佢地生,幾時輪到佢話事??真係睬佢都有味!:tongue:

等待驗證會員

咁咪改26號擺囉,好小事之嘛

別墅

吓~~我都係分開擺喎, 當食便飯囉

別墅

原來係咁, 好可憐呀, 俾著我實喊死左了.

原文章由 朗仔 於 08-1-9 02:24 發表

我阿爺因食鴉片,冇$,咁我老豆對落仲有2個細佬,比我阿爺賣左比人,來食鴉片...我嫲嫲佢到e+仲成日講:2個仔生完都未抱過就賣比人...又會同我講成日會諗返佢2個仔而喊...:cry: ...

別墅

我就係顧及到, 如果到時有3圍人黎唔到, 咁米仲冇面. 所以女家既通知, 令我做姪女既可以好作安排ma.
而book酒樓既野係我地兩公婆攪既. 就連打電話請男家既親友都係我老公親自打既, 講真, 62你來飲這餐米得囉, 理我地咁多做咩者. 個'host' 係我地兩公婆呀.

原文章由 我愛Corina 於 08-1-9 02:43 發表

其實可能會覺得冇面ga...因為人地可能book好左幾多圍呢...
我個女滿月果陣book左8圍,點知諗去前一晚d人先打黎話唔去,
我地都覺得好無奈囉...

咩坐月成日喊對眼唔好ga?我坐月果陣喊左好多tim..死啦:-( :-( ...

侯爵府

原文章由 astridwong 於 08-1-9 12:17 發表
原來係咁, 好可憐呀, 俾著我實喊死左了.

係ar,我嫲真係幾慘...佢後生果時d相,對眼大好多,對眼袋位唔腫架.但我嫲e+對眼又細左好多,眼袋位超腫又多粒粒,睇野又差.我嫲成日叫我同d表姐生完坐月千其咪 你想 情願同家人、朋友呻下,行街...算la!!!:)

大宅

D 62 99的確幾煩架...
我地生之前已經話左唔擺架啦...到阿B足一個月既時候...我99捉我地去同佢媽媽食飯,話生左個仔點都要俾人見下先喎(只係提過佢媽媽一個人)...咁好啦...點知去到我99已經訂左2圍...擺佢D親戚...我地咪焗住PAY LOR...因為我62 & 99分開左既...我62知道左,又照版咁約我地出黎話想睇下個B...點知呢到又擺3圍...:lol: 我地個陣真係好窮...用既都係卡數...我麻麻係我生個陣黎醫院探我個陣...塞左$2000俾我,諗住我會同佢地擺番幾圍架...點知...我女家個邊就乜都冇...佢男家個邊...我都唔識講...真係嬲到我死,我為左呢件事同我老公嘈左好耐...原本我已經勁憎我99,經過呢件事之後...唔係過時過節我都唔會出黎LOR!!明知個仔要錄爆卡都要有面子!!呢D咁既99我仲要尊敬佢咩...

公爵府

好媽媽勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

其實分開擺滿月酒無問題嫁, 可能老人家大反應d啫, 叫c6好好同62傾傾啦
神未曾應許天色常藍;但衪曾應許生活有力!

首頁

尾頁

跳至