想生BB

跳至

首頁

尾頁

別墅

我堂細佬個老婆剛先了個bb囡, 我身為姑媽咁當然去探探佢啦, 但啊媽話, 既然我自己都想要bb (現在噴藥做ivf, 今個月仍有機會自然bingo) 啊媽叫我唔好去探bb囡呀... 佢話怕我將來個bb小氣喎, 咁我又有個同事話, 去探唔緊要, 但唔好抱個bb咯... 咁請問姊妹們你地有咩意見比我呀.... 我同堂細佬感情情好好架...

珍珠宮

畀面勳章

其實我覺得好睇你自己個心點諗囉..雖然我都有聽過有左bb唔好抱人地個bb,因會小氣;但依家暫時都未有(何來小氣呢?),我覺得抱下沒問題喎,我由睇不育呢年幾,身邊好多bb出世,個個我都去探下抱下.. 仲諗住去沾下人地d..旺下自己潻!! 話唔定你抱完姪女,d福氣過你,等佢快d有個表弟妹同佢玩呢! :D

(不過如果確實真係有左,我就覺得唔好抱啦!!!)

大宅

可能bb會小家. 我陀個女時, 當時是 5個多6個月. 我有個周事生了. 我去探吓佢啦. 咁...人地抱 bb 我又學人抱. 點知, 我肚入面個 b 好似唔多 like. 在入面作反. 放下 bb 后便靜下來了...

所以, 有時老人家說的可能是有理由....

原文章由 藍色小雨 於 07-12-28 11:49 發表
我堂細佬個老婆剛先了個bb囡, 我身為姑媽咁當然去探探佢啦, 但啊媽話, 既然我自己都想要bb (現在噴藥做ivf, 今個月仍有機會自然bingo) 啊媽叫我唔好去探bb囡呀... 佢話怕我將來個bb小氣喎, 咁我又有個同事話, 去探唔 ...
:-)  :-?  :-P

大宅

如果你有左bb, 就真係唔好抱人地既bb 同食人家既薑醋, 如果未有就無所謂...!

別墅

架下未有, 去探下都無咩問題既, 但啊媽話連彊醋都唔好食...咁其實係唔係連我老公都唔可以食呀? 我唔食好閒事姐, 但去到人地屋企, 人地一定會拎出來比我地食架喎....

男爵府

原來有左唔可以抱人地個b架?呢樣真係唔知呀!

大宅

睛靈勳章

呢樣野真係好斜架,記得係89月既時候,我同事(大緊肚)黎左我屋企,仲有座我張床同”麼”過bb,佢話bb個頭好似有汗喎,仲係我屋企過夜,因果時佢住好遠,我老公返黎黑晒面話我牀比佢座我地張床(我淨係記得大肚果陣佢表姐叫我唔好係床同其他bb玩),點知第二朝bb發燒,同一日睇左三個醫生,三個都話佢無明顯病徵,似係尿道炎,點知到夜晚突然間就退左燒無事lu,我老公話原來佢表姐又係試過咁樣,點知佢個bb痴痴呆呆左成個月,后尾要搵唔知咩師公之類搞掂左喎,果次真嚇死我,如果bb有咩事,都唔知點同老公交待

別墅

我果時岩岩生完個女, 攞左d薑醋返公司請同事食, 甘有個同事想有bb好耐, 我地叫佢攞d薑醋返比老婆食啦:-P , 唔知係甘岩定有真係沾喜啦, 第二個月佢老婆就有左

瑪瑙宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

雜誌曾經講過, 袁靚靚都係食左佢細妹頭啖醋有左

原文章由 axa 於 07-12-28 16:12 發表
我果時岩岩生完個女, 攞左d薑醋返公司請同事食, 甘有個同事想有bb好耐, 我地叫佢攞d薑醋返比老婆食啦:-P , 唔知係甘岩定有真係沾喜啦, 第二個月佢老婆就有左 ...

別墅

原文章由 miffymiffy 於 07-12-28 16:19 發表
雜誌曾經講過, 袁靚靚都係食左佢細妹頭啖醋有左

咁即係我應該照去探b囡, 食醋, 但就唔好抱bb啦

複式洋房

不過有d人講, 想生bb就要抱多d人地既BB, 沾多d福氣law...

但要睇自已信...會小氣or沾到福氣law..

別墅

原文章由 wmh 於 07-12-28 16:37 發表
不過有d人講, 想生bb就要抱多d人地既BB, 沾多d福氣law...

之前一直唔知咩原因咁耐都無bb之前, 一有同事生完bb就話叫我地去抱下bb, 等我地可以沾到人地既旺氣.... 果時我聽完就算了, 心想都會好快有bb架啦, 無想過努力左咁耐, 都無食白果:-(

大宅

睛靈勳章

我諗係應該未有就可以抱,有左就唔抱啦

瑪瑙宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

仲有, 如果可以既話, 摸大肚媽媽果肚都 very good

瑪瑙宮

原文章由 藍色小雨 於 07-12-28 16:27 發表

咁即係我應該照去探b囡, 食醋, 但就唔好抱bb啦

但如果有左, 就唔食得薑醋住, 好似話會宮縮.

[ 本文章最後由 miffymiffy 於 07-12-28 17:22 編輯 ]

男爵府

所以我係一個十分迷信GA人

珍珠宮

畀面勳章

唔怪得我叔仔個b出左院,我第一次上到去佢家,亞奶奶係咁叫佢俾亞b我抱...

我覺得未有既抱下就沾福...有就小氣囉...

不過我有個朋友,佢個女出世個陣,佢亞嫂有左3個幾月,佢一樣去醫院探佢,佢囡囡出左院,佢亞嫂又抱佢仲幫手餵奶..跟住亞嫂個b 10月尾平平安安出世. :loveliness:

大宅

我以前試過6wk 時, 99係咁叫我去抱姑仔剛出世既囡囡, 同食左d 拜神食品, 之後2wk 就流產左~~(99當時都知我有左的)

所以我信"有左唔好抱人地既bb law" 令可信其有....

男爵府

真係信則有, 不信則無:mrgreen:

原文章由 arale1668 於 07-12-28 17:29 發表
唔怪得我叔仔個b出左院,我第一次上到去佢家,亞奶奶係咁叫佢俾亞b我抱...

我覺得未有既抱下就沾福...有就小氣囉...

不過我有個朋友,佢個女出世個陣,佢亞嫂有左3個幾月,佢一樣去醫院探佢,佢囡囡出左院,佢亞嫂 ...

男爵府

我都成日抱初生bb架喇!之前同事有咗!我都成日摸佢個肚,仲摸咗幾個大肚婆個肚添!但到而家都仲未bingo呀!

首頁

尾頁

跳至