烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

複式洋房

原文章由 yongyinoo 於 07-10-2 17:56 發表
想自制蒜蓉,點整架?

我通常將蒜頭去皮後,放入攪拌機攪碎,然後放入樽內,加上生油即成。

大宅

兔仔媽咪我都係咁做架。

男爵府

我都整左一樽,但冇放入雪櫃,過左一兩日打開蓋好似有d酸味,仲食唔食得嘎?

《 在神面前萬事非偶然,因神計劃萬有。》

大宅

要放生油定熟油, 有朋友好似放在鍋內加油熱一會兒就色火, 待涼入樽放入雪柜.

大宅

我就咁倒油去蒜蓉處撈勻。然後放入雪櫃。7 月時整左食到現在尚存少少。因我整了很大樽。但做蒜蓉的整過過程中不可沾水。我連用蒜蓉時的匙都沒沾水。因 BK 喱處的人說沾水很易壞。

禁止訪問

大宅

開蓋時只有很濃的蒜味。但就沒有酸味。如果係咁唔要好 D 喎。我樽食了 2-3 個月我都怕變。只變深色左。但味道依然。

除了加油就咩都無加。諗住煮餸時都會調味, 所以咩都唔加易控制 D。
http://hk.myblog.yahoo.com/amanda_wahaha/article?mid=126&fid=39

大宅

?-( 但我屋企無攪拌器. 可唔可以用蒜蓉夾架?
用生油既話. 咁橄欖油又得唔得架? 定要用番花生油?
放D生油時. 係未要過面架?

因為超市現成D蒜蓉我唔鈡意陣味. 但次次煮飯夾蒜蓉我又厭麻煩.

大宅

你唔介意無所謂架。可以用刀剁嘅。大細粒視付你喜歡。如果你用的橄欖油可大火煮食嘅都可以架。唔可以用大火的, 我個人覺得用回如粟米油、花生油或其他好些喎。我放油入蒜蓉處然後用筷子搞勻。放了幾湯匙啦。多油浸的話, 煮餸時落返少些油就 ok 啦。我都只是整過一次咋。不過我都是將我知的講你知。希望幫到你啦。

複式洋房

我都係將蒜頭吸乾水, 或者吹乾, 然後攪, 當然自己剁都可以, 不過要放油過面, 否則用耐左會變綠色, 生油或熟油都可以, 橄欖油就更加好, 我覺得自己做蒜蓉, 好食過買果d, 買果d蒸左排骨有怪味, 我唔鍾意, 我每次會攪3-4個蒜頭, 食得好快, 因為我煮咩都加d落去。

大宅

原文章由 yongyinoo 於 07-10-2 17:56 發表
想自制蒜蓉,點整架?

hi 各位
我通常用自己剁 燒熱瓁 落油
略炒 小小金黃色 待涼入樽放入雪櫃
註:生 油 令 蒜蓉 會變綠色
熟油 要熱 先唔會變 綠色 又香D

純個人意見 如不同意 請原諒

男爵府

醒目開學勳章

我每次都用生油浸, 一次會整5-6個蒜頭, 但未試過變綠色, 會唔會d蒜頭已經出左牙?

子爵府

畀面勳章

我都未試過變綠色,變左色係咪已經算係壞左
我係用攪拌機攪碎蒜頭,之後入樽,再用自己屋企煮"送"的油,有時花生油有時芥花籽油在鑊將油煮熱,之後倒入已放蒜蓉的樽內~
我之前都有試過唔整熱油就咁倒入蒜蓉內,但都冇變綠色,個分別只係冇咁香!
我之前曾經用過李x記果隻蒜蓉,佢開蓋時聞落係好香,但煮完出來食落d怪味我真係唔鍾意,蒸野的話陣味仲衰,可能因為佢係用豆油浸掛~總之冇自己整的咁好啦

禁止訪問

子爵府

畀面勳章

原文章由 sa2501 於 07-10-20 00:08 發表

油要煮幾熱呀?
我驚熱油倒入個樽個樽會爆

唔好貪靚買薄身有花果d樽應該唔會爆的!
加上不是用好多油只係浸蓋面,幾熱幾度就唔知,但好似平時煮"送"咁見有少少煙就ok!

禁止訪問

大宅

我就係唔鍾意用李X記隻. 陣味超怪. 我之前買過一樽頂唔順扔左.:tongue:
等我的起心肝. 去買番個玻璃樽試下自己浸先. 講真有時煮飯唔煩. 係每餐要撕D蒜頭衣又要用蒜頭夾 夾蓉, 可能我手腳慢. 好晒時間.

原文章由 yan511229 於 07-10-20 00:03 發表
我都未試過變綠色,變左色係咪已經算係壞左
我係用攪拌機攪碎蒜頭,之後入樽,再用自己屋企煮"送"的油,有時花生油有時芥花籽油在鑊將油煮熱,之後倒入已放蒜蓉的樽內~
我之前都有試過唔整熱油就咁倒入蒜蓉內,但 ...

禁止訪問

子爵府

畀面勳章

原文章由 文狄 於 07-10-21 13:32 發表
我就係唔鍾意用李X記隻. 陣味超怪. 我之前買過一樽頂唔順扔左.:tongue:
等我的起心肝. 去買番個玻璃樽試下自己浸先. 講真有時煮飯唔煩. 係每餐要撕D蒜頭衣又要用蒜頭夾 夾蓉, 可能我手腳慢. 好晒時間.op ...

傻瓜~
蒜頭衣使咩自己慢慢"met"架,用個刀一拍下就成個衣一推就出左來啦
如果你有蒜頭夾仲方便呀,衣都唔使去就咁成粒放,一夾就蒜蓉出晒黎,個衣就在夾入面了(最好先切個頭尾會更易)

首頁

尾頁

跳至