跳至

首頁
12345...12

尾頁

複式洋房

Re: 唔知呢度有冇會員係o係何民田愛民村長大呢 ??

Dear all
呢度好多自己友喎!
我細個都係愛民幼稚園度讀架!

Cameo
我以前成日去華昌買孖條架hehehe
我都記得你話以前係頌民樓樓下果檔賣魚仔果兩公婆架,亞媽果陣唔比買魚仔架

子爵府

dear all.
我而家重有時時返去呀,因我阿媽重住愛民丫ma,hahaha
其實自殺勝地真係點止一座丫,井字o個邊好旺o架,我由細細個放學返屋企見到"人型"粉筆地,到早幾年有police拎住張"死者跳樓後相"認人,都不知幾多單嘞,,,,,
愛民閣依舊係o個家人做緊,我諗愛民o既文具生意佢真係搵唔少,,,hahahaha....
不過呢條邨都老化嘞,而家每到星期日,都好旺,因為d仔女都帶埋仔女返去探父母啊,,eghehe

子爵府

原來甘多自己友...

商場頂多色魔? 我唔知o番, 反而我讀書時成日上去拍拖就真 :-P :-P :-P

我在商場時裝店「欣欣」做過兼職, 不知還在不在??我已成十年無返去, 我當時的老細已經移民加拿大, 頂給一個熟客, 我在佢移民前已經離職。

隔離間文具店唔覺唔覺, 真係搵好多.

洋房

arron媽 寫道:商場頂多色魔?

咁我又唔知,不過讀書果陣就有同學話果樹有露體狂 另外前年某晚八點幾,我係敦民樓長樓梯見過網上流傳既綁手頸既男人, 叫我幫佢解繩, 嚇得我拔腿就跑:-( , 之後就見到有提醒居民小心

arron媽 寫道:商場時裝店「欣欣」

好似前兩年摺左啦, 而家好似比間"GRACE"租埋. 商場裡面好似都有幾間舖係同一個老闆娘.

伯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

見你們講得那樣開心, 我都要加入.
我都係係愛民村大, 住衛民樓, 住了20幾年, 不過搬去愛民村前已經讀緊小學, 屋企無同我們轉校, 所以每日要行30分鐘返學, 行上京士柏公園, 再行一條好長的樓梯才到yaumati, 一係就行衛理道, 經華仁, 換轉現在都沒有那麼多力氣行來行去.

我家人都係4年前搬入居屋, 因為要交雙陪定3陪租, 所以要搬. 不過有些老街坊仲係愛民村, 每年過年都會去下拜年.

講起自殺, 我細個係屋企聽到好大聲跌東西的聲音, 跟住係天井見到有個人大字型係地上, 跟住我幾晚都想起那個情境, 都幾驚.

那時好鍾意去愛民閣購買精品, 好似那時間運動店舖都係佢地開. 其他店執完一間又一間, 但係佢地可以做那麼耐, 真係好利害.

男爵府

我雖然唔係住係愛民村, 但我都好多同學都是住係呢到, 所以好多時都會係度玩, 係天井到打毛球, 係公園到玩捉迷藏, 個時我係兒童合唱團度學跳舞, 個個星期日都會來愛民村.

好似有間雄雞麵包鋪, 愛文超級市場

懿琳媽媽 :

我都係讀海星小學, 你邊年架, 其實我都唔知(唔記得左), 我是74年出世的.

有咩老師教過你呀, 你記唔記得個校工 ---坤叔, 佢好好人, 仲好錫我呀

男爵府

樹熊媽媽

我讀建民幼稚園位於建民樓樓下 (即係後來既迦南幼稚園)。

子爵府

新紅雞而家依然健在呀,,,hahahah..我阿媽每年復活節都要帶兩個孫落去買吓復活蛋先安樂o架,,,hahaha
可能我住井字o個邊,細細個都聽埋唔少野啊,井字G樓係個公園,平時日光日白返工放工d人搭隧巴都會行G樓返上樓,但夜少少過左放工時間,明明落左隧巴行公園上樓最方便都好少人行o架,個個會行條長樓梯上返4樓.......

大宅

charlotteling ,

咦!同年wor!可能大家係同班同學呢?
我印象中好似:
小一:1B班
小二: 2C
小三: 3B
小四:唔記得
小五:5A
小六:6A

我就最記得6年班班主任黎老師,仲有好肥好肥嘅體育老師-楊老師,教體育嘅Miss Hung,2年班嘅Miss fong.
我地可能以前一齊玩架,仲可能係好朋友tim.你是否住山谷村or何文田村架?有冇坐保母車呀?

charlotteling 寫道:
懿琳媽媽 :

我都係讀海星小學, 你邊年架, 其實我都唔知(唔記得左), 我是74年出世的.

有咩老師教過你呀, 你記唔記得個校工 ---坤叔, 佢好好人, 仲好錫我呀

男爵府

arron,
樂道中學搬o左去大圍美林村都有好幾年 la !!
我都係搬走o左好耐,而家得我阿婆o係愛民村住,所以只係間唔中先返o下去,同阿婆飲茶,我都有好多小學同學住愛民村,不過次次返去連一個都冇遇見,可能大家都搬走晒o卦,我都覺得往日的那種街坊親切感已經沒有了,每次返去,每一個角落都勾引好多童年趣事,好多美好的回憶,所以我真係好唔想愛民村遷拆 !!

arron媽 寫道:
我係愛民村大, 讀樂道中學, 但好似拆左了.
我以前住嘉民樓, 對住類似安置區、中轉屋的東西, 但我記得以前民風幾好, 雖然對住安置區, 但一d 都唔雜, 我成日走過去買野食, 入邊仲有個類似「喜劇之王」的街坊福利會.
我搬走好耐, 但安置區已變成公園, 景觀靚好多, 但往日的那種街坊親切感已經沒有了。 :-(

男爵府

懿琳媽媽:

嘩 ! 你仲記得你讀邊班, 我都無咩印象, 1B班- 班主任係唔係Mrs Chan )教英文.

我都記得個體育楊老師, 個時成日放學都同佢一齊行(順路), 我唔係住係山谷村, 何文田村, 我住係窩打老道, 勝利道個邊, 無搭保母車, 是行路的, 所以每次經過橋底就會買雞蛋仔食.

你估我地講過中文全名或者send張相, 大家認唔認得大家呢 ?

你有幾多個小朋友呀, 是不是得懿琳呀, 幾大個呀, 唔好意思好似好多野問^-^.

懿琳媽媽 寫道:

咦!同年wor!可能大家係同班同學呢?
我印象中好似:
小一:1B班
小二: 2C
小三: 3B
小四:唔記得
小五:5A
小六:6A

我就最記得6年班班主任黎老師,仲有好肥好肥嘅體育老師-楊老師,教體育嘅Miss Hung,2年班嘅Miss fong.
我地可能以前一齊玩架,仲可能係好朋友tim.你是否住山谷村or何文田村架?有冇坐保母車呀?

懿琳媽媽 :

[/quote]

大宅

必必

我都好鍾意去愛民閣買文具,精品,運動舖(世運村)都係佢地開. 我細路時真是日日都去.你講得無錯愛民村許多店舖執完一間又一間, 但係佢地可以做那麼耐, 真係好利害. 但有一間儘利害過佢,現在都執,真唔明.你估下?

大宅

更正:現在都未執

男爵府

天馬快餐

大宅

RCHU01

No

男爵府

LO FUNG BOOK SHOP

複式洋房

RCHU01 寫道:
LO FUNG BOOK SHOP

我都係咁淋,細個時d文具係愛文閣買唔到文具,去o個到搵下啦,佢地長期打牌架ma,佢同廢事理你,叫你自己睇下,個時lam,嘩,間鋪要黎長期打牌用架??

愛民村d鋪位係一定係租定可以買架呢??有無人知

大宅

please checkpm.thanks

懿琳媽媽:

你估我地講過中文全名或者send張相, 大家認唔認得大家呢 ?

你有幾多個小朋友呀, 是不是得懿琳呀, 幾大個呀, 唔好意思好似好多野問^-^.

伯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

愛民閣以前文具比其他平, 所以鍾意放學之後去行. 講開lo fung那間文具店真係次次都見人打牌, 唔知係唔係租比人打牌, 抽水呢!

未執那間會唔會係房屋辦事處, 美心快餐呀! 仲有細個睇胡永鴻醫生, 你們睇那一個? 最近歐陽醫生同個女醫生打官司, 你們有沒有留意到?

男爵府

其實茶餐廳同新鴻雞都好耐喎 ?-( ?-(

歐陽醫生單CASE賣哂報紙, 我都有留意o架, 佢係好有自信的醫生, 我覺得他不是故意, 只是有病人睇過其他醫生, 佢就會話人地唔好咁, 我唔係話佢o既行為o岩, 不過批評同行都唔係幾好囉

首頁
12345...12

尾頁

跳至