烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

男爵府

有「營」勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

sistersister123 發表於 11-10-8 10:44
樓主你仲有無食過其他款呀?我同老公講話三町友有野送,我老公就叫我攪個生蠔party,搵多d人陪佢擦餐勁喎~~:ha ...
你老公咁殘忍架 要你睇住佢地食呀

呆開得party就叫齊咁多種啦 我會主力法國蠔
因為澳洲開始進入夏天 生蠔應該會無咁靚

珍珠宮

畀面勳章

回覆 Gobbie 的帖子

我上兩個禮拜都 order 左佢

Gobbie  快D去FB貼張相 有神秘禮物!!  發表於 11-10-8 12:50

男爵府

回覆:當季法國生蠔上市

珍珠宮

畀面勳章

回覆 BonBonLin 的帖子

thx thx, do it now

男爵府

複式洋房

睇到都流晒口水,早排食完,依家又想食....

Gobbie  學識左自己開就幾時都咁想食  發表於 11-10-12 17:37

大宅

我都係生蠔super fans呀。澳洲蠔水尾喇,不過上星期都訂左3打開比d fd一齊爽下,下次要食Gillardeau先得,講起又流晒口水

大宅

引用:Quote:原帖由+Gobbie+於+11-10-06+發表我訂

原帖由 pekkle1216 於 11-10-06 發表
邊間?
pm我可以嗎
我都想知地址,可以pm埋比我嗎?

Gobbie  DONE  發表於 11-10-12 12:02

男爵府

引用:Quote:chickenwing2006+發表於+11-10-5+22:

原帖由 Gobbie 於 11-10-06 發表
我訂果間
La Perle Blanche $25/隻
Fine de Claire $17/隻
可以pm個間鋪的名比我嗎? thanks~~

Gobbie  DONE  發表於 11-10-12 12:03

禁止訪問

畀面勳章

禁止訪問

畀面勳章

大宅

男爵府

有「營」勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

JackieEE 發表於 11-10-10 16:15
我都係生蠔super fans呀。澳洲蠔水尾喇,不過上星期都訂左3打開比d fd一齊爽下 ...
好囉好囉有人一齊分享下又可以教下路

你呢到係未有幾種唔同GE蠔呀??

大宅

法國 brittany special

Gobbie  請問邊到有得賣??  發表於 11-10-12 17:40

大宅

引用:Quote:JackieEE+發表於+11-10-10+16:15+我

原帖由 Gobbie 於 11-10-12 發表
好囉好囉有人一齊分享下又可以教下路

你呢到係未有幾種唔同GE蠔呀??
由6月起都係keep住食澳洲蠔,8月食過Fine de claire 麻麻地!依盤全部係coffin bay,不過開始un啦,見做特價12@咪last call多次囉!因為9月尾時食仲好大隻的,我like佢爽口!我又試下訂你果間先?可以pm我嗎

Gobbie  DONE  發表於 11-10-12 17:44

男爵府

回覆 JackieEE 的帖子

GILLARDEAU我都好想試不過成$30一隻
第一次學開蠔都係唔好咁博

相問下依家食南非蠔係啱時候爽嗎?
我見有人貼左D ROLEX上去 睇落都幾肥美 搞到又好想食添

大宅

Gobbie 呢隻暫時係 kr oyster見過

Gobbie  唔該哂等我去睇下先 你有無訂過??  發表於 11-10-13 13:06

大宅

我無訂過呢間. 不過淨係喺呢間見到咋

男爵府

法國生蠔超新星

法國蠔來來去去,好像只有 Fine de Claire、Gillardeau、黑珍珠、白珍珠?
錯!蠔王 John Stewart 立即介紹 3 款近期才在香港供應的法國生蠔超新星,愛蠔者必試!

蠔中極品 Divine $56 / 隻
名曰「神聖」,好有氣勢!但它的確受得起這樣巴閉的名字,因為其味道鹹甜交錯,層次複雜,而且質地清爽,也很大隻,美味無其他法國蠔可比擬,John 稱之為法國蠔之王者!此蠔是新到港品種,只有少量蠔店有售,見到不要錯過!

產地:法國 Brittany
味道:金屬味不重,鹹甜交錯,層次豐富
質地:爽口清新
當造期:全年當造

最佳吃法:不加任何配料

甜味悠長 Ostra Regal

養殖方法同 Divine 十分相似的生蠔,味道同樣很複雜,

吃入口,先有點海水鹹味,再來已是滿口鮮甜,甜味圓潤明顯,

aftertaste 悠長!質地爽脆,很 refreshing,非常易入口。

產地:法國 Marennes-Oléron
味道: 先是海水鹹味,再來已是蠔甜充斥口腔,aftertaste 半小時也不散

最佳吃法:加大量檸檬汁,更能吃到此蠔真味

水中之花 Fleur des Eaux $46 / 隻
只有法國人才想得到的浪漫名字,此水中花鹹甜味道平衡,整隻吃下,先是一段鹹味,才慢慢滲出甜味,鮮甜餘韻長久。不creamy,屬於清爽一類。

產地:法國 Marennes-Oléron
味道:先是一段海水鹹味,甜味再慢慢滲出,餘韻長久
最佳吃法:加入檸檬汁及黑椒

http://www.ufood.com.hk/restaurant/news/feature/%E6%B3%95%E5%9C%8B%E7%94%9F%E8%A0%94%E8%B6%85%E6%96%B0%E6%98%9F

大宅

回覆:Gobbie 的帖子

水中花啖海水真係喊到苦架! 不過真係好重蠔味!
Brittany 水域嘅真係值得一試嘅

首頁

尾頁

跳至