母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

大宅

好媽媽勳章

我都餵咗快一年啦, 冇刻意諗幾時停, 只要阿女肯啜就比佢食
而家由一日泵2次改為泵1次, 之後早晚埋身餵.

男爵府

小虎妹媽 發表於 12-2-20 13:38
回覆 yamadalei 的帖子

每個人都總有起伏嘅時候, 正面面對心煩事就會變為芝麻小事
而加返左工, 忙到發癲. 平時返工要泵奶d野做唔曬, 結果禮拜六日要拿返屋企做.例如我媽同99既野, 以前好緊張, 而加根本無時間去理, 有時間都訓下好過.

水晶宮

BK猜猜猜慶中秋

係架返工嘅時間就忙到發癲, 跟住到時到候就夠鐘泵奶, 有時真係有D灰架, 不過通常我會係呢個時間會諗下之前有咩諗唔通嘅問題, 哈~ 反而咁......就諗到方法解決喎.

家事......大問題唔到我理, 小問題更加唔使理啦!!

大宅

叻叻勳章 睛靈勳章

男爵府

小虎妹媽 發表於 12-2-20 14:57

係架返工嘅時間就忙到發癲, 跟住到時到候就夠鐘泵奶, 有時真係有D灰架, 不過通常我 ...
我都係唔習慣返工泵奶, 成日響度唸幾時俾人炒... 又唸D同事好慘要做埋我個份.

版主

畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 版主 wyeth冷知識勳章 陪月勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 育兒性格勳章 2016畫展勳章

小虎妹媽 發表於 12-2-17 23:11
仲有兩日就係小虎妹兩歲生日, 而我呢個奶媽都係時候收泵引退啦~

...
你收泵?我都慢慢收啦....依家每日泵一次,唔知還可以泵到幾耐....唔知幾多1002媽媽還餵緊呢?
見我在線?
但可能我已行開了!
以為我行開了?
但可能我就係望住喎!
所以......你估我唔到!

水晶宮

BK猜猜猜慶中秋

可能我坐office啦, 所以都自己的事自己做, 嗰日做唔晒就要o/t ko埋先走囉!!

水晶宮

BK猜猜猜慶中秋

回覆 FrankieFUNG 的帖子

收啦, 如果我隻小虎妹肯埋身食我就唔收, 但係日日咁泵都幾慘架 (我C6), 因為我要泵奶嘅時候佢就要做晒我D工作, 好似洗奶樽, 幫小虎妹刷牙.......而且由小虎妹唔肯埋身開始, 都已經定左餵到兩歲, 堅持到而家已經賺晒架啦, 因為由開始到而家都無買過奶粉

小虎妹而家都係飲自家製豆漿jar

水晶宮

BK猜猜猜慶中秋

回覆 ffpanda 的帖子

囡囡, 肯埋身就繼續餵啦, 呢D時光我都好sin mo架

大宅

BB防敏心得分享勳章

I服了U,記住領退休金啊
:-D  :-D  :-D

版主

畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 版主 wyeth冷知識勳章 陪月勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 育兒性格勳章 2016畫展勳章

小虎妹媽 發表於 12-2-20 23:43
回覆 FrankieFUNG 的帖子

收啦, 如果我隻小虎妹肯埋身食我就唔收, 但係日日咁泵都幾慘架 (我C6), 因為我要 ...
大家咁話,慳唔少,又可以煩少好多野~
見我在線?
但可能我已行開了!
以為我行開了?
但可能我就係望住喎!

水晶宮

BK猜猜猜慶中秋

回覆 回覆:FrankieFUNG的帖子

慳錢係其次, 確實係病痛都少D, 呢兩年(touch wood)睇醫生嘅次數, 一隻手都夠晒用

別墅

引用:Quote:simmeng+發表於+12-2-19+00:01+我都

原帖由 sukie_soso 於 12-02-19 發表
我十八個月開始lunch 唔泵,只早晚埋身。睇下佢幾時會唔食~

別墅

引用:回覆+simmeng+的帖子 我都唔算同小虎妹介

原帖由 小虎妹媽 於 12-02-19 發表
回覆 simmeng 的帖子

我都唔算同小虎妹介奶架, 只不過用左豆漿+麥皮/豆奶取代人奶
我早晚埋身,睇個勢我唔同佢介佢係唔會唔食。不過我都enjoy 埋身。係呢,小虎妹點樣比你知唔肯埋身架?

別墅

引用:慳錢係其次,+確實係病痛都少D,+呢兩年(touc

原帖由 小虎妹媽 於 12-02-21 發表
慳錢係其次, 確實係病痛都少D, 呢兩年(touch wood)睇醫生嘅次數, 一隻手都夠晒用

...
Agree! 二十個月黎我阿B病過兩次咋!

版主

回覆 小虎妹媽 的帖子

同意丫.....就算病都好得快.....有時就算唔睇醫生都慢慢復原~
見我在線?
但可能我已行開了!
以為我行開了?
但可能我就係望住喎!

水晶宮

BK猜猜猜慶中秋

回覆 回覆:simmeng的帖子

咪佢訓醒教, 諗住比佢埋身食奶囉! 點知佢喊曬之餘仲要推開我

而且嗰日全日都係咁, 即是話佢嗰日全日都冇食過奶呀 從此之後就做左全泵媽啦

水晶宮

BK猜猜猜慶中秋

回覆 回覆:simmeng的帖子

咪佢訓醒教, 諗住比佢埋身食奶囉! 點知佢喊曬之餘仲要推開我

而且嗰日全日都係咁, 即是話佢嗰日全日都冇食過奶呀 從此之後就做左全泵媽啦

別墅

回覆:光榮引退~~~

叻叻媽咪

大宅

好媽媽勳章

敝在細女到而仲食緊夜奶呢

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊