母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

大宅

引用:支持!同埋佢地又冇+check+人奶,話唔定人

原帖由 opheliatam 於 12-08-08 發表
支持!同埋佢地又冇 check 人奶,話唔定人奶嘅碘含量都不足呢?
咁又唔會,因為奶粉係模仿母乳,所以母乳唔會唔夠

伯爵府

好媽媽勳章

每個人都有自己既諗法, 個bb係佢地既,
我唔會多加評論.

我只會做我相信係啱既事,
我覺得人奶對bb好, 雖然間中都會比人串,
比人話, 但我自我感覺良好就得, 唔會埋人點睇.

大宅

回覆:懇請大家不要落井下石

我媽媽同6299成日叫我轉奶粉,今朝99上嚟我都有抽水望住份報紙頭條話好在BB係全人奶。返工後詳細睇返各報張有關內容至知原來咁大鑊,我只係想像如果係自己BB會點已經擔心到忍唔住眼濕濕,真係好希望大家嘅BB會無事健健康康。同時希望各媒體經過今次多D宣揚母乳。

男爵府

引用:支持!同埋佢地又冇+check+人奶,話唔定人

原帖由 opheliatam 於 12-08-08 發表
支持!同埋佢地又冇 check 人奶,話唔定人奶嘅碘含量都不足呢?
碘是否足夠要睇人奶媽有冇吸取足夠嘅碘喇,個個人唔同。世界性嘅研究話由5.4 t到2170 microg/L (中位線62 microg/L) 。

Mean breast milk iodine concentrations are reported as ranging from 5.4 to 2170 microg/L (median 62 microg/L) in worldwide studies.
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/m/pubmed/12530582/

要人奶夠碘,呢度話世衛話每日媽媽要吸取250 microg.

The current WHO/ICCIDD/UNICEF recommendation for daily iodine intake (250 microg for lactating mothers)

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/m/pubmed/19178515/

大宅

叻叻勳章 睛靈勳章

呢個帖好值得支持, 希望d bb無事啦!!!

講真奶粉出事既新聞係壞消息, 唔希望再有!!!

但呢d消息第一時間我會係想話俾99知, 令佢明白人奶既好處, 唔好成日叫我幫ar b戒奶!!!!

別墅

子爵府

我平時都會成日喺自己fb宣傳母乳, 呢個新聞一出, 我覺得無聲勝有聲, 其實母乳有几好就係人都知, 只不過好多人都唔肯承認...

好多媽媽都在恐慌之際, 我慶幸喺呢個topic同佢哋冇話題, 亦唔會有人問我驚唔驚~

真理往往都會被歪理蒙蔽, 但到最後, 只有真理才可長存...

希望反母乳的人反思~

另一方面, 呢個係一個港人應該改掉盲目崇日嘅習慣, 幅射事件只係一個序幕, 日本真的不是我們眼見的那么好....

教 養 孩 童 , 使 他 走 當 行 的 道 , 就 是 到 老 他 也 不 偏 離 。 (箴22:6)
Train up a child in the way he should go: and when he is old, he will not depart from it. (Proverbs 22:6)

大宅

讚成!世上只有媽媽好!所有媽媽都為自己孩子好,只是大家方法不一樣!加上香港對母乳推廣不足,香港人每日都為囗奔馳,在各種環境條件不容許下,配方奶粉就成為另一種選擇.希望各BB都身體健康, 快高長大!而我地奶媽就長餵長有!

禁止訪問

畀面勳章

懇請大家不要落井下石

大宅

我都好想全人奶架, 已經好努力追奶, 但無奈都要補奶粉...見到阿B隻粉磅上有名已經好唔開心, 好大壓力, 覺得自己比唔到最好既野阿B, 剛才仲見有D人講風涼話, 我真係咸左出黎,希望各位媽媽體諒下其他人!

yikaho  全奶粉先驚, 補奶粉唔使驚, 你有畀過媽媽奶BB已經好好!  發表於 12-8-9 11:00

男爵府

認識瑞士牛牛第一回 我的育兒心得勳章

同意呀! 個個媽媽都想俾最好的自己仔女架啦,係礙於好多內外在原因先喂唔到母乳啫!

I like ur 五更~  發表於 12-8-9 10:59

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 HiPP勳章(1)

Agree

伯爵府

我相信大家奶媽唔係有心落井下石, 不過講者無心聽者有意啦.

不過有時真係覺得對奶媽好唔公平, 好大壓力,

之前有個post 在自由講場, 當眾餵人奶又俾人話騷擾, 又將人奶與當眾急尿急屎去比較, 而家講下自己餵奶開心都怕俾人罵.

不過香港人係好善忘的, 好快就會俾廣告商洗腦, 當年三聚青安都係咁, 唔夠半年就打回形.

我其實係08奶媽, 餵人奶時剛好三眾青安出現, 但仍然不停俾人叫停人奶和餵奶粉.

別墅

opheliatam 發表於 12-8-8 22:41

有道理…like!

禁止訪問

畀面勳章 陪月勳章 貢獻勳章 BK Milk勳章

伯爵府

畀面勳章

懇請大家不要落井下石

支持

伯爵府

環保接龍勳章

回覆 hanbb 的帖子

餵人奶要高EQ, 大家努力, 假以時日, 我相信香港會有進步的.

伯爵府

醒目開學勳章

良好品質的食物下餵養人奶就是最完美了~可惜事與願違
***生於這世代........有點措手不及***
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
幫助別人不求回報,難度簡單一句"多謝"也沒有 ?為人父母者,不覺得可恥 ?還是你心裡是冷漠世界 ?!

大宅

希望呢單野可以令更多人堅持餵母乳, 人奶媽又減少D俾人歧視或者迫你轉奶粉
我之前乳腺炎有差唔多一個月時間唔夠奶要補奶粉(雪X), 果隻奶粉碘質都唔達標, 都令我有少少擔心, 可想而知全奶粉的媽媽有幾擔心

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊