母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

畀面勳章 環保接龍勳章

回覆 connielui10 的帖子

去之前睇左邊道有奶房,去D大商場,
算好時間餵完先出街 (咁你最小有3個鐘先要再餵)
唔好亞B喊先去找奶房,因為好多時都要等 (我試過要等半個鐘)

有餵奶房嘅地方
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3828300&fromuid=697120

joey_23  thx 先~^^  發表於 11-6-17 13:03

大宅

回覆:jessiechen 的帖子

未戒奶都唔打算去旅行,但我家姐姐下年年頭之前要出境一次,老公同我阿媽又好想去澳門,諗起都頭痕。如果可以埋身餵就一天都光曬。

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

我響美國訂左呢隻餵奶巾,係貴d, 但d 料透氣過普通帔肩,又有個鋼線響 neck 位,可以好易望到bb,誠意推介:

http://shop.bebeaulait.com/originals

男爵府

引用:我響美國訂左呢隻餵奶巾,係貴d,+但d+料透

原帖由 googoo 於 11-06-16 發表
我響美國訂左呢隻餵奶巾,係貴d, 但d 料透氣過普通帔肩,又有個鋼線響 neck 位,可以好易望到bb,誠意推介 ...
呢個牌子好好,我朋友送咗一條俾我。頸位個鋼圈好正,可以觀察BB ,又冇咁熱。推介!推介!

冬天的味道

大宅

環保接龍勳章

我係用呢
http://www.lum-smart-family.com/detail.html?product_id=1f31275e84a5ab2edd7e6064c4218518
買咗黑色, 等bb眼花花出街易d sleep

子爵府

肥豬豆豆 發表於 11-6-16 18:49
未戒奶都唔打算去旅行,但我家姐姐下年年頭之前要出境一次,老公同我阿媽又好想去澳門,諗起都頭痕。如果可 ...

我係全泵媽, 所以要解決咗泵奶同儲奶的問題先可以去旅行
我同老公打算11月去幾日泰國, 唔會帶bb去
但到時泵奶唔知點搞, 唔通泵咗要倒咗佢, 咁樣好嘥...

kata_hihi  use for ur spa treatments there lol  發表於 11-6-30 14:28
sl222  酒店雪柜多數冇冰格喎...如果永做唔到冰奶, 可以真係冇得keep...  發表於 11-6-17 17:00
小虎妹媽  同時可以係嗰到買儲奶袋(boots)平好多架~  發表於 11-6-17 10:45
小虎妹媽  泰國返香港都唔係好多個鐘姐, 用FTG可以解決到啦~  發表於 11-6-17 10:44

子爵府

畀面勳章 睛靈勳章

我反而覺得餵人奶出街仲方便, 我係少奶媽, 每日加埋先得一餐人奶, 如果我係多奶媽, 帶 bb 出街時, 夠鐘餵奶就去餵奶房 / 搵條披肩遮住就餵得, 唔駛帶奶樽、凍水、熱水, 又唔怕飲剩要坐番熱/倒左佢, 又唔怕倒瀉水 (我試過一次... 成個袋濕晒... 好彩 d 後備衫仔冇事~), 餵完著番好衫就可以繼續行街街, 勁方便~

可惜我係少奶媽...

大宅

好媽媽勳章

我都覺得餵人奶方便過餵奶粉, 真係帶少好多野.
我用印尼咩帶仲方便, 可以一路咩住餵

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

出街無難度,有時需要係街,mtr,行,坐,企餵奶,我都係全奶媽,全埋身,不過多謝提供餵奶巾既媽咪,真係又多一個好選擇!

複式洋房

我個BB自滿月起已經日日都會出街
去下商場行下食下野買下送
其實今時今日算好方便啦
多數商場都有BB室

大宅

你地個兩條link呢, 咁有人企隔離高望落去, 唔會走光既咩下?

我自己係披肩釘左兩粒button, 都唔敢露一條隙出黎, 仲要人手lin實佢, 好怕走隙比人裝到, 搞到鬼死咁熱

係呢, 咁同親戚食飯有男人, 你地會唔會照餵, 會唔會好embrassassing呀?

大宅

如果連你都覺得尷尬,其他人就會尷尬囉,餵奶要訣首要係令身邊所有人覺得餵奶係好正常好普通的事,咁你就可以去到邊餵到邊.

我返公司直頭一路做嘢一路泵奶,用餵奶巾圍住就得,開頭係幾odd,不過當大家慣左,就唔會覺得奇怪!

努力呀!

szekamama  like!! 我都覺得係work 嘅!  發表於 11-6-30 10:17

複式洋房

我都上網買咗條餵奶巾,不過只係幾十蚊的大陸貨,不過佢都有條鋼線一樣可以裝吓個BB食成點?諗住到時係屋企練習到點用,夠膽帶個bb出街先買條貴d靚d的!

大宅

環保接龍勳章

我都試過去camp同男同事同房, 用餵奶巾遮住泵就ok, 自己唔尶介, 自然d,人地就唔會尶介.

大宅

agree, can't go out for long...

別墅

陪月勳章

回覆:餵人奶真係好怕出街

我用餵奶巾,去到邊餵到邊,同親朋戚友食飯都係咁餵。同唔熟既朋友我會主動問佢,其實唔係問,係話聲佢知我會餵。食飯我會揀坐得舒服啲既地方,好多人同我講好羨慕我餵到媽媽奶。
我超推介Bebe au Lait 既hooter hiders,又靚又好用。頸位有個圈,好方便睇到bb咀仔係邊,又夠大條唔易走光。我買咗兩條,一條有袋仔裝沙巾,一條有ruffles。推介!

大宅

回覆 maizebb 的帖子

請問係邊度有得買? 要係佢地個網訂嗎?

別墅

回覆:餵人奶真係好怕出街

我都想用餵奶巾,可惜我老公唔比

大宅

我都唔敢同細b出街 因為要搵地方餵奶 好驚! 出過一次 未買餵奶巾 用件嬲遮住 我雖然第一次 但又唔會話好尶介 雖然餵奶粉出街係麻煩d 但大仔個陣慣左 今次餵人奶so唔知點出街好 佢冇啦啦喊係車度 又唔知想食奶定點 搵唔到房餵就大獲!!不過係拎少好多野

Bebe au Lait 既hooter hiders 我都想知HK有冇得買?同埋淘寶d有冇人買用緊 邊隻好? thx

大宅

餵人奶, 本身就係一件好自然的事, 只要你自豪於你所做的事, 就唔會有不安的感覺~

好多時, 介意的只係別人的眼光, 當然, 第1次, 一定會有一種戰戰競競的感覺, 但當你試過1次而又成功, 一切就變得無有怕, 最重要係, 當街餵人奶係合法的嘛~

基本上, 我去到邊餵到邊, 無餵奶巾, 一條圍巾就可以餵啦~ 試過第1次見老公d朋友, 我都照係佢地面前餵, 同場有其它媽媽餵奶粉, 我老公不知既自豪我能夠餵人奶添~

至於走光呢個問題, 我覺得... BB都食緊奶啦, 仲有乜野可以走光喎~ 個一點唔係咁重要, 餵飽我個囡重要好多, 哈哈哈~

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊