母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

nurse said do not give 奶咀 to BB

別墅

想問下各位媽媽, 咁妳地點同 bb 介左呢個習慣? 定係佢地自己大大下會自己介? 幾多個月先介到呢?

大宅

你點知佢唔係肚餓呢?

別墅

畀面勳章

啜同食奶點睇到有咩分別?
有時bb食細細啖,唔知係咪啜緊?
有時食食下果咀會收細,淨啜乳頭

別墅

回覆 menu1102 的帖子

啜奶要成個乳暈吸住, 仲要出力啜
如果只係啜乳頭, or只係輕輕咁吸吸下, 即是佢跟本唔係肚餓

別墅

我個仔四個幾月大..又係成日要啜..
佢可以由我收工七點返到去到十一點幾訓覺,幾個鐘內餵佢3,4次..計落個幾鐘就啜一次...有時我覺得佢唔係食緊奶,純粹係想啜,因為我feel到個乳房係俾佢啜清,個幾鐘有冇可能咁快造到幾安奶俾佢啜,但係佢都仲係係咁啜...搞到我成日驚佢會唔夠飽..
照計四個幾月大唔會個幾兩個鐘就要食嫁嘛..

子爵府

我由個仔3星期大轉做全泵, 我就係驚佢當我人肉奶咀, 我至今都堅持唔比奶咀佢啜, 因為知道慣咗好難戒, 但有時個仔真係未夠鐘吃奶(爭個零2個鐘左右), 我會先比水佢飲, 再唔得就比佢埋身啜10分鐘左右, 但我都盡量忍住, 一個星期最多有2-3次咁情況, 因為唔想佢啜慣咗, 我返工後點算先

別墅

我bb朝早好地地, 食奶之外唔會要啜, 但夜晚訓覺就一醒就啜, 其實係我一手做成.
因為佢好醒訓, 2-3個鐘會醒, 要抱先會訓番, 但我又頂唔順晚晚2-3個鐘起身抱佢, 所以就選擇訓響度餵, 佢啜啜下會訓番, 我又有得訓, 但就令自己變左人肉奶咀lor..

wchakman  我都係咁呀  發表於 11-5-12 16:07
polly1215  我都係 ar!!  發表於 11-5-12 13:40

複式洋房

一样的,没办法,BB有瘾的。不过我也是觉得问题不大,因为返到屋企才会这样,就随她啦。

大宅

我個大仔以前都係咁, 鍾意啜住黎訓, 佢訓著咗就的佢落床仔訓, 而家個女都係咁, 佢同我訓我訓唔到的, 因為成日驚整親佢.

大宅

回覆 fandyting 的帖子

我都係咁呀 ~

別墅

我都係咁,日頭唔比佢啜住瞓,就係度喊,喊好耐都唔停,點都唔瞓,只係瞓夜晚個7個鐘。比佢啜就好細力咁啜下啜下,擺明當我係奶咀。我都就黎返工啦!點算?bb瞓咁少得唔得架?

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊