婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

男爵府

Applecrash 發表於 23-1-31 11:23
咁樣做,應該會俾佢好大聲咁鬧,然後又打我小報告,精神虐待。

佢已經無上來了,因為佢之前太誇張,我喊 ...

唔好理佢,你都要保護自己先
你老公點諗先

別墅

pi0219 發表於 23-1-31 14:44
咁你老公都好有問題, 同你一齊生活生埋仔都咁對你, 佢有責任係中間平衡2邊既關係, 做唔到呢點就無資格迫 ...

解決唔到,人好難改變,諗過改變自己心態,但都係好唔開心,有種人生灰喑既感覺,感受唔到開心

我知道最輕鬆嘅方法,就係改變奶奶嘅攻擊目標,不過我無打算咁樣做,過唔到自己個關

所以唔怪之得老公同其他兄弟姊妹會咁做

別墅

cpycpyhelen 發表於 23-1-31 17:02
唔好理佢,你都要保護自己先
你老公點諗先

唔知道佢點諗,佢唔講任何嘢,應該想我自己消化啲唔開心,自己搞掂,唔好搞到佢

我係度諗緊將來條路點行:

1. 照正常返去受氣,但自己會唔開心

2. 淨係老公返,但老公一定唔肯

3. 淨係老公同小朋友返,但奶奶一定不斷離間我同我個仔,我亦都唔想因為人哋唔好,而犧牲我同個仔相處嘅時間, 同埋唔排除奶奶上癮,係咁叫我個仔返去,老公又唔識得調停,而且奶奶之後會極度針對我

4. 返去少啲,一個月一次,但可能會激嬲老爺,結果奶奶同老爺一齊攻擊,老爺講嘢都可以好mean,同埋老公未必肯,因為佢怕被鬧,同埋佢話要增加個仔嘅曝光率

5. 離婚

男爵府

Applecrash 發表於 23-1-31 17:19
唔知道佢點諗,佢唔講任何嘢,應該想我自己消化啲唔開心,自己搞掂,唔好搞到佢

我係度諗緊將來條路點行 ...

照顧睇,你地都係睇下邊個忍到最後,終有一日你都會忍唔住,你老公甘樣,其實解決唔到啲乜

珍珠宮

你老公有咩好,值得你仲留係佢身邊?
佢咁怕父母怕到要推個老婆做擋箭牌,點忍到佢一世?
小朋友都需要有個心理健康既媽媽,成日見到你唔開心,對小朋友唔見得好
而家都2023,仲可以用手指篤人黎鬧? 你又唔洗靠佢,做咩要忍受?話之佢地背後鬧乜,以後唔見,心地太差

別墅

cpycpyhelen 發表於 23-1-31 18:16
照顧睇,你地都係睇下邊個忍到最後,終有一日你都會忍唔住,你老公甘樣,其實解決唔到啲乜
...

講得好啱,年紀有返咁上下,離婚要趁早…

男爵府

Applecrash 發表於 23-1-31 19:06
講得好啱,年紀有返咁上下,離婚要趁早…

如果你經濟上係唔洗靠佢,其實真係及早離場,慢慢去搵返自己生活,有小朋友,係呢啲生活環境,對成長都唔得好事

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章

Applecrash 發表於 23-1-31 16:51
沒有一齊住呀
如果不是一起住, 你冇乜要忍佢喎,佢不滿你5好俾佢見孫。
請勿轉載。搬字過紙不是記者的工作,未經同意, 即屬抄襲。

珍珠宮

呀仔平日由邊個湊?
老爺奶奶有無幫手湊?

去兩老到食飯,喺你老公面前,奶奶都照攻擊新抱同孫?男人好少連個仔都唔理

大宅

回覆 Applecrash 的帖子

好變態… 你老公同啲兄弟姐妹應該都係響依種情況下長大,任何情況都為求自保先。佢可能都好厭倦,淨係想逃避… 扮無嘢咁過日子。

可能成家人都只係淨返「分身家」嘅目的,先至返去睇佢哋。咁就唯有死忍…

別墅

秋天與楓葉 發表於 23-2-1 08:30
呀仔平日由邊個湊?
老爺奶奶有無幫手湊?

奶奶咁對個仔,老公都無理..

自己有人湊,不用老爺奶奶幫手

別墅

Amypolo 發表於 23-2-1 13:08
回覆 Applecrash 的帖子

你呢個分析幾好。

正面啲咁諗,我覺得老爺真心錫孫,呢個係我返去既動力,因為我都幾鐘意Tum人開心,特別係老人家

分身家嗰啲,我完全唔稀罕

別墅

cpycpyhelen 發表於 23-1-31 19:13
如果你經濟上係唔洗靠佢,其實真係及早離場,慢慢去搵返自己生活,有小朋友,係呢啲生活環境,對成長都唔 ...

經濟無問題

唔計奶奶帶出來的風波,老公喺好爸爸黎既,平時同我仔傾計、玩、講故事、跟功課,etc etc

我想俾最好嘅嘢個仔,其他男人好難做到

男爵府

Applecrash 發表於 23-2-1 21:59
經濟無問題

唔計奶奶帶出來的風波,老公喺好爸爸黎既,平時同我仔傾計、玩、講故事、跟功課,etc etc

其實每個媽媽都係甘諗,
但係有啲野佢做唔到,解決唔到
到頭來都係辛苦自己,
我覺得你可以同佢講下你既諗法
睇吓有冇得改善下

別墅

cpycpyhelen 發表於 23-2-1 22:56
其實每個媽媽都係甘諗,
但係有啲野佢做唔到,解決唔到
到頭來都係辛苦自己,

我講左幾年…
佢真係一粒字都唔講
過兩日又話返去食飯
可能佢只係諗佢想做嘅事
唔care我個人開唔開心
我唔開心唔緊要,最緊要唔好煩到佢

男爵府

Applecrash 發表於 23-2-2 08:18
我講左幾年…
佢真係一粒字都唔講
過兩日又話返去食飯

其實你都要保護自己同小朋友,始終佢地係一家人,細細個已經攪到幾兄弟係甘
我諗你都唔會想小朋友似佢地甘

侯爵府

回覆樓主:

呢d 99都幾變態。
不過其實唔同住可以當佢唱歌,佢話你死果d,咪贈番佢:大家咁話!
唔洗怕佢。老公唔幫,自己幫自己。

大宅

Applecrash 發表於 23-1-31 03:04
由我仔一個月大人仔,就話我仔唔鐘意我,唔要我

到我仔大個識講野,明明我同我仔一齊緊,佢會叫我仔同我講 ...

你仔知道你係唔係錫佢,唔使擔心!

至於奶奶方面,盡量可以就不接觸,佢對你差,上天會有安排,有因果報應!

只要問心無愧,不用理會其他人,其他人唔會明白你,就算自己老公都係,只有自己父母會心痛你,但可能這些事情不想自己父母擔心,所以都係自己做到問心無愧就可以!

伯爵府

2011精緻種植勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

Applecrash 發表於 23-2-2 08:18
我講左幾年…
佢真係一粒字都唔講
過兩日又話返去食飯

我有個提意
你一定要經濟獨立

大宅

Applecrash 發表於 23-1-31 17:19

我係度諗緊將來條路點行 ...

你個經歷同我好似
不過我哋已經分開咗,而ex喺主動提出&同外人講婆媳問題。

小心處理好啲,冇良心嘅男人最終會攞住呢個原因 大條道理講離婚,而在外面偷偷尋覓相處愉快嘅女人。

當時我喺選擇避開相處,減少一啲‘’生安白造‘’話我講野恰她(其實我一句說話都冇講,佢媽襯四下冇人 宮心計女角上演……和 會出席過節有親戚或公眾地方嘅場合,當喺盡本份

最後,過來人一句 要留防身個位之心,預備最壞情況發生嘅兩手準備。因為妳身邊個位係一個媽寶男,萬一對方決心離婚先過妳。佢會點處理妳們嘅離婚後嘅資產&撫養權。

首頁

尾頁

跳至