興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

子爵府

牛年勳章

想買部手機俾初中生,暫時睇中小米Redmi Note 9 Pro,貪佢有NFC、紅外線、耳機位、影相ok?、快充、畫面清晰。

用緊嘅jm或仔女用緊嘅,有咩評價?

Thanks

子爵府

BeAhappyC9 發表於 20-10-25 22:16
想買部手機俾初中生,暫時睇中小米Redmi Note 9 Pro,貪佢有NFC、紅外線、耳機位、影相ok?、快充、畫面清晰 ...

有. 絕對抵用. 用豐x apps買, 原廠已包保護貼, 不過個膠保護套一般, 因為不能完全保護相機鏡頭.

1) 部机睇影片, 非常暢通.
2) 影相方面則沒研究, 一般都OK
3)耳机不要到小米買, 建議其他牌子的.(因為小米有線耳機, 不是正入的,是傾入的,我的耳孔小,所以成日掉出來.如果耳孔大的人,用比較較好)

子爵府

想買部手機俾初中生,暫時睇中小米Redmi Note 9 Pro,貪佢有NFC、紅外線、耳機位、影相ok?、快充、畫面清晰 ...

用標準模式影遠境和近境的相片, 未用到6仟4佰萬的功能.

子爵府

牛年勳章

PandaVV 發表於 20-10-28 14:16
影遠境和近境的相片.

Thanks for sharing, 相嘅質素好夠用

子爵府

BeAhappyC9 發表於 20-10-28 16:14

我個人覺得影相華為可能比較好, 但华為只有個別型号手机有內裝Google, 而且價格比較高.

學生用的話只要符合大方向用家的一般需要已足夠.

子爵府

BeAhappyC9 發表於 20-10-28 16:14

標準模式 和 超清模式的圖片, 我們對影相要求不高, 所以不能評價比手机的影相效能.

子爵府

此機有一個缺點是重量比較重, 因為電池有5020amp, 可以足夠二天用. 如果不停用部机打机 或 看影片, 可以最少用十幾小時(我在youtube內見到有人用6部不同的手机去測試, 包括有Samsum, iPhone 和其他大牌子手机,Note 9 pro 的電池係最耐)

子爵府

牛年勳章

PandaVV 發表於 20-10-28 17:03

我個人覺得影相華為可能比較好, 但华為只有個別型号手机有 ...

嗯,有諗過華為,但唔知無咗Google會唔會影響佢Google Classroom Google email之類的使用。之前睇過千幾元的華為機,螢幕好似冇咁清

子爵府

牛年勳章

PandaVV 發表於 20-10-28 17:23

此機有一個缺點是重量比較重, 因為電池有5020amp, 可以足 ...

電量都係其中一個優點
重少少都ok, 放在書包

子爵府

BeAhappyC9 發表於 20-10-28 17:28
嗯,有諗過華為,但唔知無咗Google會唔會影響佢Google Classroom Google email之類的使用。之前睇過千幾元 ...

我都係因為怕沒有Google會影響用唔到Goole classroom和email, 所以才買Note 9 pro . 而且可以有兩張Sim 卡 和一張記憶卡, 如果唔夠記憶位可以另加卡(買128G記憶卡都係1佰元).

子爵府

牛年勳章

PandaVV 發表於 20-10-28 14:13

有. 絕對抵用. 用豐x apps買, 原廠已包保護貼, 不過個膠保 ...

網上有人評語係通話聲音細,係咪呢?

子爵府

BeAhappyC9 發表於 20-10-28 17:39
網上有人評語係通話聲音細,係咪呢?

我囝話唔覺聲音細.

子爵府

牛年勳章

PandaVV 發表於 20-10-28 17:45
我囝話唔覺聲音細.

Thanks, 咁就好喇

子爵府

BeAhappyC9 發表於 20-10-28 18:18
Thanks, 咁就好喇

,聲音量設定用一半, 我d好朋友都話唔覺細聲.

首頁

尾頁

跳至