網購天地

跳至

首頁
34567...12

尾頁

男爵府

回覆:深圳灣有無銀行

萬能的人請教,我有少少唔明。
1)如果我淘儲值卡(好似呢度有人介紹淘寶網址咁),選好大陸電話號碼=>成功註冊=>去大陸開戶口=>返港後申請實名認證,係唔係咁樣?
2)儲值卡,點樣增值$?又點樣知道扣錢?

侯爵府

lyh80115 發表於 16-3-19 16:35
我只係用過PPS還工銀嗰張,有得揀還港元定人仔欠款,要分開還。

建行到而家都唔清楚點還人仔,亦未碌過人 ...

pps 商戶有包括中銀信用卡、工商信用卡,但唔知係唔係所有信用卡都得。反而建行有寫明係銀聯雙幣卡。謝謝,我申請果陣問問銀行

大宅

ensureyip 發表於 16-3-18 17:04

我跟左15樓jm果條link買,我一開始已經加左落購物車。後 ...
你去左深圳實名左未呀?成功嗎?
我都打算買張從化卡

翡翠宮

引用:Quote:lyh80115 發表於 16-3-19 16:35 我只

原帖由 ensureyip 於 16-03-19 發表
pps 商戶有包括中銀信用卡、工商信用卡,但唔知係唔係所有信用卡都得。反而建行有寫明係銀聯雙幣卡。謝謝 ...
pps還建行時唔同工銀,無得揀還港幣定人仔欠款,工銀有,所以我話未知點還建行人仔,諗住到須要時我先問銀行。

侯爵府

wsiu231 發表於 16-3-20 02:47
你去左深圳實名左未呀?成功嗎?
我都打算買張從化卡

張卡我寄左去內地親戚度,佢住果度係鎮,我叫佢去做實名,唔得我再去深圳做。卡收到,但佢未得閑去整住。我諗如果到時候鎮都得,深圳都應該得。

侯爵府

今日親戚去做實名,但中移動話已經俾人做左實名,改唔到。要改就要舊實名人一齊去

丫雅    發表於 16-4-14 15:51

大宅

ensureyip 發表於 16-3-20 14:48
今日親戚去做實名,但中移動話已經俾人做左實名,改唔到。要改就要舊實名人一齊去
...
下?呢度sis話要同淘寶賣家講,用黎淘寶實名,就會俾張冇實名既卡你,
你有冇問下賣家呀?

翡翠宮

引用:萬能的人請教,我有少少唔明。1)如果我淘儲

原帖由 carol_t 於 16-03-19 發表
萬能的人請教,我有少少唔明。
1)如果我淘儲值卡(好似呢度有人介紹淘寶網址咁),選好大陸電話號碼=>成功註冊= ...
1.大概係咁,返港後除咗支付寶實名認證,仲可以用個銀行户口付款,任何大陸網站都得啦。綁個銀行户口到支付寶、微信、銀聯,就更方便。

2.付款已經無難度,喜歡去邊充值電話卡都得,我最近用微信、京東app、百度糯米app等充值,都有幾蚊折扣,總之邊度有著數就邊度充;用中移動/聯通app或上中移動/聯通網站登入可查到儲值卡收支明細,打過嘅電話都會詳列。

翡翠宮

引用:今日親戚去做實名,但中移動話已經俾人做左

原帖由 ensureyip 於 16-03-20 發表
...
咁要同賣家講下,定還是鄉鎮中移動唔識嘢咋?前面kenyuen話城市嘅中移動先搞到喎!

侯爵府

lyh80115 發表於 16-3-20 16:48
咁要同賣家講下,定還是鄉鎮中移動唔識嘢咋?前面kenyuen話城市嘅中移動先搞到喎!

...

我記得kenyuen 話如果用回鄉證,就只可以係市實名,如果用內地身分證,就可以係鎮實名。賣家話:
亲,卡是预登记的,那是预登记的,不是实名,你直接在带着身份证过去广州沟通100办理就可以了。如果您有能力在别的地方实名的话那就更方便啦。直接带身份证到广州营业厅办理,保证能实名的。
我最衰就係冇係kenyuen 俾果條link個賣家買。搞到操作上有誤差。
不過我會拎返張卡,去深圳用回鄉證試下實名

男爵府

畀面勳章

ensureyip 發表於 16-3-20 17:09
我記得kenyuen 話如果用回鄉證,就只可以係市實名,如果用內地身分證,就可以係鎮實名。賣家話:
亲,卡是 ...

有時不要怕麻煩,假手於人,同你親身去處理出來結果有唔同,假設你親戚同移動廳說這張卡不是我的,要幫人做轉名及實名,聽了不是你的已經不給你辦,由預登記轉做正式實名的個案發生在小鎮移動廳比較少,職員遇到這情況也沒有經驗,只能說要卡主前來辦轉名手續,大城市每日遇到這情況多的事,你來實名不用多說,職員按按電腦看看你回鄉證,不問你半句就知你張卡二手買回來做實名,最終都幫你辦。深圳不同其他城市,每日遇到港人前來辦實名及其他服務比較多,有此情況都會幫你辦。
去深圳要去近關口的,因為港人集中在這地方辦理比較容易。
再一提有無問賣家拿回服務密碼,移動廳有需要時可能問你卡密。
拿到卡早些辦實名不要拖,因為辦實名時限已出了最後通碟,非常時期,除時政策會改比較嚴。

侯爵府

kenyuen 發表於 16-3-20 18:06
有時不要怕麻煩,假手於人,同你親身去處理出來結果有唔同,假設你親戚同移動廳說這張卡不是我的,要幫人 ...

謝謝你啊,好詳細。有服務密碼,我使唔使轉左個密碼佢?我到時拎返再自己做實名,其實諗諗下我點都要上深圳一轉,要銀行搞搞電話問題。

男爵府

畀面勳章

ensureyip 發表於 16-3-20 18:09

謝謝你啊,好詳細。有服務密碼,我使唔使轉左個密碼佢? ...

安全計最好轉卡密,人家知你卡密可以上移動廳補卡,到時候你張卡用唔到變廢卡。

男爵府

畀面勳章

ensureyip 發表於 16-3-20 18:09

謝謝你啊,好詳細。有服務密碼,我使唔使轉左個密碼佢? ...

看看你的卡是否4G?我的卡面是印咗4G,如果唔係到時實名順便辦換卡

大宅

我岩岩淘左,希望順利實名

侯爵府

kenyuen 發表於 16-3-20 18:06

有時不要怕麻煩,假手於人,同你親身去處理出來結果有唔同 ...

會被停機賣家話:我们的卡直接预登记好的,不会因为实名问题被停机的。
我就咁睇張卡同你有小小唔同,卡冇寫4g字眼,大卡個樣啲字都唔太同。
因為親戚影得唔清楚,遲小小再影多次俾我睇。點都要換卡,張卡應該唔啱iPhone用。

男爵府

畀面勳章

回覆樓主:

賣家説了已預登記,當然沒有被停機問題,轉回自己名字才是問題,早些轉無煩惱,你一日唔轉,萬一唔好彩失卡,你叫回賣家補卡人家都唔會啋你,我個張是micro sim,買時同賣家說要micro sim

侯爵府

kenyuen 發表於 16-3-20 21:08
賣家説了已預登記,當然沒有被停機問題,轉回自己名子才是問題,早些轉無煩惱,你一日唔轉,萬一唔好彩失卡 ...

仲有得要求要邊款?唉、我買得太急啦,未搞清楚就買

子爵府

引用:Quote:kenyuen 發表於 16-3-20 21:08 賣家

Deleted

侯爵府

賣家俾我揀號果陣,寫住4g,但大卡左下角果個寫3g,會唔會就係

首頁
34567...12

尾頁

跳至