單親天地

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

回覆 mikewang 的帖子

on哥 is me?

其實我仍在適應中!有時也會down!我相信我會了解你的難受處!有時會自憐或自責,有時又會怨恨...!總之就不斷受節磨!但我知一定可以渡過!因這裡有很多過來人所經歷比我更難過!但現在他們仍然開心地生活!當我感覺很難受時,我會嘗試想想有很多人現在比我更痛苦,例如日本災民!他們要面對親人突然離逝,並且無水,無電,肚餓,幅射...!試想想你孩子仍健在,有得食,有得住!相比就會覺得自己很幸福!記住令你難受並不非事件本身,而是你對事件的看法!只要你覺得自己比很多人幸福,就會好過d!慢慢來吧!我們一定可以!一年後又是硬漢一條!

酸棗仁  令你難受並不非事件本身,而是你對事件的看法!     .....高!  發表於 11-3-31 23:08
你不能改變別人,但你可以改變自己
你不能左右環境,但你可以改變心境! ...

伯爵府

回覆 on男41 的帖子

各位單親爸媽,

有一樣嘢, 可能好多人都忽略咗!

不如, 我講下我嘅故事先啦!
九七年同香港女人分開之後, 就上咗大陸長駐, 識咗仔仔嘅媽咪.....
十年來, 成頭家嘅家用, 最多每用4千全包. 成千呎三房, 再加天台成千呎, 完全唔駛做家務, 全屋我話晒事, 十年唔駛自己剪手腳趾甲, 攞啤酒都唔駛自己郁手..........
然後呢? 而家咪一樣過活(由低音拉長, 暫轉高音), 習慣啫!

故事講完喇. 如果你地有搵過一啲關於離婚嘅書來睇, 你會發覺 "離婚" 嘅壓力, 喺人生中係排第一二位嘅...

面對同處理呢啲問題, 最容易忽略嘅係咩? 就係 慢慢來, 唔駛急, 抖下先 !

catfitfit  全屋係咪聲控架???.....呵呵呵....  發表於 11-4-1 10:23
緊急求助熱線 / 中西醫藥網址 / 單親或情緒支援網址 請按我的頭像進入!
老朽若偶有行善, 只為受人恩惠太多, 嘻嘻 !

恕本人設定為不接受任何PM

侯爵府

回覆 酸棗仁 的帖子

嘩~您都好離譜喎,要人幫您剪指甲~咁您都拎出黎分享:;pppp:您d指甲絪晒邊架喎

子爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章

酸棗仁 發表於 11-3-31 23:06
回覆 on男41 的帖子

各位單親爸媽,

慢慢來, 唔駛急, 抖下先 !

抄我Slogan? hehe.....都係個句...慢慢來, 唔駛急...最緊要快...!

你地已經好叻架啦..肯出黎同大家分享自己既感受同想法...邊有人咁快可以放低架...所以續步續步黎啦....每天試下同自己講.."今天要放開一點點.." 或者睇d書呀...睇一d有關人生道理既書...可能會有幫助...可改變到你對人生既睇法..有本書..好似係"應放手的時候便放手"...不錯的.不妨睇睇...

catfitfit  仲要記著洗手...洗手...洗手.....  發表於 11-4-1 10:28
酸棗仁  應放手的時候便放手? 有本咁嘅書嘅咩?
我淨係知道: 應解手的時候便解手...咋...否則會中尿毒....  發表於 11-4-1 09:33

伯爵府

babytszkin 發表於 11-4-1 09:07
回覆 酸棗仁 的帖子

嘩~您都好離譜喎,要人幫您剪指甲~咁您都拎出黎分享您d指甲絪晒邊架喎:sickmilk ...

大陸有好多健身美容會所架....

緊急求助熱線 / 中西醫藥網址 / 單親或情緒支援網址 請按我的頭像進入!

複式洋房

回覆 moon_moon 的帖子

其實真的很想盡快放下!正常地生活!睇下正向心理學的書有d作用!有時好似ok!但轉頭又down!未經歷過都唔知自己禁弱!這條無悔的路真的不易行!我相信主是為我好才要我渇這杯!

jijincat  支持!上天讓你遇到的,必然是你所能承受的!  發表於 11-4-14 09:24

瑪瑙宮

環保接龍勳章

on男41 發表於 11-4-2 22:50
回覆 moon_moon 的帖子

其實真的很想盡快放下!正常地生活!睇下正向心理學的書有d作用!有時好似ok!但轉頭又 ...

慢慢黎啦....down嘅時候就諗吓自己嘅金句...
呢度嗰個都經歷過,所以..你唔係一個人過嘅..
我地得...你一樣得...

閒事少理,只談風月,不談正事{{我要......絕對領域}}

洋房

樓主要多D社交活動,
愁眉苦臉過一天,開開心心又過一天,
我復活節假期同呀仔去露營,有興趣就一齊o黎玩吓啦.

男爵府

Hi Mike,

我同情你的處境,為什麼天下間有這樣的媽媽?可以置自己親兒子於千里。

你遇上這種不幸的事,心情當然難受,惰緒也可能低落至完全提不起勁做任可事。
但需知道太陽每天都會在東邊升起,地球仍在轉動,而你亦有一個七歲的兒子要照顧。
所以你必須振作起來去面對現實並積極解決面前的每一個問題,不可以逃避。
只要你出聲,學校社工必定可以與你配合,( 會否你兒子讀的是名校而難於啓齒?)
香港有很多志願團體或生命熱線都可給你意見。
嘗試找好朋友傾訴,最緊要安頓好情緒,然後想清楚日後條路點行。
記住要勇敢面對困難,只管向前走,不要告訴自已路難行。祝福你。

民房

憑着信念, 要 "活得好你好" !
絕對同意正向是非常的重耍, 好好的把自己提起來, 你唔幫自己無人會幫到你, 千祈唔好一副生意失敗咁嘅樣, 咁樣對揾工完全無幫助。負你的人由他去吧, 不耍讓他拖垮自己...! 沒有穩定收入如何照顧兒子? 還有最重耍是給他無限的愛, 給他安全感, 要知道你現在是他唯一的依靠, 好好的把實情告訴他吧, 保證你, 他會明白的。 簞親媽媽都可以咁 tough, 無理由你唔得, 加油呀!
最後, 送你四個它, 做人要努力面前 :
面對它、接受它、 處理它、 放下它。祝福你。

洋房

今天,我的妻子回來看兒子。我覺得又愛又恨她。我愛她因為我希望她能回來。我恨她,因為她好自私,她放下我們,想開始自己的生活。為什麼?

jijincat  樓主,我丈夫也曾有過你的經歷,但事過境遷,他現在一様活得開心自在,所以,相信「時間」是最好的治療方法。  發表於 11-4-14 09:35

別墅

佢點可以丟低自已的小朋友不理,一個人去自由快樂
一切不行都要行,生命已安排你經曆。

複式洋房

你好,

當女女2歲大時,我前妻跟人走了。囡囡跟我生活,現在已11歲,我亦跟囡囡與現任太太組織了新家庭,細仔剛8個月大。現在生活美滿幸福。過去的經驗,相信可以給樓主作一個經歷參考及分享,但礙於工作太忙,亦要照顧家人,未必能花太多時間去打文章。

先說幾個重點,差望對你有點幫助。

1) 問題發生了,先盡量提醒自己別衝動,一個錯誤的決定,一句不應該講的說話,會改變將來的一切;

2) 先安頓好子女,再處理大人之間的問題,要記住,就算你唔講,小朋友無論幾細都知道有事情發生了,唔同年齡,理解力不同。年紀細的,可以講得簡單D,年長一點的,可以詳細一點。重點係千其唔可以呃小朋友,他們始終有一日會知道的,當他們知道事實後的時候,創傷是大得你想像不到,而且不會再信任其他人。令他們知道發生咩事,反而會更安心,唔使估估下,記住,日後的路是要跟他一起走的。記緊同佢講,無論父母發生咩事,爸爸都是他的爸爸,媽媽都是他的媽媽,這關係是永不改變的,亦不會掉低他。同時亦要記得不要將自己對對方的不滿同怨恨,轉給小朋友,否則他們會很難去處理的,這是你們大人之間的感情事。

3) 要留意自己的情緒,照顧小朋友的同時,好容易忽略自己的感受。唔開心、情緒不穩時,要早點發覺,找家人代照顧小朋友,自己行開下,搵下朋友傾下,否則好容易失控,不自覺發洩到小朋友身上,到時恨錯難返。這個時刻,支援是非常重要的。

4) 小朋友是無辜的,大人可以找方法去舒解,小朋友是不懂處理的,可以的話同他們傾多D,甚至畫下畫,令他們將內心的感受表達出來。問題很多時自己的確是無法去解決的,試下找社工,”家庭福利會”有相關服務,其中一本書是”如何跟小朋友說”(記不起真正書名),真的很有用。

5) 應否跟上司透露呢?很視乎你的上司是甚麼人,這要自行決定,有些是很幫忙的,有的令事情變得更複雜。而學校方面,先要自己不怕啟齒,而事實上現在這事情已經很普遍,真的應該跟班主任同社工商量同配合。一來他們會留意小朋友的心理發展,二來可避免課堂上要做”我的媽媽””我的家庭”等令小朋友非常尶介的題目,老師會做相應安排。

其他容後再談。緊記!!!你不是孤身作戰的,保養好自己身體,才有力氣去處理問題,作出最好的決定,同保護小朋友。

moon_moon  講得好..想當年,我都係貢做架...  發表於 11-4-15 09:59
kim27224225  excellent!!  發表於 11-4-15 00:19
88ofsun  讚!^^  發表於 11-4-14 18:31
alfreday  好!放低執著,繼續上路。  發表於 11-4-14 16:15

伯爵府

antoncat 發表於 11-4-14 14:14
你好,

當女女2歲大時,我前妻跟人走了。囡囡跟我生活,現在已11歲,我亦跟囡囡與現任太太組織了新家庭, ...

嘩....

你好勁呀))))

有時間嘅話, 再打多啲, 等呢度的單親爸媽借鏡下.

大宅

儍佬,你估你唔講,學校就唔知咩?醜婦終須見家翁,我覺得無必要隱瞞,
早D比個小朋友去適應,唔係一件壞事,我個女3歲,尋日去學校面試插班,
我都一五一十同個老師講哂,只有咁樣,將來先容易同學校溝通嘛,
希望我既意見可以幫到你,我都係呢度既新丁,以後請多多指教!

moon_moon  當年我同阿仔寫叩門信同面試小學..我都係咁同個校長講架...  發表於 11-4-15 10:00

複式洋房

Hello 樓主,近況如何?

大宅

獨力照顧小朋友真係好辛苦, 不過呢段期間, 如果可以, 比多D時間小朋友, 因為佢仲未接受媽媽走了的事實, 辛苦你了..

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至