家事百科

跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

大宅

被要求做家務.

不要(吹),我會做...

333s  不要(吹),家人忍無可忍. 看不過眼才會叫你.  發表於 12-11-17 18:57

別墅

好似都无咩难度,不过唔中意抹窗

333s  窗花釘死不能開? 無裝窗花.  發表於 12-11-10 09:03

禁止訪問

別墅

回覆 kck_88 的帖子

如果只系自己屋企几个人用都无咩 可以接受。 我买一次性用品,戴手套,一次用完就唔要,甘就无咩问题咯。但系窗 真系要好有技巧

禁止訪問

瑪瑙宮

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章

回覆:kck_88 的帖子

你地係米有好密窗花?我覺得抹窗好易乍播

象牙宮

emily22 發表於 12-11-11 13:02
你地係米有好密窗花?我覺得抹窗好易乍播
窗花 是阻礙之關鍵! 盡量裝 活動 窗花. 針死的窗花, 可改成 "活動"

有方法, 有次序, 好多事會變得易. 仕何事物. 凡是手可以摸到的, 都可以抹的.

有時間分享 如何 抹窗法! 大家知"方法". 万事都可能容易多了.

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

禁止訪問

大宅

引用:洗廁..好核突

原帖由 kck_88 於 12-11-10 發表
洗廁..好核突
唉…我耐唔中去99度住2日,個廁所臭到好似公廁咁,但又無人理無人覺得有問題,終於唔抵得自己買支細清潔劑由頭到尾洗,連馬桶都抹埋(徙手用抹手紙)嘔心,係娘家從未洗過馬桶(只用潔廁鴨同廁所刷就試過)無計,鬼叫自己嫁入個咁污糟既屋企

象牙宮

cherrie221 發表於 12-11-12 12:46
唉…我耐唔中去99度住2日,個廁所臭到好似公廁咁,但又無人理無人覺得有問題,終於唔抵得自己買支細清潔劑 ...
thx for sharing. 有些人廁所... 似公廁咁. 住戶 無覺得有問題. ( fds) 海怡半島, 太古城, 匯景花園
保守估價 一万呎/ 起碼 近千万單位. huh

洗面盆/ 浴缶, 多多少少會點到雙手.
牙刷 刷 去水孔.
有柄大刷 擦面盆 & 水喉.

坐廁, 用有長柄刷, 基本唔會 hi 至雙手. 夠狼, 快, 干淨.

a. 坐廁孔 : 用包魚長刷.
b. 坐廁上蓋 : 用有手柄長刷.
c. 花晒 沐坐廁............ 拖干地. end

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

大宅

333s 發表於 12-11-12 19:13
thx for sharing. 有些人廁所... 似公廁咁. 住戶 無覺得有問題. ( fds) 海怡半島, 太古城, 匯景花園
保 ...
我99家也是港島向海屋園,屋企永遠都唔清潔,廁所更無任何清潔用品/用具,我又唔好意思做得咁出面,惟有買細細支清潔劑收埋,然後閂埋門自已抺

象牙宮

cherrie221 發表於 12-11-12 19:18
我99家也是港島向海屋園,屋企永遠都唔清潔,廁所更無任何清潔用品/用具,我又唔好意思做得咁出面,惟有買 ...
妳見過 從不抹飯桌的人嗎? 菜汁用紙巾抹?
當時不知自己的手那里放? 又是穿白色長袖... hahaha.

皮膚要做 深層清潔, 任何家具也吧? 桌 要 干淨, 須有濕布抹, 再用干布.
想更干淨, 加1-2滴洗洁精, 濕布抹, 再過水抹. 好巨難嗎???
只想抹塵, 就用雞毛掃吧 (懶人法)

理性討論交流者。

大宅

333s 發表於 12-11-12 19:40
妳見過 從不抹飯桌的人嗎? 菜汁用紙巾抹?
當時不知自己的手那里放? 又是穿白色長袖... hahaha.
...
我的景況也不見得好、塵埃整舊的在飄飄飄轉轉轉,但見到都無人會理

別墅

咁天花板, 大家又點處理?
幾耐整一次?
每次整完攰到成個人散晒, 特別條頸, 幾乎斷得!

大宅

洗廚房,好辛苦

洋房

回覆:最怕是做什么家務

洗廁所

大宅

抽油煙機, 抺窗

洋房

kck_88 發表於 12-11-10 21:24
回覆 kck_88 的帖子

最怕洗廁

同感!!