單親天地

跳至

首頁
12345...7

尾頁

大宅

醒目開學勳章

回覆 jaykkchung 的帖子

機會係俾有準備同有能力既人, 光靠把口講有心係無用架, 路遙知馬力, 日久見人心嘛!

瑪瑙宮

環保接龍勳章

jaykkchung 發表於 11-9-20 00:25
當朋友傾...你想唔想個孫係單身家庭長大, 你會唔會擔 心個女的婚姻?

你呢d咪係越担心越衰多幾錢重囉...
我覺得有d人越想被人重視,想得到愛,
但枉枉都比自己所做嘅行為,令到弄巧反拙

我唔知你會唔會係呢種人..
閒事少理,只談風月,不談正事{{我要......絕對領域}}

禁止訪問

大宅

醒目開學勳章

如果你懂什麼叫"愛"那你不會因為太太的離去而失落!
佢走一定有原因, 人心肉做, 你可以糾正/滿足佢所想, 一定有轉機!

禁止訪問

禁止訪問

禁止訪問

大宅

醒目開學勳章

你愛她, 想佔有她? 還是想她幸福? 既然佢選擇離開或許她覺得走這條路會令她自己心裡覺得得到更多你給不到的, 唯有為她祝福默默愛著她~!

禁止訪問

瑪瑙宮

環保接龍勳章

jaykkchung 發表於 11-9-20 00:43
回覆 wayso 的帖子

真係沒擔心.....
我唔係覺得自己有幾強,
只係覺得感情事,無一條啱嘅方程式去計...
你嘅理論係啱,但唔係單向,係需要雙方去配合

相信無人想做單親,但條路要你行,你可以點...
除左接受,就要比心機做好呢份工..
唔係好似你咁,一味講原則上應該係點點點...
你越多原則,咪令你更加唔開心囉,

我地呢度邊個唔係離左婚,邊個未經歷過,
邊個未傷心過,大把人都係單親,
但無人好似你咁,要將負面情緒散播開去

我諗你除左睇開d,都要檢討一吓做人處事...

閒事少理,只談風月,不談正事{{我要......絕對領域}}

禁止訪問

別墅

"愛"是很難學的, 我也學緊,相信你我也很想與最愛走到白頭,想擁有她吧!愛她,便想她開心快樂,生活安好....!她選擇離開你,原因她想找開心快樂生活,不是你不能給予她快樂,而是她找尋的並非你所給的,所以走了..!可能一直是你覺得開心,但她不是吧!放手、放下,也是愛的一種,可是做起來卻酸流流,很痛苦,但奈何兩人一起已不是同樣開心,那免強又何苦呢?

〝放手〞這種愛,任何人也不想要,但仍是要去學,深深吸氣....心裏又酸又苦,問問自己是愛她/他嗎?那要學習吧,我也努力中...一起加油吧!

大宅

回覆:我是單身家庭長大,而家又同老婆離婚.唔知有沒資格..

最簡單一句,你錯版。
你既重點係你好唔捨得個老婆。

禁止訪問

引用:最簡單一句,你錯版。 你既重點係你好唔捨

大宅

jaykkchung 發表於 11-9-20 09:14
單親了,我起身一刻好辛苦覺得個世界沒左
世界沒有悲劇和喜劇之分,如果你能從悲劇中走出來,那就是喜劇;如果你沉緬於喜劇之中,它就是悲劇。
人生的意義不在於拿一手好牌,而在於打好一手壞牌。
世界上只有想不通的人,沒有走不通的路。

你既問題唔係冇咗老婆, 而係冇咗你自己.
你要 get up, 唔係 give up. 要醒喇

祝福你.

shpfamily  講得好!!!!!  發表於 11-9-20 11:05

大宅

回覆 rainbowhere 的帖子

其實如果樓主KEEP住只係自怨自艾,完全無想過問題所在同點解決的話,我認為唔係要"GET UP"同"GIVE UP",而係我地應該"SHUT UP",講極都唔會明,無謂SIDE 口水啦,不如去另外一D POST呃下分.. HAHA...

樓主,正如我之前都有在"夫婦版"REPLY過你,要愛人先要愛自己呀.. 自己參透下啦施主..
媽媽最愛看見你的笑面~~

大宅

引用:Quote:原帖由+Ning媽+於+11-09-20+發表最簡

原帖由 jaykkchung 於 11-09-20 發表
單親了,我起身一刻好辛苦覺得個世界沒左
你咪依然要反工搵食,你要做個無鬼用既男人,係女人都唔so你啦!成pat爛泥咁,如何保護老婆?

伯爵府

虎到金來勳章

唔好意思, 我係路過, 因我 1. 不是單親家庭長大 2. 亦沒有離婚. 我只係睇完你個post, 有感而發. 如有講錯, 唔好介意.

我相信, 每一對曾經相愛既人, 有幸可以結成夫婦, 大家都會很珍惜大家的關係, 但當其中一方的行為上有改變(呢個改變, 可以係背叛, 金錢, 思想...) , 而令另一方不能容忍時, 是否仍然要因為維持一個完整家庭給小朋友而重新過新生活呢??? 要知道, 當大家的關係不好時, 會經常發生你睇我唔順眼, 我睇你唔順眼, 跟著會有口角, 吵架, 有d可能會動手. 試問小朋友係呢d環境下成長, 成日見爸媽都係咁, 你估對小朋友有無影響??? 小朋友會唔會心痛??? 我唔係鼓勵人離婚, 只係分析件事, 可以好好相愛, 同枕邊人, 百頭到老, 係每個人結婚時既願望, 但唔係你想就可以架!!!

我唔係單親, 但我成日都有入黎呢版, 我見呢版d爸/媽, 好有正能量, 好積極, 佢地好想令到佢地d小朋友開心, 會互相鼓勵. 其實, 你有無問你自己, 你老婆點解要離開你??? 你自己有無問題先??? 同埋你係唔甘心你老婆離開你家係唔甘心佢羅埋你d錢離開你呢???

事情已經發生, 不如積極面對, 好好努力做好自己, 你怨你爸/媽/老婆的時候, 不如好好反思, 希望下一段戀情/婚姻, 可以天長地久, 白頭到老好過啦!!!!

祝你幸福, 好快搵到好婚姻!!!

男爵府

畀面勳章

單親出身和自己変成單親無必然的關係ga wor!

英雄莫問出處, 單親家庭長大的, 大個都可以有完整的家庭, 貧窮家庭長大的, 大個都可以脫貧!

失去愛情/婚姻既心酸, 呢度好多人都會試過, 成長中無可避免的~~~
男人大丈夫ma! 面對困難時便自憐埋怨出身,好肉酸ga! 單親家庭更加應該明白幸福係咩??!

你有冇睇蘇華偉個廣告呀?
蘇媽媽話嗰句: 我以為佢呢一世都會行得比人慢!但係佢而家走得比人快!
幸福係珍惜呀!

如果想真正活得開心,唔好不斷以自己嘅出身不幸/不足作藉口,努力為自己生活負責吧!

伯爵府

回覆 stefi 的帖子

樓主的故事似為不太懂得愛, 比左對方太大束縛同壓力, 所以對方受唔住要走喎. (我o既理解係咁)

首頁
12345...7

尾頁

跳至