網購天地

跳至

首頁
12345...16

尾頁

大宅

搵到廣州送香港的速遞 。(首重15元/KG 续重5元/KG)
http://item.taobao.com/auction/item_detail-0db2-86ac46b27c4577e085c4f5e8cfe51d0e.htm

1. 元朗區(工業村那邊)不用收附加費。
2. 比我預期還要快 21/9下午用支付寶付$, 22/9 LUNCH送貨。(首重15元/KG 续重5元/KG)
3. 送貨及到達前也有先致電聯絡, 個男仔都幾有禮貌!
4. 幫我收集了三個不同賣家的貨, 一次過嚟香港, 平咗好多之餘(計返全部運費加晒都係HK$42, 分開送可能要$90),
5. 不用分開收貨咁煩。
6. 有得用旺旺KEEP住聯絡

姐妹XX 慣常做法:

第一步:http://item.taobao.com/auction/item_detail-0db2-86ac46b27c4577e085c4f5e8cfe51d0e.htm BID, 唔比錢住 (用意系通知何生有貨搵佢送, 尤其系佢不在線時最好用)

第二步:淘寶揀岩心水→講價→落BID→收貨地址送去何生度
地址: 广东省广州市白云区新市萧岗花园中街21号档口
郵編:510410
收貨人:何长武转《淘寶帐户名》
電話: 13416220680
→比$→旺旺提醒賣家一定要寫清楚收貨人是何长武转《你的淘寶脹戶名

第三步:在每間購物的店重覆第二步

第四步:通知何生有多少件貨

第五步:留意購買貨品的物流情況, 如果看到何生簽收晒, 所有貨到齊, 再旺旺何生核實 (他愈來愈忙了, 所以未必即時回覆到)

第六步:何生到齊貨會告知總重及更改銀碼, 再旺旺通知你付款→比$等收寶

請大家留意, 用的係彪記, 送公司無問題,送住宅淨響樓下收貨,所以一次過唔好咁重,咪就辛苦自己喇.
我通常五至六個order就一轉落香港, 有網友話最多試過 17單order一轉,嘩~好驚人!

最好是自己check晒所有order何生己簽收收貨後才旺旺聯絡他, 免得煩住晒~~

我次次只會同他講
1. 我係香港xxx小姐 (淘宝名), 今次五個order見到你己收齊, 請幫忙安排發貨給我, 總重多少? 我己拍, 請更改價錢讓我付款

2. 等他改價錢後即付款~~

3. 己付款, 辛苦你啦, 加油

何生係多數發彪記.夜晚半夜發貨,第日就收到貨
跟據網友的報料:
中環 - 中午前
元朗, 屯門 ~ 通常中午 12:00~14:00 派件
天水圍8點後

大宅

但係點安排?係咪淘寶買完嘢就用返國內的運費送到呢間速遞度,佢集齊貨品後就收首重15元咁送落嚟香港?

原帖由 Harpseal 於 09-9-23 16:06 發表
搵到廣州送香港的速遞

1. 元朗區(工業村那邊)不用收附加費。
2. 比我預期還要快 21/9下午用支付寶付$, 22/9 LUNCH送貨。(首重15元/KG 续重5元/KG)
3. 送貨及到達前也有先致電聯絡, 個男仔都幾有禮貌!
4. 幫我收 ...

男爵府

咁會唔會收貨遲了, 貨不對唔可以即時知, 可能會遲幾天。

男爵府

開心吸收勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

要賣家自己聯絡呢個速遞嗎??
你知好多賣家怕煩, 都唔肯用人地果d 速遞既...
點安排呢??

大宅

是買貨時叫賣家送到這間舖 , 付國內快遞費
這間舖會轉運到香港, 首重15元/KG 续重5元/KG)

我剛剛那次, 三個國內快遞(RMB5+5+6), 集合晒再一次過運香港 (RMB20), TOTAL:RMB 36, 計返1.16匯率, 即 HK$42

大宅

咁又好似几好喎~

大宅

原帖由 poohzzz 於 09-9-23 16:58 發表
咁會唔會收貨遲了, 貨不對唔可以即時知, 可能會遲幾天。

真的無法即時知。
遲一兩天左右

其實貨到會即時開嗎?? 我就唔會, 因為速遞唔一定等的, 再加上咁多件貨

大宅

原帖由 sakesakee 於 09-9-24 11:44 發表
要賣家自己聯絡呢個速遞嗎??
你知好多賣家怕煩, 都唔肯用人地果d 速遞既...
點安排呢??

買貨時送這間舖的地址, 即國內快遞, 賣家用返自己的速遞, 對賣家無影響。

我就係怕每次要嘥時間問送唔送香港?(尤其元朗區這類) 邊間? 幾錢?

大宅

原帖由 gt421 於 09-9-24 12:47 發表
咁又好似几好喎~

我自己就覺得咁樣買, 平咗, 方便咗, 唔駛問咁多

大宅

咁你買貨的時候收件人係咪都係寫返自己名,然後話比呢間速遞知你總共有幾多貨會收,佢收齊後會集合送返嚟hk?.

原帖由 Harpseal 於 09-9-24 12:56 發表

我自己就覺得咁樣買, 平咗, 方便咗, 唔駛問咁多

禁止訪問

伯爵府

我的育兒心得勳章 好媽媽勳章 BK Milk勳章

原帖由 s2 於 09-9-24 16:48 發表
樓主,可唔可以講下個流程黎聽下?
原帖由 Harpseal 於 09-9-24 12:45 發表

是買貨時叫賣家送到這間舖 , 付國內快遞費
這間舖會轉運到香港, 首重15元/KG 续重5元/KG)

我剛剛那次, 三個國內快遞(RMB5+5+6), 集合晒再一次過運香港 (RMB20), TOTAL:RMB 36, 計返1.16匯率, 即 HK$42

即已係淘寶到買野,叫個賣家發去廣州的快遞果到,再由廣州個快遞集齊你所購的所有賣家貨 (例如:A店,B店,C店),
集齊你要求的店再一齊運黎 HK .
即係要向每個賣家往廣州的運費 , 再加廣州運黎 HK 的運費.
好似樓主咁 , 同一時間係三間鋪頭買野,而買 D 野又輕 , 咁咪可以平成一半運費囉.

大宅

咁樣係點 indicate A B C 單係收集比我 ga ?

我係咪要係 A B C 店買野之前, 係 "廣州的快遞果到" place order ga ?

we want to know the details procedure oh

thanks so much

可以買野前吾洗同賣家糾纏用邊間 send 來香港真係好吸引的啊

原帖由 三個白白豬 於 09-9-24 19:54 發表

即已係淘寶到買野,叫個賣家發去廣州的快遞果到,再由廣州個快遞集齊你所購的所有賣家貨 (例如:A店,B店,C店),
集齊你要求的店再一齊運黎 HK .
即係要向每個賣家往廣州的運費 , 再加廣州運黎 HK 的運費.
好似樓主咁 , ...

大宅

咁幾好
我試過一日同一個速遞 分開三次收
真係好煩
咁方便好多

大宅

第一次, 首先同廣州那個速遞(何先生) CHECK 咗廣州送香港的運費。

買東西先問賣家送"广东省 广州市 白云区" 的運費。

叫賣家在快遞單上寫"給香港XXX小姐"

集齊幾個賣家的貨在何生到, 再一次運到香港

當中要留意:
這方法, 集齊幾個賣家的貨才會化算~
要計清楚直接送港平, 還是經廣州轉港平
在退貨時, 退運費可能會出現問題

大宅

唔該哂,咁點同速遞何生聯絡呢?

原帖由 Harpseal 於 09-9-25 12:10 發表
第一次, 首先同廣州那個速遞(何先生) CHECK 咗廣州送香港的運費。

買東西先問賣家送"广东省 广州市 白云区" 的運費。

叫賣家在快遞單上寫"給香港XXX小姐"

集齊幾個賣家的貨在何生到, 再一次運到香港

當中要留 ...

男爵府

開心吸收勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

咁有無話限定幾多日架??
例如我第一日响A店買
第二日响B店買
第三日响C 店買
咁第三日叫"何先生" 將全部貨運落黎...

還是要同一日買呢??

男爵府

好媽媽勳章

大家有無留意, 原本呢間快递係圆通

大宅

原帖由 sakesakee 於 09-9-25 16:47 發表
咁有無話限定幾多日架??
例如我第一日响A店買
第二日响B店買
第三日响C 店買
咁第三日叫"何先生" 將全部貨運落黎...

還是要同一日買呢??

我剛剛嗰次刻意搵的三個賣家都在廣州的
同一日付款 (16/9), 其中一個賣家出貨慢咗, 到21/9 (hezhangwu520r ) 才收集好晒,
物流方式: 自己联系 物流公司: 彪记 物流跟踪:
  • 2009-09-21 16:04:20 订单创建
  • 2009-09-21 22:02:57 发货完成

9/22 14:00就收到貨,
張快遞單係 "晉越彪記"
http://www2.pewkee.com/tc/pod_check.php?search_awbno=560002064040

大宅

如果送新界北區住宅洗唔洗加錢

首頁
12345...16

尾頁

跳至