跳至

首頁
12345...10

尾頁

大宅

功樂道媽咪交流站

有冇媽咪住功樂道? 一齊交流吓好嗎?

子爵府

Re: 功樂道媽咪交流站

我住康寧道可以嗎?

大宅

幪面超人:
可以可以.........我地都是街坊..........歡迎你呀!
你小朋友幾大?
我個女4個月大咋.......

我住係功樂道, 附近都冇嘜公園; 都唔知帶個囡去邊度玩好?!

幪面超人 寫道:
我住康寧道可以嗎?

大宅

畀面勳章 BK Milk勳章

CatieMa,幪面超人

hihi你好 終於找到啦街坊,之前我以為無人住我附近tim.我都住附近功樂道上面街康利道,最近公園咪係碧麗園隔離嗰個and康寧道公園(康濤閣)及康寧道近街市嗰個,不過太污糟,重有單車公園在功樂道,細細地,我有時都帶d囝囡去玩吓單車.

大宅

LL6684:
很高興又多一位街坊.....歡迎你呀!!!........

我都好少帶小朋友去附近公園玩, 因為我覺得好污糟; 不過功樂道單車公園都ok !

你小朋友幾大?

大宅

Hi CatieMa,

我有二小朋友一個9歲囡囡及一個6歲囝囝.
你有幾個小朋友呀?你住了功樂道好耐呀?
你係全職mama或working mama呀?

大宅

LL6684:

我個囡4個月大, 你小朋友係邊度讀書呀?
我要返工, 所以好忙; 你是全職媽媽嗎?
我租左2年,都有唸過買, 不過成30年樓都要2佰幾萬, 好似唔係好值! 唯有再租睇下先啦. 你又住左幾耐? 你知唔知樂意園好住嗎?管理如何?.... (我有唸過買..... )

子爵府

我仔仔2歲半大, 在職媽媽
觀塘社區設施真係好差嫁

大宅

CatieMa,

我剛無返工,之前都有返吓工,請了個菲庸湊我d囝囡,因為工人麻麻哋,我咪自己跟番,我小朋友係九龍城返學,每日都乘半小時校車,其實功樂道d樓和環境都好住,又夠靜,官塘來講空氣算好,所以成30年d樓都要咁價值,樂意園我都有朋友住嗰度都話o.k幾好又涼又靜,我都係嫁了老公先住官塘,我官塘市中心又住過,呢度功樂道又住過,我搬了好幾次,住功樂道都幾年了,都係上面功樂道空氣及環境好d,唯一係無乜公園設施比小朋友,不過我可能都搬近我d囝囡學校附近,近佢哋學校咁會方便d.

你小朋友邊個幫你湊呀?

CatieMa 寫道:
LL6684:

我個囡4個月大, 你小朋友係邊度讀書呀?
我要返工, 所以好忙; 你是全職媽媽嗎?
我租左2年,都有唸過買, 不過成30年樓都要2佰幾萬, 好似唔係好值! 唯有再租睇下先啦. 你又住左幾耐? 你知唔知樂意園好住嗎?管理如何?.... (我有唸過買..... )

大宅

Hello各位功樂道媽咪,我都住在功樂道!!!

LL6684:
唔知你記唔記得我?我朋友最後買左樂意園六百幾呎的單位.

CatieMa:
30年樓要兩百多萬感覺上真係唔平,不過我同老公鍾意佢有泊車位/實用率高/樓底高/空氣不俗/交通亦算方便(行"一百級"樓梯就到市中心 )

琬晴B :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

大宅

Hi All 功樂道mami:
你地個個小朋友都大, 最細係我個囡
我都要睇定資料, 揀定間幼兒園/幼稚園比個囡讀. 唔知附近邊間口碑好???.........

LL6684:
我個囡工人淒! 唉...... 超級唔放心啦....... 我都想自己淒番個囡, 不過想搵多d$$$$.......冇計 !!!
如果我而家唔做, 等個女8-9歲先再做, 我擔心會同社會脫節!.....我又唸過係屋企幫小朋友補習, 賺番小小,,,, ...都係唸下先啦!

琬晴B:
請問你朋友最近買樂意園要幾$?...我上年都有睇過,不過睇唔岩. 如果平平地我都想買.

幪面超人:
請問你打算比仔仔去邊度讀幼稚園?....我想參考下呀 :mrgreen:

子爵府

CatieMa:

我小朋友準備讀觀塘浸信會幼稚園
我唸好掛....

唔知其他媽咪知唔知有邊間好呢?

複式洋房

hihi我剛剛搬入功樂道住,我的仔仔依家十六個月……
大家多多指教﹗

大宅

幪面超人:

咁你知唔知觀塘浸信會幼稚園多數會升讀邊幾間小學?

otomum:

歡迎你呀
真係好, 又多個街坊.......我地可以係呢度多d交流下........
你剛剛搬來, 是買定租呀?

子爵府

CatieMa :
都幾多 藍田循道, 李兆強, 聖約翰,...
我唸唔差掛

我有個姪仔依家讀緊k1
真係返左學, 學多野好多野, 又乖左....
本來都想去九龍塘讀嫁, 但知道要坐咁耐校車
都係放棄啦!!!!

子爵府

有冇人會訂當當書呀?
有好多比小朋友睇的書,
今次我做攪手, 有興趣入去睇下

link click

截止日期17號

大宅

琬晴B,
hello!記得記得 你朋友買了幾錢呀?
原來我最近老公阿哥阿嫂又賣樓,佢哋賣了比人700呎鳳儀連車位,可間到三房,都係$20x萬,我老公講比我才知佢哋剛昨天先賣了比人,唔係都可介紹比你哋.
我老公都係喜歡住呢度都係覺得實用率高,有車位.

CatieMa,
慘啦!我都脫節咗一排,做吓又停吓,儲唔到$$$$呀,HAHA

CatieMa,幪面超人,
我囡囡以前讀幼稚園都係官塘,小學才到九龍城返學,官塘浸信會幼稚園都o.k.架,我囡囡讀了一年浸幼,因我之前要返工,後來我囡囡便轉了去返nursery全日,其實而家小學派位係講自行收生先,唔係睇學校,你讀任何一間幼稚園都可能派到心儀小學,因第一次是自行收生計分,有兄弟姊妹就讀必獲取錄,父母或兄弟姊妹或有宗教都會有很大機會升讀,至於未能在自行收生派到學校.就會有第二次電腦搞珠,我覺得呢次好講運數,佢哋跟地址派位,住官塘就派番官塘區,我見過有些朋友d囝囡好運就第一志願入到,有些派十幾志願都有,不個都唔使擔心,派得唔好d學校會比你哋考入學試,考到都收架啦!
以前識D朋友讀官塘浸信會幼稚園通常入聖約翰或基顯.

otomum,
HI,你好

洋房

I can't click in! What can I do?

子爵府

http://www.baby-kingdom.com/modules/newbb/viewtopic.php?topic_id=876998&forum=38&169

http://home.dangdang.com/

大宅

各位功樂道媽咪,呢排比較忙,所以好少時間上BK!!

觀浸亦取錄了我囡囡明年讀K1,不過我最後決定俾佢去北角返學(其實觀浸的口碑都唔錯嫁!!! 觀浸網址:http://www.ktbckg.edu.hk/)

CatieMa:
我朋友買了17x萬,那個單位沒有裝修,需要大執;計埋裝修費,我覺得都幾抵.

LL6684住果間景觀一流(雖然我只看過照片,不過都幫佢賣下廣告先),如果我未買依家呢度,都會考慮嫁.

首頁
12345...10

尾頁

跳至