跳至

首頁
34567...10

尾頁

大宅

CatiMa
工人返工兩星期了,我同99都覺得佢幾好.佢之前湊開的小朋友有喊住打俾佢,聽到都唔開心,由細湊到大(2-6),突然走咗去,都好慘.佢地父母都是返11am-10pm,平日都只係對住姐姐.

bb暫時都跟我地多d,而家日頭同佢地去99,夜晚飯後才一起返家……

功樂浸記冇n1,你咁快搵k1??

Radiomama,
下星期HKPS,派表,係咪要立即填完onlineform? D職員唔講,話當天website有寫喎!mud要好似咁緊張,派表只限當天早上….有什麼資料要準備呢??
Cannan已通知12interview, bb mud 都唔堯, 唔知問什麼?? 我在bkkowloon tong cannan 下星期有得 in , 都幾攪笑,未學識講野,啱啱識行冇耐就話要interview,係學校有問題定我地d家長呢??

大宅

hellodirty,

考pn係咁㗎啦, 迦南其實好簡單, 俾d玩具小朋友, 同父母傾吓計啫!

樂基就難好多, 要家長先填一份問卷(用英文填會好d), 多數關於你對培育子女及處理子女問題的看法, interview時老師會問小朋友同家長問題, 同面試 k1的同一日, 我去年見過不少bb都一邊面試一邊哭!

樂基的form是要限時限刻download的, print出嚟之後填完寄返學校就得, 不用附加資料! 佢嘅英普班好吃香, 但考英普班就要面對普通話或英語面試, 英粵班就多數係粵語面試! 見此校要著得光鮮d, 有不少父母都將polo or burberry著晒喺小朋友身上!:-|

不過你最好再三問清楚學校有關搬遷問題, 費時出年開學唔知搬咗去邊!

咁你有無報埋km呢? 值得一試!

大宅

Radiomama,

KM要一月先收form, 我打算報名,lee間有冇HKPS 咁難考傢? !都幾驚,咁我洗唔洗成身polo?? 我一向都唔用名牌,唔通為咗個仔要破例,好似好變態咁.
我在bkd mami 問佐HKPS校長話會搬番九龍塘區喎,我有機會 interview時問吓先.
仲有,我剛剛報佐tiny seed,諗住近近地等佢同其他小朋友玩吓.本來之前報佐幼濳,但因某d原因只上了一課,都覺得對唔住bb.:(

別墅

CatieMa,

I am thinking on Cannan/Creative at Lam Tin/Kln Tong.

Actually I want to try the Baptist Kindergarten at Kung Lok Road, next to my house, but, I notice that they only accept 3 yrs old kids, my baby will be too young on 31/8/2009, I think...any suggestions? Please share...thanks.

BTW, what is "pn"??
Also, what is "HKPS" and "KM", would any mama please tell me, thanks.

原文章由 CatieMa 於 07-10-25 10:16 發表
bbGbbGin:
咁你有邊間pn考慮報讀??

我有唸過聖雲先, 不過仲未有時間去參觀&了解, 未知好唔好!

大宅

bbGbbGin

你同radiomama & CatieMabb都係細b, radiomama個囝囝冇讀pn, 但有去playgroup,playgroup lee方面我冇特別留意, sorry.
pn=pre nursery 我叫n1.
HKPS = 樂基
KM = 劍鳴
兩間都在kln tong pn 好的學校, 好似radiomama都話, 而家kinder 唔係由k1 開始, n1已要諗, 因為lee d n1 好學校” k1 已冇(或很小)位俾外人. 到時只可choosen1, St. Cat/根德園.
Lee
方面顧問(radiomama)好利害. 但如果你諗住k1入浸記就唔水咁煩了. 我都係報咗幾間先,到時收咗先諗,仲要睇吓個曳仔到時坐唔坐到保母車

,我老公話佢實冇保母車肯載佢喎. 我會報聖雲先.

別墅

Hi hellodirty,

Thanks for your clarification, very useful for me, thanks so much!!!

Ah! Radiomama,

I also registered a trial class next month at Tiny Seed for my baby to try, as it's locate close to APM ma, more convenient for me. When will you start your course?

Hello hellodirty, radiomama & CatieMa,

May I know how old is your kids? Also, when do I need to apply N1 for my baby since she's only 9+ months now....

別墅

CatieMa,

"pn"...I don't know yet...still searching and asking some friends...but thinking of Creative/Cannan (at LamTin campus) or some others at Kln Tong area (e.g. Hip Yan), what about you??

原文章由 CatieMa 於 07-10-25 10:16 發表
bbGbbGin:
咁你有邊間pn考慮報讀??

我有唸過聖雲先, 不過仲未有時間去參觀&了解, 未知好唔好!

大宅

回覆 #87 bbGbbGin 的文章

bbGbbGin
協恩中學附屬幼稚園沒有pn的: http://www.hykg.edu.hk/,你bb係0612?我bb係0608. 有冇同bb參加爬行比賽,好得意,當去玩玩..而家我bb唔爬,周圍走.要看牛牛咁.

別墅

Hellodirty,

Nice to meet you...regarding Heep Yunn kindergarten, if they don't have pn, so they only accept kids from 3 yrs old, right??! Thanks for the details.

Can you advise which kindergarten classified good and will accept pn? Thanks.

BB crawling competition...not yet ah...don't know where can I find this type of competition, if you do, please let me know...thanks. Well, I brought her to a playgroup last week, although she doesn't seem to enjoy much in there, when she back home this week, I find that she learn a lot, crawl a lot faster than b4 and cleverer...hehe....I'm happy I will bring her to another playgroup tmr and see how it goes, share with you later.

原文章由 hellodirty 於 07-10-26 12:47 發表
bbGbbGin
協恩中學附屬幼稚園沒有pn的: http://www.hykg.edu.hk/,你bb係0612?我bb係0608. 有冇同bb參加爬行比賽,好得意,當去玩玩..而家我bb唔爬,周圍走.要看牛牛咁.

[ 本文章最後由 bbGbbGin 於 07-10-26 14:35 編輯 ]

大宅

Hi All,

我個仔無再去tiny seed, 因為我哋就快3歲, 今個星期六會去tom lee上堂啦!

你係咪跟Auntie Wen呢? 佢好好㗎, 我個仔好鍾意佢! 到依家仲播緊kindermusik嗰幾隻碟佢聽!

協恩幼稚園都幾難考, 不過佢哋d囡囡唔係直升小學㗎, 小學係津貼, 靠計分or大抽獎派位, 派位的話, 觀塘區唔使想!

km的pn, 無hkps咁難考, 以前不少hkps的waiting list都入咗km, 但hkps多咗搬遷因素就好難講! 一般而言, 大仔機會較高, hkps講到明, pn只收8月31日前出生的小朋友, 細仔免問!

大宅

Hi All,

Tom Lee個course 上咗1堂, ok啦, 阿仔都算聽話, 不過同以前去開嘅playgroup好唔同, 今次真係有d學嘢feel! 同學都比他大一點, 因都是足3歲才可以上這課程, 但我哋還差一個星期才夠!

課室有d細, 放滿13座琴, 無乜空間, 而老師一早已安排大家的坐位, 還會每堂順序轉, 不用爭! 課程有書, 有碟, 好systematic, 不過就無Auntie Wen咁有人情味, 老師有少少嚴肅, 有個家長無買書, 佢會立即請家長離開課室到counter購書, 家長留下兒子在課室, 老師竟然對著其他家長厥嘴, 一副我估到這小朋友一定會哭的模樣! 家長高估兒子的能力, 是不對, 但老師這樣也不大好吧! 另外有一位小朋友入到課室後不停哭, 也被老師邀請到課室外冷靜吓, 不過佢哋最後都無返轉頭.

希望未來23堂, 這老師的優點可以讓我慢慢發現! 唉, 好的音樂老師不只是教授音樂的! 所以在此再讚一讚Tiny Seed嘅Auntie Wen, 及香港兒童合唱團嘅Kalms姐姐 & Cherry姐姐!

男爵府

gilianchan,

想問下迦南既英文堂係點架, 有無native english speaker.同埋一星期有幾多堂.

原文章由 gillianchan 於 07-10-3 00:14 發表
Radiomama~

我囡囡讀麗港城迦南~架! 報名時已經聽到好多人讚尼間,而且K1-K3仲轉左做'非牟利'有'學卷' (但N1 冇) 入讀後我覺得囡囡開心左,叻左好多,學校環境,老師,同教材(課本)都幾好,你可以考慮一下.我本身住將軍澳 ...

大宅

Radiomama:

咁, 似乎tom lee 的師資麻麻地bor~~
另外, Auntie wen 教邊個course架??
我只想報一個course比bb培養下音樂興趣, tom lee, tiny seed, 香港兒童合唱團, 你覺得邊個好d?

我上星期打咗去"聖雲先"問下d資料, 感覺唔係幾好 ; 我仲唸住一心入lee間, 而家要考慮下了!!!........
我問:
(1)幾時可以報名, 佢話下年九月先報都唔遲, 一定有位.(咁即係收唔夠學生, 冇人讀??)
(2) 可唔可以來參觀下or同老師傾下計, 了解一下學校情況;佢立刻話"唔可以", 陌生人不可進入校園範圍, 保障學生安全! (係咪間間都唔比參觀架? Radiomama, 你知唔知呀? 我見d小學好多都歡迎家長參觀, 點解幼稚園唔得?!)
(3) 咁學校有冇open day ? (佢又話"冇"喎!)
(4) 咁我想了解學校多d, eg:教師教學模式, 學生學習情況, 學校環境, 家校合作方面....等等; 佢地話下年九月來報名時, 有老師會帶家長行一圈.
(5) 我想早d了解下, 選擇一間合適的比小朋友讀, 我可否同今年交表的家長一齊參觀行一圈呀? 佢地居然話唔得, 一定要交咗表先可以參觀, 你咁早參觀又唔知你係咪到時會讀喎! (mug參觀=我一定會黎讀咩?!.....我想了解多d, 然後先考慮下咋喎!)

總之, 我覺得lee間學校透明度好低, 我對佢一無所知, 唔係好放心比囡囡讀!

大家可以來分享下找n1的經歷/心得嗎?...希望大家都可以找到一間理想的幼兒園, 培育小朋友健康快樂成長!

[ 本文章最後由 CatieMa 於 07-10-31 09:46 編輯 ]

大宅

Radiomama:
囝囝放完term break, 仲有冇扭計唔想返學呀?
希望佢快d融入校園生活啦!

大宅

catiema,

tom lee的師資不能一概而論, 我會再觀察告訴大家!

香兒的課程是有特定報名日期的, 上課時間同地點要睇夾唔夾到, 另外仲要買團服, 花費較大!

tiny seed嘅kindermusik應該係由auntie wen教嘅, 可以打去問, 同試堂.

阿仔每日入課室之前都仍然扭計唔肯入去, 每日都要老師拖著他, 才順利過渡!:-(

大宅

聖雲先呢個情況...一d唔奇, 學生為本, 所以杜絕閒人走進校園, 為保安, 也為安全健康....藍田啟思也是如此, 不過有d較具規模嘅學校就會有open day咯.
聖雲先是托兒服務行先, 學術其次, 上學是為了學習自理和讓老師看牛牛, 所以未必咁快滿額! 好多非牟利機構辦嘅幼兒園都是這樣的, 不要介意.
不如考慮吓藍田啟思/迦南嘅幼兒園, 起碼佢哋open d, 好少少, 又無咁神祕. 我見迦南仲有校車到功樂道呢頭添! 啟思嘅就見d大人自己湊, 唔知是唔放心, 定無車到?
我有同事嘅仔讀過翠屏道基督教服務處嘅幼兒園, 佢話其實辦得不錯, 佢個仔之後轉讀hkbuk(浸大幼稚園), 依家讀緊男拔小.

大宅

不好意思,請問聖雲先是在那裏的?

原文章由 Radiomama 於 07-10-31 11:04 發表
聖雲先呢個情況...一d唔奇, 學生為本, 所以杜絕閒人走進校園, 為保安, 也為安全健康....藍田啟思也是如此, 不過有d較具規模嘅學校就會有open day咯.
聖雲先是托兒服務行先, 學術其次, 上學是為了學習自理和讓老師看 ...

大宅

馬蹄徑, 有間酒樓果度.

原文章由 RedBean_0509 於 07-10-31 12:02 發表
不好意思,請問聖雲先是在那裏的?

大宅

今朝送阿仔返學, 同其他家長傾計, 大家都覺得今年及打後申請讀pn都好多人爭, 有家長在維記讀緊playgroup都好擔心考唔到維記!
另外因為呢班家長都係target考直資/私立名校, 所以大家都好早做好部處, 包括子女已開始學琴, 學游水及上戲劇班!!

唉, 其實呢區好嘅津小我都會揀, 仲有20分添, 不過就俾老公窒, 既然送阿仔讀得維記, 就要勇往直前考直資, 如果唔係就浪費咗依家d心機咁話, 你話做阿媽嘅壓力幾大, 間直資又唔係我開嘅!!!

大宅

區內有哪幾間津小呢?現在的‘催勢’是否直資好很多?學費差很遠嗎?因明年就開始K1,現已要決定了,對嗎?又津小分數點計?請指導一二。thanks.

原文章由 Radiomama 於 07-11-1 18:46 發表
今朝送阿仔返學, 同其他家長傾計, 大家都覺得今年及打後申請讀pn都好多人爭, 有家長在維記讀緊playgroup都好擔心考唔到維記!
另外因為呢班家長都係target考直資/私立名校, 所以大家都好早做好部處, 包括子女 ...

首頁
34567...10

尾頁

跳至