跳至

首頁
23456...10

尾頁

大宅

希希豬
bb都係出年8月兩歲,你都係0608??
觀塘幼兒學校在邊樹傢? 有媽咪話花園大廈浸信會d小朋友冇禮貌&紀律.

CatieMa
我早兩個月打過去聖雲先問過,佢話12月先會收form喎. 我諗住報幾間,收咗先再選擇..我報咗藍田迦南, 遲d報聖雲先,匯景啟思,樂基&劍嗚.不過都仲未剪髮&影相,
bb
而家頭髮樹起哂成個terminator咁款.

中秋節應該會在花園大廈玩,功樂道公園之前有工程做緊,好多蚊,我冇去好耐.而家完工未呢??

原文章由 CatieMa 於 07-9-18 14:18 發表
Radiomama:
囝囝而家返學ok嗎? 仲有冇喊?.....?-(

Hellodirty, 希希豬:
我囡囡下年12月都2歲喎, 都要搵定幼兒園了!....暫時唸住讀"聖雲先", 不過仲未去睇呀!

康寧道公園我冇去過呀, 唔知有冇野啱玩呢?....我99 ...

大宅

hellodirty:
嘩! 咁快報咗咁多間拿......好有效率喎!:)
等我12月去參觀下聖雲先, 如果ok就報;我一心唸住近近地, 都唔揀咁多!.....2歲咁細個要搭校車, 我點都唔放心, 除非自己淒!

你請到工人未?.....慢慢揀, 唔好心急!

我又唔知功樂道公園d工程完咗未喎 , 多數是我99帶bb去, lee排我冇去啊!....不過, 真係好多蚊law, 昨晚佢地去完返黎, bb隻手仔比蚊咬咗2啖!!

原文章由 hellodirty 於 07-9-19 10:33 發表
希希豬
我bb都係出年8月兩歲,你都係0608??
觀塘幼兒學校在邊樹傢? 有媽咪話花園大廈浸信會d小朋友冇禮貌&紀律.

CatieMa
我早兩個月打過去聖雲先問過,佢話12月先會收form喎. 我諗住報幾間,收咗先再選擇..我報咗 ...

大宅

原文章由 hellodirty 於 07-9-19 10:33 發表
希希豬
我bb都係出年8月兩歲,你都係0608??

CatieMa
我早兩個月打過去聖雲先問過,佢話12月先會收form喎. 我諗住報幾間,收咗先再選擇..我報咗 ...

hellodirty,

觀塘幼兒學校係觀塘泳池果邊~~
我想問聖雲係邊樹咖~~~

子爵府

聖雲先响寶峰大廈
即裕民中心旁

原文章由 希希豬 於 07-9-19 12:33 發表

hellodirty,

觀塘幼兒學校係觀塘泳池果邊~~
我想問聖雲係邊樹咖~~~

大宅

原文章由 幪面超人 於 07-9-21 14:17 發表
聖雲先响寶峰大廈
即裕民中心旁

幪面超人,thx!!
你有無小朋友???幾大呀??
返學未呀???

大宅

阿仔返學無大喊, 但就仍會撒嬌, 扁嘴囉!
嚟緊十月唔再搭校車啦, 我送上學, 姐姐接放學.
btw, 返咗維記個半月, 老師真係好好, 全班同學都好乖, 暫時唔覺有百厭仔! 上述情況原來並非必然, 有d學校可以嚇死你! 所以選擇pn一定要入到學校睇一兩次, 每次嘅obsevation都會唔同!

大家如果打算上兩歲班就最好返學前打齊水痘及肺炎等預防針, 我之前miss咗, 依家要等到聖誕長假期先至打得!

大宅

幪面超人,

想請教你, 你小朋友有否讀tom lee個音樂班呢? 又或識唔識人在附近教琴?

大宅

我都算係功樂道, 不過上左康利道~
今晚好大風, 都唔似1號風球~ 似8號風球多d~

我想問下你地小朋友多數去邊度睇兒科醫生呀? 我囡囡一路都係返法國醫院睇門診... 有時都唔係兒科醫生, 仲要等好耐... 你地睇過邊個兒科醫生好呢?

我同囡囡報左出年2月插班PN班! 本來報左麗港城迦南! 不過我去現場睇過校車落車同學校門口好似有段距離, 怕小朋友太細個會危險~ 就報埋九龍塘果間迦南同埋基督教中心, 反正都要搭校車, 不過3間都未有得面試~ 唔知幾時先有得面試, 插班機會唔知大唔大? 你地小朋友係邊讀書呀? 搭校車方唔方便? 會唔會有危險?

[/url]

大宅

ky2005,

我都有同感, 仲以為今朝會掛3號風球添!

有關兒科, 可以試下淘大個郭子樑醫生, 佢喺中銀旁邊, 我仔仔打針就搵佢, 但如果好似先兩日氣管敏感及發燒, 我都係帶佢番浸會睇!

點解二月才讀pn? 大仔or細仔? 如果屬年頭出世的大仔就不如等到九月滿2歲半先至讀喇!

麗港城間迦南上落位不理想之外, 其實個playground位置都好勉強, 事關個校舍係圍一個圈的, 而outdoor playground就困喺中間, 所有課室嘅冷氣機就對住噴!

九龍塘果間我未去過, 唔知情形!

基督教中心就識人曾讀咗一陣, 口碑麻麻, 小朋友依家轉咗讀維記.

既然你都預咗出九龍塘, 不如報埋劍鳴同樂基, 呢兩間學校都好好!

原文章由 ky2005 於 07-9-24 00:15 發表

我想問下你地小朋友多數去邊度睇兒科醫生呀? 我囡囡一路都係返法國醫院睇門診... 有時都唔係兒科醫生, 仲要等好耐... 你地睇過邊個 ...

大宅

Radiomama,

我個囡係大仔, 1月出世, 再加上我下個月第二個bb出世, 我怕工人一個人湊唔到2個, 所以想佢早d返學學下野囉~ 我個囡到而家仲未識講野... 返學希望見多d小朋友好d喇...
原來麗港城間迦南個設計係咁... 我只係係出面望過環境, 未入過去睇.....都報左名即管到時見下喇~ 怕都未必會收... 我個囡又未識講野, 又比較自我... 唉...
劍鳴我都覺得幾好, 不過我又睇埋價錢.... K1又無學劵制.... 所以都放棄左....

原文章由 Radiomama 於 07-9-24 10:11 發表
ky2005,

我都有同感, 仲以為今朝會掛3號風球添!

有關兒科, 可以試下淘大個郭子樑醫生, 佢喺中銀旁邊, 我仔仔打針就搵佢, 但如果好似先兩日氣管敏感及發燒, 我都係帶佢番浸會睇!

點解二月才讀pn? 大仔or細仔? 如果 ...

[/url]

民房

黃可用醫生
旺角中心1208室
23808600/27713688
MON-FRI 0830-1300,1500-1900
SAT 0830-1300,1500-1700
SUNDAYS & PUB. HOLIDAYS 0900-1200
原文章由 ky2005 於 07-9-24 00:15 發表

我想問下你地小朋友多數去邊度睇兒科醫生呀? 我囡囡一路都係返法國醫院睇門診... 有時都唔係兒科醫生, 仲要等好耐... 你地睇過邊個 ...

大宅

Radiomama~

我囡囡讀麗港城迦南~架! 報名時已經聽到好多人讚尼間,而且K1-K3仲轉左做'非牟利'有'學卷' (但N1 冇) 入讀後我覺得囡囡開心左,叻左好多,學校環境,老師,同教材(課本)都幾好,你可以考慮一下.我本身住將軍澳,阿媽住藍田,兩邊揀左好多間,最後寧願坐校車都讀尼間(平時阿媽幫我揍)

--------------

各位靚媽~

唔好意思!講少少私人晒!!我在恒安街返工架! 見大家近近地想問下各位.有沒有bb飲緊 A+ 4 號奶 架? 有請PM話我知!(我有11月份到期的試用裝奶粉)

另外我有多包濕紙巾 及 紙片平讓,觀塘/藍田交收,如有興趣請去我開既 二手市場標題: 戒片成功---多包尿片濕紙巾出讓----http://forum.baby-kingdom.com/viewthread.php?tid=1125911&extra=page%3D1

最後有冇人想交換7-11既印仔呀? 我有好多重覆呀!請將你們想要的 PM 給我,我現在只欠'特別版'的100分, bye (可用其他特別版交換)

原文章由 ky2005 於 07-9-24 20:38 發表
Radiomama,

我個囡係大仔, 1月出世, 再加上我下個月第二個bb出世, 我怕工人一個人湊唔到2個, 所以想佢早d返學學下野囉~ 我個囡到而家仲未識講野... 返學希望見多d小朋友好d喇...
原來麗港城間迦南個設計係咁... 我 ...

[ 本文章最後由 gillianchan 於 07-10-3 00:29 編輯 ]

大宅

各位功樂道媽咪:

好耐冇chat了, 大家都忙嗎??

我想搵附近playgroup, 有冇好介紹???

別墅

Me too....I am also living in Kung Lok Road, can I join in the chat room?

Ah! I am also looking for babies playgroup, wonder if I can find any around Kwun Tong area. I called "My Sibeo", they only accept 18 months+, any mama know other playgroup? Please feel free to share...thanks.

大宅

bbGbbGin~~ 歡迎你加入呀!:loveliness: :loveliness: :loveliness:
請問"My Sibeo"係邊度?

幪面超人:
你囝囝係咪讀緊功樂道浸記?....如果係, 你對這所學校有什麼評價? 謝謝分享!!

Hellodirty:
咁耐都唔上黎嘅?.........請咗工人未呀?

Radiomama:
我們的教育顧問近來也很忙嗎?.....
囝囝一切已經適應過來?

原文章由 bbGbbGin 於 07-10-23 18:05 發表
Me too....I am also living in Kung Lok Road, can I join in the chat room?

Ah! I am also looking for babies playgroup, wonder if I can find any around Kwun Tong area. I called "My Sibeo", they only ...

大宅

Hi,

不是太忙, 只是見無乜人上呢邊, 咁咪無出現囉!

上星期六街口浸記派表, 你哋有邊個去咗拿表呢? 我哋行過, 阿仔仲想走入去玩添!
其實呢間學校係點嘅呢? bk呢度唔係好多討論, 我有朋友嘅仔同囡都讀呢間, 佢就好buy! 不過除咗近同著重主日學(宗教教育)之外, 我就唔知這校有何長處.

阿仔今日最後一日term break, 聽日再返學, 唔知會唔會喊???

何文田維記出年k1收生人數減少, 因辦了幾年下來, 開始穩定, 上晝各級兩班學生, pn就收三班, 所以大多數都會留位俾pn直升k1, k1的new comer只能讀下晝班了! 估計未來日子, 嬰孩出生率上升, 讀書起步點會由pn開始競賽, 大家留意!

好多名校都轉直資, 而要成功考到心儀小學原來真的不易! 大家努力!

p.s. 今個星期六開始上tom lee的music wonderland, 到時再作報導!

[ 本文章最後由 Radiomama 於 07-10-24 12:22 編輯 ]

別墅

Hi CatieMa,

Thanks for accepting me to join in....

My Sibuo in Laguna City, Lam Tin Phase 3, I called them before, they said they only accept 18 months+

Hi 幪面超人:

I want to know 功樂道浸記 too, as this kindergarten just next to my living home, very very close and convenient for baby to go there. Besides, my mum said the neighbor all classified this kindergarten as good, what do you think?? Can you share with us?

原文章由 CatieMa 於 07-10-24 08:43 發表
bbGbbGin~~ 歡迎你加入呀!:loveliness: :loveliness: :loveliness:
請問"My Sibeo"係邊度?

幪面超人:
你囝囝係咪讀緊功樂道浸記?....如果係, 你對這所學校有什麼評價? 謝謝分享!!

Hellodirty:
咁耐都唔上黎嘅?. ...

[ 本文章最後由 bbGbbGin 於 07-10-24 15:12 編輯 ]

大宅

Radiomama:
morning.......
幼稚園都有term break??......(真大鄉里, 冇聽過添.. )
我上星期都去過德福tom lee,佢地話最近要去mega box 先有課程資料看...., 報名都係要去mega box!!.........咁你係咪係mega box上堂呀?

浸記上星期六派表咩, 哎.......我唔知呀! 我好想去參觀下, 錯過咗添....!! .....唯有等開放日啦!

原文章由 Radiomama 於 07-10-24 12:20 發表
Hi,

不是太忙, 只是見無乜人上呢邊, 咁咪無出現囉!

上星期六街口浸記派表, 你哋有邊個去咗拿表呢? 我哋行過, 阿仔仲想走入去玩添!
其實呢間學校係點嘅呢? bk呢度唔係好多討論, 我有朋友嘅仔同囡都讀呢間, 佢就好b ...

大宅

bbGbbGin:
咁你有邊間pn考慮報讀??

我有唸過聖雲先, 不過仲未有時間去參觀&了解, 未知好唔好!

原文章由 bbGbbGin 於 07-10-24 15:05 發表
Hi CatieMa,

Thanks for accepting me to join in....

My Sibuo in Laguna City, Lam Tin Phase 3, I called them before, they said they only accept 18 months+

Hi 幪面超人:

I want to know ...

大宅

Tom Lee已經改晒去mega box上堂㗎啦, 我哋會上星期六11:00am, perfect! 排咗一年半啊! (即阿仔歲半已入紙!) 我同事個仔上星期四6:00pm, 只好讓菲傭姐姐陪上課, 當然無咁好!

其實由功樂道去mega box好方便, 同的士司機講, 行牛頭角道上天橋, 就係mega box背面落車, 行紅綠燈過馬路就得, 最平試過$16.4, 最貴都係$20有找! 仲平過去德福!

浸記最好的地方就是方便, 但其課程如何呢? 我睇過概覽, 佢哋大部份都只是QK老師, 讀咗文憑嘅得幾位, 無學位畢業的老師! 另外原來浸記k3有全日制, 其他k3就讀下晝班!

以上資料http://chsc.edb.hkedcity.net/kindergarten/index.php在此查閱, 快d做research啦!

當然口碑好重要, 甚至可以厚面皮問吓老師佢哋d學生升小情況, 最好叫d老竇好無知咁問!

p.s. 係呀, 幼稚園都有term break㗎, 尤其係話自己行"國際"嗰d, 我姐姐佢哋就去咗菲律賓旅行, 有d同學就去咗澳門, 近近哋有d去disneyland, 我哋就係康寧道新公園同康利道公園仔!!
不過阿仔足足長咗4磅肉, 高咗1cm, 犀利!!

[ 本文章最後由 Radiomama 於 07-10-25 11:28 編輯 ]

首頁
23456...10

尾頁

跳至