3歲或以上

跳至

首頁

尾頁

別墅

大家好 老師叫我帶囝囝去全面評估 想問下邊道評估 學校介紹左2間 一間5800 一間7200 唔記得叫咩名
因為囝囝係學校唔講野 同唔多講句子同坐唔定
但佢返到屋企好多野講 記性又好

想問除政府仲有冇D咩機構
因為學校要form2

請指教🙏

男爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 開心吸收勳章

可以試下問問協康會。請問小學時老師冇發現問題?

男爵府

協康會/耀能協會

男爵府

頭盔王 發表於 24-2-18 21:59
大家好 老師叫我帶囝囝去全面評估 想問下邊道評估 學校介紹左2間 一間5800 一間7200 唔記得叫咩名
因為囝 ...

協康好好

大宅

因為囝 ...

你問清楚老師究竟係懷疑有邊方面問題先?咁樣去評估都有針對性 未夠6歲你可以去健康院 同姑娘講呢方面問題 跟住佢哋會安排醫生評估下 如果有問題會再轉介去進一步評估

大宅

因為囝 ...

懷疑佢言語遲緩定自閉症?
如果可以先係外面私家做左一個評估。
價錢平貴都無乜問題,最重要係確認/懷疑 都可以轉介 O位(到校服務),有需要時轉介精神科。
排到校(O位)都要一段時間,中途有需要可以搵私家做訓練治療。
但首先學校社工要收到form 2先開到檔案做野。

如果唔想私家可以搵兒科,寫轉介信排智力評估中心,評估中心見護士做初步評估,評估時講返係學校情況,老師反映咩問題,同即時做下test, 就會安排排返相關覆診,另外都會比d意見,係屋企可以點做,同學校社工都可以比意見,睇下點幫到小朋友。

別墅

橙寶 發表於 24-2-21 01:59
你問清楚老師究竟係懷疑有邊方面問題先?咁樣去評估都有針對性 未夠6歲你可以去健康院 同姑娘講呢方面問題 ...

唔鐘意同陌生人說話 3 歲2 個月 老師話佢係學校唔講句子
圍圈坐3 個未就走黎走去 所以叫我帶佢去評估

大宅

頭盔王 發表於 24-2-26 17:19
唔鐘意同陌生人說話 3 歲2 個月 老師話佢係學校唔講句子
圍圈坐3 個未就走黎走去 所以叫我帶佢去評估
...

咁你打電話或者直接去健康院同姑娘講下 佢哋會安排 同埋小朋友有呢d情況自己都要睇下生活環境 比如小朋友係屋企多數自己一個人 無同齡小朋友或者家人陪玩 平日生活中 小朋友無須講嘢 大人已經好快回應到佢需求 呢d都會有影響 如果有呢d情況 咁可能只係生活環境造成的

別墅

如果你負擔到就出去做評估唔好等政府
因為政府評估起碼等15個月
我自己就去左協康會做
做完拎完轉介信再排政府服務

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊