興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

男爵府

減齡達人勳章

育有一名10歲仔仔,讀五年級.23年級開始喜歡睇書,不過,我就.....
認真麻麻地
所以不知給什麼書他睇才正確,才適合?
給點意見吧!
終於成功驗證及開通咗親子王國會員身份啦! 好開心

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

回覆:10歲的孩子適合睇什麼?

相信10歲的小朋友已有自己白

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

引用:相信10歲的小朋友已有自己白 +

原帖由 shrekbb 於 11-11-03 發表
相信10歲的小朋友已有自己白
Sorry,手快快!
我意思係小朋友10歲應該會有自己的喜好,帶佢去圖書館或書局讓他自己選擇吧

lilian.chim  是的,一直都這樣  發表於 11-11-4 09:35

男爵府

好媽媽勳章

除了給他自由選擇, 父母也可給他一些介紹的. 我兒9歲, 暑假剛看完我在台灣買給他的粉靈豆校園小說系列(一), 他很喜歡, 現在在看(二).

lilian.chim  在香港能買到嗎?  發表於 11-11-4 09:36
lilian.chim  香港能買到嗎?  發表於 11-11-4 09:35

All things bright and beautiful. All things great and small.
All things wise and wonderful. The Lord God made them all.

Cecil Frances Alexander 1818-1895

男爵府

減齡達人勳章

每星期都會去一次,去了讓他自己選自己想看的,一直都這樣,但我在想,我是不是應該告訴他應該看哪些,哪些不要看呢?
終於成功驗證及開通咗親子王國會員身份啦! 好開心

男爵府

好媽媽勳章

粉靈豆校園小說香港有得賣, 但不齊, 我索性在出版社網站一口氣購了, 你可先在圖書館找找.

由他選不是不好, 但有些書從表面看不岀內容如何, 像有本叫什麼超冏學生定老師的書, 只見他一邊看在大笑, 以為他在看校園笑料, 有天我隨意翻閱, 內裏就有一個很爛的有味笑話! 可能他未懂其意, 但我就覺得好恐怖了!

AlanShirley  我估小朋友都會鍾意睇英文版!  發表於 11-11-7 18:20
lilian.chim  就是,太對了.好的,我去找找,謝謝你~  發表於 11-11-4 14:55
All things bright and beautiful. All things great and small.
All things wise and wonderful. The Lord God made them all.

Cecil Frances Alexander 1818-1895

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

中文版: 貓戰士
英文原著: warrior
衛斯理的小說
Alex Rider series
傻雞家族,老鼠記者............

lilian.chim  喜歡中,閱讀中啦!  發表於 11-11-4 14:54

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

我朋友個仔睇(also 10 歲)緊哈利波特,無都可以睇吓你仔仔帶有興趣

lilian.chim  好呀!我又問吓佢,看佢有沒興趣,謝了!  發表於 11-11-4 14:54

別墅

我女也是十歲,她愛看"Q版特工",在圖書館的成人小說那裡可借,是突破書室出版的。

lilian.chim  好呀,又多一個選擇,謝謝~  發表於 11-11-4 23:28

侯爵府

咁...7歲女, 睇悶咗老鼠記者, 喜羊羊就淨係鍾意歷險系列, 刨緊公主傳奇, 睇咗紅樓夢白話版, 之後可以睇乜啊?

伯爵府

囝囝八歲, 都有睇老鼠記者, 但係我覺得好悶, 想問下, 如果睇衛斯理,係唔係睇倪匡那些?

侯爵府

LoveChild 發表於 11-11-5 10:58
囝囝八歲, 都有睇老鼠記者, 但係我覺得好悶, 想問下, 如果睇衛斯理,係唔係睇倪匡那些? ...
倪匡小說有幾個系列, 其中科幻嘅有衛斯理傳奇(筆名衛斯理)同原振俠傳奇(好似用番本名倪匡).

男爵府

好媽媽勳章

lilian.chim 發表於 11-11-2 09:34
育有一名10歲仔仔,讀五年級.23年級開始喜歡睇書,不過,我就.....
認真麻麻地
所以不知給什麼書他睇才正確,才 ...

還有《紅瞳之火》, 兒子也很愛, 是科幻環保小說, 準備買埋其餘兩本.

lilian.chim  在哪兒有得買?  發表於 11-11-7 09:33

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

納尼亞傳奇我覺得都好睇

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

《八十天環遊世界》,《新魯賓遜漂流記》,《愛迪生和他的發明 [十大天才]》,《西遊記》,《三國演義》,《一千零一夜》,《小王子》,《復活島》,
呢本係新書,講shrek 入面0個隻貓貓~Puss In Boots Movie Novelization,
Gnomeo and Juliet Junior Novelization (Disney Gnomeo and Juliet)
The Secret Zoo
How to Train Your Dragon Book
Oliver Twist
Chinese Cinderella
Who Moved My Cheese for Teens: For Teens

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

回覆 YolandaTam 的帖子

有冇睇過長腿叔叔?

lilian.chim    發表於 11-11-7 17:07

男爵府

好媽媽勳章

lilian.chim 發表於 11-11-4 09:36
每星期都會去一次,去了讓他自己選自己想看的,一直都這樣,但我在想,我是不是應該告訴他應該看哪些,哪些不要 ...

《紅瞳之火》香港有得賣, 在商務的網上書店見過.

其實10歲小朋友的選擇真的很多, 但要令他愛看而自己又接受的有時也要花些腦筋. 像學校老師給了本叫Mo's mischief 的英文書他做功課, 他對我投訴, 說那麼多英文字, 我便跟他一邊看一邊查字典, 結果他越讀越覺有趣, 甚至下次也自動選同一系列的. 有時爸爸會選些兒子不會讀但適合跟他一起看的書和他讀, 最近是《外交官給兒子的信》和 Oliver Twist. 很多人覺得小孩大了便不用跟他朗讀, 我到現在睡前都讀書給他聽, e.g. Tin Tin, Whimpy kid, 對他來說是他的golden time. 有時, 讀書並不一定是個人的事, 父母能跟他一起分享, 絕對是一件好事呢!

lilian.chim    發表於 11-11-7 17:08

侯爵府

shrekbb 發表於 11-11-7 13:43
回覆 YolandaTam 的帖子

有冇睇過長腿叔叔?
有向佢介紹過, 但係佢好似興趣唔大, 可能因為佢太細(7歲), 未到對愛情, 歧視呢啲題材感興趣嘅年紀啩!

複式洋房

回覆 lilian.chim 的帖子

See if this blog can be of use :

http://blog.yahoo.com/winnie-bookshelf/articles/page/1

複式洋房

引用:咁...7歲女,+睇悶咗老鼠記者,+喜羊羊就淨係

原帖由 YolandaTam 於 11-11-04 發表
咁...7歲女, 睇悶咗老鼠記者, 喜羊羊就淨係鍾意歷險系列, 刨緊公主傳奇, 睇咗紅樓夢白話版, 之後可以睇乜啊 ...
試試看天下雜誌出版,閱讀123系列!

YolandaTam  THX!會睇睇係乜.  發表於 11-12-8 16:11

首頁

尾頁

跳至