興趣嗜好

跳至

首頁
23456...10

尾頁

男爵府

回覆 mayaki1212 的帖子

我是在職爸爸, 恐未能常參與, 心裡支持.另分享一樣"怪招", 我也為孩子講中文故事, 不過, 不是講, 不是口語化地講, 而是"讀", "讀"到比較複雜的句子, 才會用口語"解釋"一下. 日子有功, 孩子認中文字的能力有加強.
講也好, 讀也好, 孩子一樣喜歡, 一樣明白, 只要是父母讀, 父母講, 只要故事好.

大宅

回覆:shyeung 的帖子

不要緊,在網上交流也很好,原來你係爸爸,很少男性enjoy講故事,讀故事書,真難得!

伯爵府

引用:其實,開頭可以試下揀d你自己都鐘意嘅書先

原帖由 mayaki1212 於 15-04-24 發表
其實,開頭可以試下揀d你自己都鐘意嘅書先,起碼你自己講得輕鬆d,慢慢睇下囡囡反應再摸索下,亦可試下帶佢 ...
我都主張比小朋友揀他喜歡的書看,所以bb年代忍手冇買d 咩OXford path or Disney 幾萬$一套果d,因為我知道就算小朋友不喜歡我都會逼佢睇,反而降低了佢對睇書的興趣。我小朋友第一套字比較多字的書係spot 1歲多就開始伴讀,2歳多d佢忽然覺得mr men and little miss 好攪笑我又買埋,3歳時忽然對太空好有興趣我就上Amazon 買兒童太空書, 最令我surprise 係3歲半時有一天完全冇要求伴讀下自己大大聲讀左2頁first big book of space by national geography.

伯爵府

引用:Quote:原帖由+mayaki1212+於+15-04-24+發表

原帖由 Ocean419 於 15-04-29 發表
我都主張比小朋友揀他喜歡的書看,所以bb年代忍手冇買d 咩OXford path or Disney 幾萬$一套果d,因為我知道 ...
5歲了生日我買左usborne picture book (我估大槪等如level 3/4), 但是佢嫌太簡單,於是我又買左young reading series one 佢而家每日做完功課會自己去揀書睇

大宅

引用:Quote:原帖由 Ocean419 於 15-04-29 發表我

原帖由 Ocean419 於 15-04-29 發表
5歲了生日我買左usborne picture book (我估大槪等如level 3/4), 但是佢嫌太簡單,於是我又買左young read ...
你囝囝好利害喎!

伯爵府

引用:Quote:原帖由+Ocean419+於+15-04-29+發表5

原帖由 mayaki1212 於 15-04-29 發表
你囝囝好利害喎!
Thanks. 不過因為佢能力已超過正常同年紀所以佢對學校的英文堂興趣不大,明知是考試週我想同佢溫習佢點都唔理我,好彩英文老師比較open比分都ok. 有朋友囡囡英文能力超強但在傳統幼稚園,老師comment 一欄直程話不過專心上英文堂:

大宅

回覆:我識有小朋友k3未畢業已睇完ORT stage 9

我兩個小朋友 (8 & 5歲) 都鍾意睇書,哥哥k3 果陣睇哂ORT 7-9, 之後開始睇chapter book, 宜家有能力睇長篇小說 (e.g. How to train your Dragon ) 我果陣帶佢去書局放手比佢自己揀自己鍾意睇既書,基本上k3 左右已經唔駛伴讀。 妹妹受佢影響都鍾意睇書,基本上佢宜家k2 已經有能力自己睇老鼠記者系列~ 個人認為,睇書可以互相影響~

男爵府

引用:如果大家覺得以下分享係有用的,請廣傳給身

原帖由 mayaki1212 於 15-04-04 發表
如果大家覺得以下分享係有用的,請廣傳給身邊所有有小朋友的朋友,因為我由衷的希望每對親子都有機會體驗伴 ...
多謝分享!但香港好多小朋友都做到,問題係爸媽有冇心力培養小孩閱讀興趣啫!

大宅

回覆:BB618 的帖子

同意呀!我同细佬睇書,家姐又要我講。我同家姐講,细佬又會自己拎d書睇

大宅

引用:同意呀!我同细佬睇書,家姐又要我講。我同

原帖由 mayaki1212 於 15-05-02 發表
同意呀!我同细佬睇書,家姐又要我講。我同家姐講,细佬又會自己拎d書睇

...
所以如果有一個小朋友以上,就要儘早培養家姐/哥哥既閱讀習慣,咁細果個就會跟住,家長都唔駛咁辛苦~

shyeung    發表於 15-5-7 15:31

大宅

回覆:BB618 的帖子

講真我囡雖然都鐘意我同佢講故事,有時會自己揭書睇,但就未去到熱愛嘅地步,同埋佢鐘意中文多個英文,我淘左套ORT俾细佬,希望會令佢鐘意多d英文書。

大宅

回覆:茄子 的帖子

係呀,確係要花不少心力的,但有時利用下d零碎時間,撘車,等人等嘢食等車,睡前小小時間,日積月累。小朋友慢慢大個識自己睇d,就輕鬆很多。

大宅

回覆:sumbaby2011 的帖子

伯爵府

Dudubb 發表於 15-5-4 04:53
多謝,但我無講過d咩喎,點解可以獲得你的掌聲?

男爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

回覆:mayaki1212 的帖子

我小朋友k1,都好鍾意睇書,但就認唔到字,請問係咪有技巧架

大宅

小小分享:
當年同呀女讀ORT 時,我們分配角色,我做Mum & Chip, 她做Biff & Kipper etc, 輪流讀出有關自己角色的句子,投入故事。

大宅

我都係用讀既方式幫佢認字,最初我讀大部分,慢慢比佢試讀簡單既字,到佢認到多d就可以輪流角式扮演,最緊要培養佢鍾意故事書,慢慢再一步步幫佢認,ORT 本身故事有趣,用字又簡單,其實真係一套幾好既入門書!

sumbaby2011    發表於 15-5-6 00:49

男爵府

BK Milk勳章

大宅

引用:回覆 mayaki1212 的帖子我是在職爸爸, 恐未

原帖由 shyeung 於 15-04-28 發表
回覆 mayaki1212 的帖子

我是在職爸爸, 恐未能常參與, 心裡支持.另分享一樣"怪招", 我也為孩子講中文故事, ...
謝謝分享,我宜家都用緊你的方法,希望令我仔認到字,不過我吾急,我小朋友只有二十八個月

大宅

回覆:siuyatyat 的帖子

同意呀,閱讀係長期習慣,不在於一時成效!加油呀!

首頁
23456...10

尾頁

跳至