跳至

首頁
12345...13

尾頁

大宅

Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 睛靈勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

YUKI
請問藍田靈糧與九龍塘靈糧堂是否相同 ?

原文章由 嘉倩-YUKI 於 07-8-6 23:34 發表

Hi,
我個人喜歡我靈糧&迦南,

複式洋房

原文章由 benalg 於 07-8-6 23:40 發表
YUKI
請問藍田靈糧與九龍塘靈糧堂是否相同 ?

Hi,
Benalg
兩間是不一樣的,靈糧Total有四間:
1)香港靈糧堂
2)馬安山靈糧
3)鑽石山靈糧
4)藍田靈糧

我現在又想報讀迦南,因迦南在07/08已有學劵制,你呢?BB有幾大?

大宅

大家好呀!

大家好呀!我都係住油塘的,多多指教呀!

複式洋房

原文章由 benalg 於 07-8-6 23:15 發表
大家好,

我想加入可以嗎 ? 我都住油塘.
我bb已經歲半,想幫佢報讀N1(明年讀), 請問油塘或藍田有邊間好?

:lol: Hi,又係我,我個人喜歡我靈糧&迦南,啟思其次,我細囡已2year啦,現在考慮緊讀便間,因靈糧&迦南下午都有位,好煩,好頭痛....
07/08學年N1:
藍田靈糧
$1200/月(9期),全包,返二& 四/Week,Total 2堂/週
藍田啟思
$2880/月(10期),書簿約$1000/年,返1-5/week
迦南(麗港城)
$2530/月(11期),書簿1800/年,返1-5/week

複式洋房

原文章由 mudlay 於 07-8-7 17:18 發表
大家好呀!我都係住油塘的,多多指教呀!

Hi Mudlay
很高興認識你,你BB讀書味?是否有2個bb?

男爵府

大家好,
我住油塘高翔苑高飛ka, 有一仔一囡, 囡升k2, 仔升k1啦!係個全職媽媽, 兩年啦!

複式洋房

原文章由 dorismama 於 07-8-8 00:17 發表
大家好,
我住油塘高翔苑高飛ka, 有一仔一囡, 囡升k2, 仔升k1啦!係個全職媽媽, 兩年啦!

Hi,
Dorismama,你就好啦,成個<>字,我就有二兩個囡,大囡升K3,細囡讀N1.請問全職媽媽辛苦嗎?!:lol: 分享吓心得哎.

男爵府

嘉善-Yuki,
我個好字會有令人心甜的時候, 也有很惡頂的時候 , 多謝你問我呀! 當全職媽媽, 我覺得不能用辛苦來形容, 她不像工作, 有收入, 有人賞識, 有多些談話對象及私人空間, 會有完工的時候, 但作為媽媽,我覺是一個角色, 很多彈性, 一旦開始了, 便沒有完結的時候, 要扮演得恰如其份, 要睇對手, 我囡囡可以很獨立, 所以不難湊, 阿仔就人仔小小已懂駁咀, 有時候總覺得自己的EQ不夠用 , 那些時候便很辛苦, 我個人可能比較傳統, 覺得小孩能得到媽媽照料很重要, 所以, 就像那些幾辛苦都要搵錢買生活質素給子女的家長一樣, 我想做一個有質素供應給她們的媽媽, 因為有呢個信念, 所以, 我學習欣賞自己的付出, 很累的時候就搵機會偷閒, 咁身心較易取得平衡, 你係咪有興趣做全職媽媽?
原文章由 嘉倩-YUKI 於 07-8-8 01:14 發表

Hi,
Dorismama,你就好啦,成個字,我就有二兩個囡,大囡升K3,細囡讀N1.請問全職媽媽辛苦嗎?!:lol: 分享吓心得哎.

大宅

2018復活節勳章

Dorismama,

你好厲害呀, 我自問EQ唔係咁好, 如果要我做全職媽媽湊囡囡, 我諗我會痴線. 我囡囡都係今年升k1, 我地得閒交流吓心得呀

大宅

你好呀!

嘉倩﹕

係呀,我都有兩個小朋友,一個兩歲半,一個歲半,囝囝已經讀迦南既n1啦!

[ 本文章最後由 mudlay 於 07-8-9 13:26 編輯 ]

大宅

油塘區媽咪新地帶

Hi , Mudlay

我都有兩個小朋友,女兒兩歲半,囝囝一歲,女兒都是讀迦南既n1, 黃組, 九月返k1啦! 都是迦南, 不知和你兒子是不是同班

原文章由 mudlay 於 07-8-8 15:49 發表
係呀,我都有兩個小朋友,一個兩歲半,一個歲半,囝囝已經讀迦南既n1啦!

複式洋房

[quote]原文章由 dorismama 於 07-8-8 14:07 發表
嘉善-Yuki,
我個好字會有令人心甜的時候, 也有很惡頂的時候 , 多謝你問我呀! 當全職媽媽,

Dorismama,
很開心能和你分享你的心得,你好勁,好有耐力.堅定和信念,簡直係現代模範好媽媽,真係要向你致敬.
其實我和你想法一樣,想做一個有質素供應給她們的媽媽,亦覺得小孩現階段能得到媽媽照料很重要,所以我都掙扎好耐,究竟去定留呢?!很難取捨,因我知道自己雖有[.堅定]和[信念],但欠缺[耐力],就似今日放假咁,湊咗一日,已根疲力盡,EQ急劇下降...所以做全職媽媽還在考慮中,日後真係要向你學習囉

大宅

迦南

原文章由 Katieli 於 07-8-8 17:41 發表
Hi , Mudlay

我都有兩個小朋友,女兒兩歲半,囝囝一歲,女兒都是讀迦南既n1, 黃組, 九月返k1啦! 都是迦南, 不知和你兒子是不是同班

囝囝係藍組,讀am,可能同你囡囡唔同班啦... 至於阿妹,我就會下年俾佢讀n1。

大宅

Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 睛靈勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

YUKI
唔該晒你呀, 好詳細 !!
我囝囝而家16個月大, 如果想出年讀n1, 係咪今年要攞報名表 ?

原文章由 嘉倩-YUKI 於 07-8-7 17:37 發表

:lol: Hi,又係我,我個人喜歡我靈糧&迦南,啟思其次,我細囡已2year啦,現在考慮緊讀便間,因靈糧&迦南下午都有位,好煩,好頭痛....
07/08學年N1:
藍田靈糧
$1200/月(9期),全包,返二& 四/Week,Total 2堂/週
藍 ...

大宅

Hi dorismama
我住你對面(高安), 都係全職mama.
你覺得迦南好嗎 ?

原文章由 dorismama 於 07-8-8 00:17 發表
大家好,

大宅

"你覺得迦南好嗎 ?" -> hehe, 唔好意思, 呢個問題其實想問mudlay !!

男爵府

嘉倩-YUKI ,
其實要在保持自我及投入囝囡的生活中取得平衡是不容易的, 因囝囡終有一天會長大遠離自己, 到時候總要有自己的生活, 所以心理上要堅持保留一些空間給自己, 但活在當下, 你說的耐性, 我仍在學習中!互勉之!:loveliness:
原文章由 嘉倩-YUKI 於 07-8-8 23:53 發表
[quote]原文章由 dorismama 於 07-8-8 14:07 發表
嘉善-Yuki,
我個好字會有令人心甜的時候, 也有很惡頂的時候 , 多謝你問我呀! 當全職媽媽,

Do ...

複式洋房

原文章由 benalg 於 07-8-9 13:46 發表
YUKI
唔該晒你呀, 好詳細 !!
我囝囝而家16個月大, 如果想出年讀n1, 係咪今年要攞報名表 ?

Hello Benalg,
出年讀,當然出年攞.
請問你bb現在讀緊playgroup呀(鯉魚門體育館)?

大宅

yuki
我聽人講話因為多人排隊,想讀am班就要早一年報喎?
鯉魚門體育館有playgroup? 我真係大鄉里 !!
不過佢下星期開始返幼潛, 比佢同多啲小朋友玩.

原文章由 嘉倩-YUKI 於 07-8-9 14:36 發表

Hello Benalg,
出年讀,當然出年攞.
請問你bb現在讀緊playgroup呀(鯉魚門體育館)?

複式洋房

原文章由 benalg 於 07-8-9 14:51 發表
yuki
我聽人講話因為多人排隊,想讀am班就要早一年報喎?
鯉魚門體育館有playgroup? 我真係大鄉里 !!
不過佢下星期開始返幼潛, 比佢同多啲小朋友玩.

Benalg,
咁要視乎該校幾時派發申請表.好似藍田靈糧咁,佢7月call我交錢,10月可以返幼幼班.幾方便.
我大囡去年暑假返過迦南,ok,我好終意

首頁
12345...13

尾頁

跳至