興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

大宅

Re: 有無人睇 "張愛玲"?

七巧,

可以給我網址嗎? 我都好想訂啊! 麻煩曬

複式洋房

我老公話佢今日在 office 已收到速遞送來的 DVD, 今晚會帶返屋企俾我睇! 唔, 算佢啦, 都做到下野!! :-P

佢話在這個網上買 http://www.hkcomics.com
專賣漫畫, 但又賣 DVD 和 VCD, 半生緣VCD祗賣$14.00
Please browse!

大宅

jelly姐姐,
我路過,搭下咀,半生緣有線電視電影1台經常重播,今朝6點幾先播完,你屋企有冇有線?我見16/2 5am又播喎,你起唔起身睇?如果起可以唔買vcd住呀!

琥珀宮

Jelly,

我問過「百視達」,佢地冇「半生緣」既VCD 或 DVD 租或買,幫唔到妳添,Sorry! :-( :-( :-(

複式洋房

今晚急不及待即刻睇左套 "半生緣" DVD, 此戲明顯地是按原著一絲不苟地拍,真佩服許鞍華, 選角,背景埸地,情節, 對白, 就像把小說重頭再讀一遍!黎明,吳倩蓮,梅艷芳等自不待言, 葛優和吳辰君亦恰如其份!葛優那尊容真一如小說中的形容 "笑時像貓不笑時像老鼠"找他演,真不作他人想! 如果你讀過小說,會馬上溶入其中,因為全戲對白, 是原著節錄取出!!

當然,戲劇也有不能表達小說細膩的地方, 如曼璐與慕瑾相聚, 見慕瑾對妹妹有好感, 想起自己為了整個家出賣了自己一切,不由對曼楨妒恨交集, 原文 "曼璐恨她, 恨她恨入骨髓"也就使她痛下決心要害她, 電影便不能深刻表達這場複雜的內心戲!

含蓄的張愛玲怎樣表達男女主角初生愛意? 世鈞冒著嚴寒深夜為曼楨找手套,她沒有叫他去, 他找到了, 也不說甚麼, 祗一句"給你!"然後心領神會的相顧一笑!

跟小說一樣,此劇沒有大喜大怒, 也無大哭大鬧,淡淡的像褪了色的圖畫, 更顯平淡背後的精彩!

唉! 唔識寫影評, 係咁上下啦, 唔好見怪 :-P :-P :-P

複式洋房

忘了一提許鞍華導演粗中有細的功力表現:

世鈞跟曼楨在同一工廠內工作, 幾次擦身而過都沒感覺, 後和叔惠三人一起去吃午飯,在小飯館裡兩人開始有 feel;世鈞學著她放筷子,鏡頭夾著世鈞面部表情,黎明對眼真有戲!!! 寒夜找手套的鏡頭切了一半, 放在最後! 這是他們感情的萌芽!

青山依舊在, 幾度夕陽紅. . . . 十八年後

在同一小食館, 兩人相對無言, 祗有那句 "我們回不去了"
鏡頭一轉, 把世鈞當初找到手套的一瞬切入. . 劇終!

前後呼應, 把遺憾的感情劃上完美的句號! :-(
許導演果然不負所望!

大宅

唔該曬呀, 豆妹妹, SandyKL, 七巧

我屋企有裝有線呀, 16/2 5 am ---> 記錄在案, 熱切期待 不過我都唔識寫影評喎 七巧你好勁, 什麼鏡頭切出切入, 好 pro

傻豆豆, 我唔會五點起身睇電視,

大宅

jelly姐姐,
冇法啦!我女太似我啦,兩母女都係儍ga,自己冇錄影機但就冇諗過人地可能會有 我好匙鵰拔
節目表===>cable tv
你到時再check下,免得臨時有變
p.s.有線節目表寫15/2凌晨即16/2你未瞓醒果時
叫小啫喱開返個a/c同儍豆ee chat下呀!
我平時真係唱下面首歌仔um我個女瞓ga

複式洋房

哈, 唔係嘛, Jelly 姐,你想tum 死人咩, 我都 pro?! 我不過好玩, 吃喝玩樂, 行街睇戲就至 arm 我勒!我話我至pro就係使左錢人地唔覺!(不過唔會在老公面前講)!! :-P :-P

大宅

"係使左錢人地唔覺!" <--- 使自己錢定老公錢呀? 唔該過兩招來 :-P

複式洋房

哈哈, 仲使講, 最好梗係自己使得黎鬼咁疏爽, 而老公又覺得你好慳家咁啦! 我係專業煮婦,邊有自己錢使!? :-P :-P

大宅

轉載自亞洲電視網站:

(23/2/04 至 2/4/04)
逢星期一至五 2035-2135

【 半 生 緣 】
張 愛 玲 經 典 名 著 改 編 歷 久 常 新 的 浪 漫 愛 情 故 事
原 著 : 張 愛 玲
主 演 : 譚 耀 文 林 心 如 蔣 勤 勤 李 立 群
集 數 : 40 x 60'
張 愛 玲 的 經 典 長 篇 小 說 《 十 八 春 》 早 已 家 傳 戶 曉 , 曾 一 度 被 改 編 為 電 影 , 由 黎 明 、 吳 倩 蓮 分 飾 男 女 主 角 , 備 受 讚 賞 。 現 首 度 搬 上 電 視 熒 幕 , 由 金 馬 獎 最 佳 男 配 角 得 主 譚 耀 文 與 《 環 珠 格 格 》 的 紫 薇 林 心 如 擔 綱 演 出 , 分 別 飾 演 內 向 儒 雅 的 沈 世 鈞 及 開 朗 純 真 的 顧 曼 楨 , 兩 人 的 愛 情 除 了 受 到 世 鈞 母 親 的 反 對 , 更 被 曼 楨 的 姐 姐 顧 曼 璐 (蔣 勤 勤 飾 ) 的 詭 計 所 破 壞 。

蔣 勤 勤 在 劇 中 一 改 以 往 溫 婉 柔 情 的 形 象 , 突 破 演 繹 曼 璐 這 年 華 漸 逝 的 風 塵 女 子 , 她 為 了 一 己 的 利 益 不 惜 逼 迫 曼 楨 為 她 的 丈 夫 祝 鴻 才 (李 立 群 飾 ) 誕 下 兒 子 , 犧 牲 了 妹 妹 終 生 的 幸 福 。 蔣 勤 勤 將 曼 璐 的 「 七 分 潑 辣 三 分 性 感 」 演 繹 得 淋 漓 盡 致 , 令 人 刮 目 相 看 。

曾 獲 多 個 國 際 電 影 獎 項 的 導 演 胡 雪 楊 , 無 論 在 氣 氛 的 營 造 與 情 節 的 設 置 均 力 求 貼 近 原 著 , 傳 神 演 繹 了 張 愛 玲 的 愛 情 觀 , 真 實 重 現 了 張 愛 玲 時 代 舊 上 海 的 淒 美 浪 漫 的 調 子

複式洋房

謝謝 Jelly報料, 今次唔知睇"陀鎗師姊"還是睇"半生緣"了!

今天細想那套戲,可不是太淡了一點嗎?!忍不住把戲再看一次, 又把原著再翻一遍!相信許導演一定祗按編好了的劇本照拍可也, 而沒有看過原著, 因為有幾場戲實在拍不出原著的震撼感; 如前述的曼璐跟慕瑾相遇的一場, 另有一場是沈家嫌棄曼璐是舞女, 反對世鈞跟曼楨來往,兩口子慪氣,世鈞氣得把介子掉到了字紙簍去, 再把門用力關上;而戲中黎明祗木然地把介子放在床上!

最後當然是那封傷透讀者的心的信,及信中 "世鈞, 我要你知道, 這世界上有一個人是永遠等著你的, 不管是甚麼時候, 不管你是在甚麼地方, 反正你知道, 總有這樣一個人!"
在戲中黎明發現了那封信, 祗看了一眼, 便收起了;如果沒讀過原著,單看這片斷的觀眾 一定感受不到其中感情百轉!

:-P :-P

大宅

七巧, SandyKL, 豆豆:

急不及待睇完套 "半生緣" 了, 很享受電影落幕後縈繞心頭那種很張愛玲的味道, 如七巧所言, 全劇 "沒有大喜大怒, 也無大哭大鬧, 淡淡的像褪了色的圖畫, 更顯平淡背後的精彩", 灰灰黃黃的色調, 混混沌沌的光線, 讓人很能感受情緣的悵惘; 感謝許鞍華平實地, 無添加地替張迷把那種荒涼的況味影像化起來.

自己很欣賞導演多次巧妙地運用 "手套" 作幾位主角情意的象徵, 曼楨的一對紅手套不用說了, 記得豫瑾買手套一幕? 手套不是太小就是太寬, 隱喻曼楨跟他的格格不入, 也是許鞍華 "粗中有細的功力表現" 吧!

幾位演員, 尤其吳倩蓮, 梅艷芳, 葛優渾身是戲, 黎明也恰如其分, 唯一我覺得吳辰君欠缺了石翠芝的一份青春任性, 若多添一點傲氣可能會更理想.

七巧, 你的影評寫得太淋漓盡致了, 我實在沒有補充的餘地 如果你也欣賞葛優, 推介你看荒誕離奇的 "大腕", 充滿黑色冷幽默, 值得一看

現在我反而擔心電視連續劇 "半生緣" 會不會把張愛玲瓊瑤化呢?

複式洋房

Jelly,
"很享受電影落幕後縈繞心頭那種很張愛玲的味道" 是許鞍華成功的地方,慕瑾跟曼楨買手套的一幕是隱喻,處理不慍不火,恰到好處! 觀眾自然心領神會!

雖未看電視半生緣,在網頁已拜讀大概, 世鈞一角, 本找古巨基演, 因檔期關係, 才找譚耀文!! 古巨基加林心如, 咪成套"還珠格格" 咁?導演被指大放淚彈,拍得太瓊瑤化, 所以我認為不能期望有太多的張愛玲味道!

多謝報料, 我未睇過 "大腕" 會找來一看! 今日忍唔住又睇多一次 "胭脂扣", 貌不驚人的黎小田竟可寫出這一首歌, 配上梅艷芳的蒼桑歌喉, 堪稱一絕! :-P

複式洋房

再說"半生緣", 會不會顯得太嘮叨呢?

在原著的"十八春"裡,世鈞和曼楨重逢, 並無那句經典的 "我們回不去了"! 十八春是五一年在上海報上連載, 六六年(?) 改寫成 "半生緣", 把 文末三章改寫, 便加進了這句經典名句!

於是有研究張才女生平的人便妄自推論這是才女低迴感嘆,慨嘆自己流落異地十年,飽受經濟桎梏,不斷被出版商退稿,屈屈不得志卻又回不了頭, 更難回復當年的光輝歲月, 於是寫下此句, 其實是感同身受, 到底是否如此, 祗有才女自己最清楚!

"傾城之戀" 裡說: 胡琴衣衣呀呀地拉著, 在萬家燈火的晚上,拉過來又拉過去, 說不盡的蒼涼故事, 不問也罷 (意思)!!!

複式洋房

大家睇左幾日電視 '半生緣', 有乜意見? 哈, 幾得意, 有 [原文摘錄], 睇睇下, 都有的戲味, a soap opera accent, not an Eileen Chang one!

琥珀宮

Jelly,

妳講開「大腕」,我都有睇過,好抵死幽默,估唔到中國大陸既導演、編劇係咁好,佢地可能唔需要理會市場,所以可以自由發揮,拍出一d令人眼前一亮既電影,我覺得終有一日,中國電影會超越香港,因為中國有既係人材,香港電影已開始變明日黃花。

我睇唔到亞視套「半生緣」,因為要睇阿仔d功課,另一原因係我始終唔信林心如可以做得好「曼楨」理一個角色,而好彩古巨基冇拍,唔係就.....。

大宅

其實電影我真的看得不多, 尤其中國電影, 從早期的 "人到中年", "黃土地", "紅高粱", "菊豆", "老井", 到稍近期的 "背起爸爸上學去", "一個都不能少", 初看是驚喜, 再看

複式洋房

唉, 我都霸唔到靚位睇電視架, 如果要睇自己心儀既節目, 而又無人有興趣, 就惟有匿入房睇自己個14"TV機仔; 賢妻良母之謂也,如古代的貞節牌坊的標籤,在家永遠都要扮演犧牲小我的角色, 雖然佢三仔爺睇波都未至於要我斟茶遞水,我地的屋村亞四最緊要知所進退,咁至得老公愛錫, 仔女尊敬!

電視半生緣都係每集睇的,因為無耐性又無 mood 睇, 成個故事無謂枝葉太多, 又勁搧情, 個心成日將套戲同小說同佢比較, 愈睇愈眼冤, 呢套劇唔岩我睇!

"我總希望中國人有一天不用再靠挪出我們的苦難呀, 民族尊嚴呀, 堅毅不屈精神呀, 什麼什麼等來奪得國際掌聲, 那才算是中國電影的出頭天!"

"沉重"這兩字用得好!在外國文化圈上被捧上神壇的中國作家的作品,都靠寫中國的"淚"與 "罪" 被賞識, 看哈金, 看高行健!文革也被寫得太爛了罷! 老外就是喜歡看"纓槍貫喉"的絕活, 半世紀的沉重, 隨著中國的強大, 總有完結的一天!!

首頁

尾頁

跳至