跳至

首頁

尾頁

男爵府

畀面勳章

住油塘, 油美&油麗

你地入左伙未呀? 我會7月中搬去美塘樓, 你地住緊個單位係咪都係新十字型呀? 好唔好住呢??

民房

Re: 住油塘, 油美&油麗

onon530
我都準備搬入油美苑住,你的小朋友駛唔駛轉校?

別墅

油美苑是否是公務人員宿舍?

洋房

油美苑是紀律步隊宿舍

:oops: :oops: :oops: :oops: :oops:

男爵府

畀面勳章

Hello! amysthn-lee

我的小朋友要轉校呀! 因為是屯門搬來的. 你呢?

民房

onon530
我由沙田搬來,我的小朋友轉咗來油塘基顯.你小朋友轉邊間?

大宅

onon530
臻美有無消息取校服呀!
amysthn-lee
我都係準備搬入油美苑住

大宅

onon530 油塘好唔好住呀?

男爵府

畀面勳章

Hello! amysthn-lee

我的小朋友轉臻美呀!!

winnie_1710... 哈哈!! 又o係樹見到你o既! 臻美仲未有消息取校服呀! 之前打去話改地址...好似話8月先通知wor! 如果有消息通知你呀!

我住左無耐...都ok la... 不過就硬係無乜風law(比較熱/焗). 隔離個單位雖然西斜但就好風d... 而樓下就好好風, 所以有時都同d小朋友一齊落樓下玩ga! 舒服d, 但經常都好多人. 都算幾熱鬧...好有屋邨feel! 哈哈... 同埋去商場就要行得遠d, 唔太熱都ok o既!

你地又點呀?

子爵府

Hi, 我上來叫大家唔好幫襯街市的全發燒腊, 之前我同佢買燒腊, 已經見佢用同一隻手收銀又切料. 前日帶二個小朋友去街市見佢D雞翼熱辣辣, 就又想買啦, 點知個人馬上用手來拿, 我就話嘩, 唔好用手得唔得呀. 佢即刻大聲閙我, " 唔用手, 用咩呀, 你唔好買了", 大佬, 你有夾來做咩呀, 又咁大聲趕客, 好彩唔嚇到我小朋友.

我今日打去食環署, 睇佢C唔C, 最多以後無燒腊, 雖然油塘得佢一間.

複式洋房

我都將會搬去油美苑

複式洋房

你對臻美有何評價呢,我都有考慮過,但他的課程好似淺左d.

男爵府

畀面勳章

winnie_1710

已經收到臻美取校服通知信喇! 23/8 (3:00-6:00pm) 取校服, 影埋相, 交茶點費, 學費等... 記得帶齊d收據呀! 另外27/8 (3:00 開始) 係家長會, 到時會派埋接送証等...

男爵府

畀面勳章

HI! Minnieluo

樓下街市又細, 選擇唔係咁多, 所以有D商戶D態度咪咁差囉! 我都係GA, 如果D人服務態度咁差, 下次一定唔會幫襯佢GA! 唔係佢地真係以為唔優做咁.

大家知唔知平田/德田...即山上面果樹係咪都有街市呢? 都未行過TIM, 只係搭車經過過, 見過有商場下次去行下先!

唔知係咪住慣新界區呢! 成日都覺得呢個街市買野貴D咁... 之前同老公試下去裕民坊後面個街市買野, 種類/選擇多D, 同埋大型D... 不過又應該唔會特登去果樹買O既! 因為始終要特登搭車去. 其實觀塘係呼得呢個街市呢?

男爵府

畀面勳章

Hello! CINDY媽

對臻美有何評價!其實我覺得呢間學校o既教學理念,幾合符我要求,因為我最想小朋友返學返得開心,從而引發求知慾及產生興趣,學習起來便容易吸收同明白.

好似轉校之前係讀啟思,都係活動教學模式,最初都擔心佢第一日返學會哭,但佢唔單止無,之後仲好喜歡返學.記得有次佢發熱咁就唔可以返學,佢就問我點解唔返學,佢好想返學,咁就同佢講”你要好番先可以返學ga,如果唔係會影響d同學仔ga!跟住佢都會好合作食葯,因為可以快d好番就可以返學”.記得有次放完長假期返學,佢問老師點解要放咁耐假,咁老師就比個月曆佢睇(老師用紅筆畫左要放假的日子),你睇下因為呢d日子係假期,所有小朋友及老師都唔需要返學ga!因為佢見係老師係用原子筆自己畫的,所以便同老師講 ”你下次唔好畫咁多喇”即係話放假太耐wor!

而我小時候係好怕返學o既! 因為一唔識老師就會用間尺打手板,所以對返學係非常之驚�抗拒...亦因為咁我想小孩返學開心,吸收到真正明白,先至係真正得到o既!

如果你話課程淺功課小...我諗要正式返學先清楚,但如果你想了解多d,你可以到”臻美秀華幼稚園的家長”,果樹有家長分享心得ga!

複式洋房

好多謝你的意見呀!
我都正考慮下年度讀其k2級全日,因為我下年頭會搬入去呀.
我知佢教學法係以小朋友為中心.係我小朋友未讀書前我都會一定選這類學校,但之前讀左一年預備班,才發覺,小朋友學到乜都好重要,選一間課程淺升到小學,我驚佢會辛苦,同埋小學唔同幼稚園唔識老師都會盡量用一些方法令佢明白,到小學你唔識,老師要照顧咁多小朋友都難教d,我想盡量選一間唔好太淺,學好d跟基.
選學校真煩呢... :-(

子爵府

Hi, onon530 , cindy 媽, 我都好鐘意臻美, 可惜我無錢 :-( :-( , 而家津校或公立就最好啦.

大宅

onon530
27/8 (3:00 開始) 家長會(係呀!)我都唔知:mrgreen:
到時會唔會見到你

別墅

有無媽咪可以幫忙照顧2個小朋友?(牛頭角)
要見工但無人睇住2個.返左工會比奶奶湊,未見成唔想比佢煩住.想睇下你地可唔可以幫手.請PM我
thank you!

男爵府

畀面勳章

Hello! CINDY媽

係呀...揀學校真係幾頭痛! 希望大家都可以揀到適合自己仔女的啦! ^_^

首頁

尾頁

跳至