跳至

首頁
12345...6

尾頁

大宅

除咗倫敦,我見都好多人揀Manchester生活,不如開返個媽媽JM交流區

除咗照顧小朋友,悶悶地吹下水⋯⋯

大宅

FiFi618 發表於 18-1-14 19:03
除咗倫敦,我見都好多人揀Manchester生活,不如開返個媽媽JM交流區

除咗照顧小朋友,悶悶地吹下水⋯⋯:cal ...

我本身係一位室內設計師,工作非常繁忙,但收入不錯。有兩位超活潑的孩子,移民英國本來諗都無諗過,就係因為老公一句咁樣繼續落去會錯失好多親子時間,每日見孩子為繁忙嘅功課壓力趕頭趕名到晚上10點,仲要預習、溫默書丶仲未計閱讀報告呢!週末去下離島行下或者郊野公園真係覺得好奢侈⋯⋯
2017年5月考試前就開始計劃我們的英倫夢想了

複式洋房

非常同意

大宅

回覆樓主

有朋友問點解唔揀倫敦而揀曼城?
理由好簡單我離開香港嘅原因就係想生活輕鬆啲多啲時間陪小朋友,讀書壓力少啲!所以如果揀返高樓價嘅倫敦,再唔覺意與人攀比走去追一級學府,咁同香港有咩分別?
當然以我這個窮中產,係要睇住個荷包食飯,唔可以揀太貴嘅樓,你大把錢又另作別論。

曼城D樓原來有咁好view喎,舒服到呢!3房單位室內850呎,你估下幾錢?

大宅

FiFi618 發表於 18-1-20 22:03

非常同意!我2017年9月一家移民英國,喺Manchester 北少少Bolton. E 邊D樓又平DD喎

我下月先收樓,我買New built, 而家租住apartment 住住先!
你有上天堂的把握嗎?

大宅

janmy1230 發表於 18-1-22 04:10
非常同意!我2017年9月一家移民英國,喺Manchester 北少少Bolton. E 邊D樓又平DD喎

我下月先收 ...

我都去過Bolton個Market 兩次,又平又多選擇,環境真係唔錯。

我上兩個月都睇咗好多Warrington的新樓盤,職業病係咁影人哋啲設計,都幾靚架!

大宅

回覆樓主

我差D俾錢買埋,難有埋套廁。可惜賣剩幾間沒有我喜歡的屋型。

大宅

FiFi618 發表於 18-1-22 23:06
我差D俾錢買埋,難有埋套廁。可惜賣剩幾間沒有我喜歡的屋型。

Warrington D屋貴嗎?以上3房 semi-detached 嗎?£200,000?
你有上天堂的把握嗎?

大宅

janmy1230 發表於 18-1-28 20:09
Warrington D屋貴嗎?以上3房 semi-detached 嗎?£200,000?

3房 semi-detached only £23.8 , 4房semi-detached 就貴少少£27.8,4房detached £34.全部都有套廁Sales二字頭比較難揾有套廁了。

侯爵府

好媽媽勳章

回覆樓主:

大宅

回覆樓主

有人話移民之路某程度都幾痛苦,香港連根拔起,再喺異鄉由零開始。大家想移民嘅真係要有呢個心理準備。過程的情緒起伏不定,真係不能輕看。

今日見到人哋咁寫都幾大感觸,發覺自己條根都唔淺(emoji)
呢幾日不停賣嘢,賣車,賣樓,執嘢掉嘢⋯⋯唔數唔知原來有成90對鞋掉嘢嘅心情真係好複雜,唔知有冇人好似我咁?

要目標清晰,勇往直前!!
為咗孩子讀書可以有更輕鬆教育,愉快的學習環境,老公話齋可以陪佢哋多D每天有返親子時間⋯⋯所有的犧牲都值得

複式洋房

回覆樓主

我打算8月過黎Manchester st Mary 生B.B..本身自己係citizen,有冇人知攪bb個passport 係咪1個月左右攪掂?使唔使寄埋我張naturalization cert去apply? Thanks!

別墅

回覆 FiFi618 的帖子

批左未呀, 甘快賣樓賣哂D野???

大宅

回覆樓主

批咗啦,英國夢可以成真,嚟緊一步一步勇往直前,雖然前面的路會面對很多不同的挑戰,但我相信帶著香港人嘅勇敢,積極的精神,可以一一克服。

別墅

congratulation, 好快批到喎

洋房

FiFi618 發表於 18-2-24 01:05
批咗啦,英國夢可以成真,嚟緊一步一步勇往直前,雖然前面的路會面對很多不同的挑戰,但我相信帶著香港人嘅 ...

恭喜晒! 得閒再share多d申請過程和心得, thanks!

大宅

回覆樓主

終於完成我嘅斷、捨、離特訓功課,將成世人儲咗嘅嘢掉得七七八八,每當諗起每立方呎要收我$5x0運費,我就掉都掉唔切!
我呢位敗家的設計師當然一件傢俬都唔會帶,去到英國重新買過晒Yeah
揾運輸公司亦係一個緣份,我太忙是但隨便搵左兩間,覆我最快比較一下價錢就決定了。又好好彩他們服務態度非常好原本問價時係一個20呎櫃,結果半個櫃已搞掂了,船運公司亦沒有任何詐型,只幫我按平方呎計算。只需兩萬左右就攪掂啦

大宅

mycoconutbaby 發表於 18-2-24 06:48

congratulation, 好快批到喎

多謝晒,希望你也可以快快批到,一齊勇闖英倫

大宅

FiFi618 發表於 18-3-13 23:30
多謝晒,希望你也可以快快批到,一齊勇闖英倫

你幾時飛過到嚟Manchester呀?
你有上天堂的把握嗎?

大宅

janmy1230 發表於 18-3-14 02:21
你幾時飛過到嚟Manchester呀?

我3月尾過嚟曼城啦,你嗰時係咪買單程機票平D架?

首頁
12345...6

尾頁

跳至