跳至

首頁

尾頁

子爵府

環保接龍勳章 大廚勳章

今年火雞打算點整?我唸住半隻傳統roast,半隻整串燒。

你今日backup左未?

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

眼訓 發表於 22-11-14 09:39
今年火雞打算點整?我唸住半隻傳統roast,半隻整串燒。

今年唔整火雞啦,屋企唔係個個鍾意食,煮又要時間,今年見到價錢貴咗,上年訂個Costco Thanksgiving dinner唔錯,價錢只係一百多D,已經有兩份火雞胸,夠我一家同我父母食一餐,同99食一餐,仲有好多菜(粟米、紅蘿蔔、青豆、薯仔)加兩個批同一大盒家庭裝雪糕,今年睇下Costco,換咗供應商,價錢貴一倍有多,但火雞份量少一半,菜又冇咁多款,批依然有兩個,冇咗雪糕,加咗stuffing同cranberry sauce。。。唔太啱食。我女問爸爸,點解一定要火雞,佢寧願食一個good Chinese dinner,老公讓步,決定今年整雞脾/槌,方便老少食,加蒜蓉麵、炒蝦、蒸龍蝦尾、菜蔬(睇下到時有咩就食咩),我到時焗個蘋果批,配雪糕做甜品,應該非常足夠。

上年大假未用完,所以下星期放假,方便我整大餐,不過咁啱呢個星期jury duty on call,睇下有冇咁好彩選中,如果選中就要由11月尾到12月中三個星期去court,我入籍後都未做過juror,睇下今次會唔會中,而家上court都好多手續,大部份可以用Zoom 嘅程序都用Zoom,減少人流。

花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

子爵府

環保接龍勳章 大廚勳章

rose-mag 發表於 22-11-15 15:27
今年唔整火雞啦,屋企唔係個個鍾意食,煮又要時間,今年見到價錢貴咗,上年訂個Costco Thanksgiving dinne ...

我地幾個阿表,每隊負責一兩樣嘢。我一般只負責隻雞,冇咁大壓力。但好明顯嘅係,如果d長老今日仙遊晒,呢d阿表聚會應該冇乜機會㗎啦。問心我同我d friend親過我同阿表囉。如果冇心維繫,點約都好似時間唔啱咁,咁就冇㗎啦。又或者長老未走晒之前,我地變friend,從thanksgiving變為冇咁大壓力嘅friendsgiving,或者有d機。

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

眼訓 發表於 22-11-15 23:20
我地幾個阿表,每隊負責一兩樣嘢。我一般只負責隻雞,冇咁大壓力。但好明顯嘅係,如果d長老今日仙遊晒,呢 ...

以前我夫家都有咁樣安排,不過我地都係俾人搵笨果個,姑仔老公帶兜沙律加個$5 Safeway蘋果批嚟,帶兩盒焗牛走,夠佢地食兩日,如果我同老公唔整,又係老爺奶奶整,老爺走後,奶奶正式過佢唔煮,於是變成我同老公包辦,今年奶奶搬咗去東岸果邊,我同老公就將個感恩節晚餐移師去我媽屋企,加埋我細佬同侄仔,今年8個人都會好熱鬧,老公而家不斷盤算緊到時整咩。

呢三年疫情,連我屋企果邊都冇晒聚會,加上有D長一輩身體唔好,聯絡少咗,佢地有聚會都只限於自己屋企,唔再幾家人上下三輩一齊玩,都好架,免煩,又要買禮物又要諗帶咩,帶唔夠禮物或者帶嘅嘢食唔啱人口味又有人喺背後講,自己一家人開開心心就夠。

男爵府

回覆 rose-mag 的帖子

各位兄弟,姐妹感恩節快樂!

眼訓    發表於 22-11-25 02:45

子爵府

環保接龍勳章 大廚勳章

感覺上今年black friday好似提早咗。好多店舖上星期已經開始promo。

Vitacost又來啦。用EXCYBER20全店8折,加各品牌自己coupon(King Arthur 20% off),加Rakuten 12% rebate。:yummy:

王國長老

眼訓 發表於 22-11-25 02:51
感覺上今年black friday好似提早咗。好多店舖上星期已經開始promo。

Vitacost又來啦。用EXCYBER20全店8折 ...

我訂早咗一日,只係用到15%off, Rakuten未有12% rebate, 不過要訂到有free shipping已經超過60磅粉。King Arthur我經Vitacost訂過,貨到時幾乎一半粉嘅包裝袋都裂開咗,好彩係每袋粉都有獨立一個保鮮袋裝好,冇散到一全個箱都係,但果幾袋粉我唔敢用,只好掉咗,聯絡客服,佢地安排退款。箱入面嘅Bob's Red Mill完好無缺,兩者分別係KA用嘅係紙袋,受力會爆開,BRM用嘅袋唔易爆,我買咗多次未有過意外,自此以後,我就只網購BRM,KA只會喺店裡面見到先買,整麵包我覺得BRM粉幼細d

子爵府

環保接龍勳章 大廚勳章

rose-mag 發表於 22-11-25 03:56
我訂早咗一日,只係用到15%off, Rakuten未有12% rebate, 不過要訂到有free shipping已經超過60磅粉。King ...

KA爆粉我又好似未試過。印象中佢地好似西岸都有個倉?可能我地近d東岸個倉,d貨冇咁舟車勞動呱?我被朋友辣著咗整烏冬。今年買咗kitchenaid pasta cutter。50% AP + 50% bread flour + 5%鹽 + 40% hydration。烏冬粗都容易手切,遲吓想試整蕎麥麵,用pasta cutter方便切得幼d。超市急凍烏冬$6得5餅,就算正價有機麵粉$10有5lb整到好多好多倍了。慳咗錢事少,慳咗freezer位先事大。

今年火雞太正啦。結果係3/4隻(14.5lb)雞做串燒,留起一隻脾同一隻翼豉油慢煮(要顧及長老們嫌熱氣)。有人嫌我個爐細,出入又麻煩,所以主動讓出場地同清酒。我喺屋企吉好mark好晒,用咗兩塊1/2 size sheet pan,整多個燒汁,去到擺低d人自己拎去燒。又唔洗我睇火,又唔洗我carve。往年成隻雞咁大隻捧出來,肥騰騰滴到周圍汁,未食見到都飽咗一半。可能今年“的式”d,樣樣一條一粒一啖咁,又慢慢燒hea住食,結果冇乜剩。不過meatball我整得唔好,跌咗出來,其餘嘅結果要煎熟。其他人預備咗酸梅湯,涼拌,同埋切開就可以燒嘅瓜菜菇菌,甜品有自家製特濃抹茶雪糕同陳皮紅豆沙。感覺上今次好relax,出年好大機會會再玩過。

王國長老

眼訓 發表於 22-11-28 11:03
KA爆粉我又好似未試過。印象中佢地好似西岸都有個倉?可能我地近d東岸個倉,d貨冇咁舟車勞動呱?我被朋友 ...

其實一大棚人的話,最好就係potluck,每家帶一兩樣,可以唔駛一個人做晒,又可以試多樣唔同口味。以前喺香港開party就係咁,呢三年都係自己家人食飯,唔駛就人,唔駛驚住唔啱口味,又另一種方便舒服。

剛剛老公問我聖誕節準備煮咩,仔女又係果句是但~要啱晒老嫩大小的話,應該又係會整雞槌/脾,粉絲海鮮煲,睇下到時有冇龍蝦減價,冇就用蝦,加個東坡肉或者紅燒肉,必須有菜或瓜,整個炒麵、煎薯餅(薯蓉總係有剩)等,甜品可能再encore蘋果批。

大宅

一家人食飯都咁好餸,做你屋企人真幸福

王國長老

我女問我新年會唔會慶祝,即係會唔會整大餐食,我問佢想唔想,佢話up to us,我話睇下超市有咩好嘢減價又買到,聽日星期五Safeway有8蚊兩隻龍蝦尾,不過一人限買兩隻,買到的話又整個龍蝦尾粉絲煲。

王國長老

回覆樓主:

聖誕,除夕同元旦三餐晚飯
祝各位JM 2023年新年快樂,身體健康。
attach0/tmp/phpvFlNqu
attach1/tmp/phpLIg1tS
attach2/tmp/phpRogUxg

天天天藍    發表於 23-1-6 08:44

男爵府

祝各位師兄,師姐新年快樂,萬事如意,龍馬精神,身體健康,兔年行好運!

王國長老

RafaelW_FB 發表於 23-1-23 02:02
祝各位師兄,師姐新年快樂,萬事如意,龍馬精神,身體健康,兔年行好運!
...

祝呢度嘅朋友兔年事事順利,身體健康。屬尋晚團年飯,有魚有肉,當然有湯丸。
attach0/tmp/php1yG38p
attach1/tmp/phpV6NsOz

王國長老

已經差不多二月尾,今年真係好凍,加州出名暖,但成個1月斷斷續續落雨,我同個女1月有三個戶外表演,全部日子都落雨,又冷又大風,好彩雖然落雨觀眾四散,但表演開始後陸陸續續聚返晒觀眾,雖然我地一直睇住天氣預告,知道會落雨,但冇想到係非常之大雨,仲有一日行雷,搞到初班有部份首次表演嘅學生同家長都有少少手足無措,有兩場連謝幕都唔做,趕緊執拾走人。

而家朝早10點啦,都係華氏44度,早幾日黃昏已經40度唔夠,尋日仲落咗少少雨。我暫時4日WFH,1日返公司,所以電費呢兩期好金,1月直情差不多二百蚊,舊年只係一半多少少。星期二同NY同事傾起,佢話東岸華氏62度,好似同加州掉轉咗天氣咁。我見住加拿大朋友果邊仲凍,一個話攝氏-31度,一個-42度

伯爵府

好媽媽勳章

rose-mag 發表於 23-2-24 02:09
已經差不多二月尾,今年真係好凍,加州出名暖,但成個1月斷斷續續落雨,我同個女1月有三個戶外表演,全部日 ...

44度咪算好囉。我哋二月初落冰雨,兩日完全below freezing ,搞到啲樹斷哂,三成人停電,小朋友星期二停課停到星期五。TX已經連續三年都係咁,凍到停課幾日。地球真的生病了!

王國長老

ivyscyip 發表於 23-2-24 22:12
44度咪算好囉。我哋二月初落冰雨,兩日完全below freezing ,搞到啲樹斷哂,三成人停電,小朋友星期二停課 ...

唔只落雨,日頭同夜晚有落雹,睇住個天黑晒,跟住就一個個冰雹打落嚟,好細粒,不過即時覺得好凍,過後又好天,藍天白雲,前後唔到十分鐘。今日又凍咗又落雨,得番三十幾度。。。下星期又話會大雨,唉,唔想返工,唔想走出個被竇。

睇新聞話Portland落大雪,要封路,又有停電,預測南加會好大雪同落大雨,廿年前去San Diego試過見到落冰雹,果年凍到痴咗線,今年估唔到仲嚴重,連南加州都咁,真係非常誇張。

伯爵府

好媽媽勳章

rose-mag 發表於 23-2-25 14:44
唔只落雨,日頭同夜晚有落雹,睇住個天黑晒,跟住就一個個冰雹打落嚟,好細粒,不過即時覺得好凍,過後又 ...

Hail is common in TX…we get golf ball size sometimes. It really doesn’t impact much. we got freezing rain this year which is much worse! The city lost like a million trees because the ice accumulated on the tree branches were so heavy…and that takes out power lines, etc.

王國長老

ivyscyip 發表於 23-2-24 23:20
Hail is common in TX…we get golf ball size sometimes. It really doesn’t impact much. we got freez ...

你唔係住Houston吧?睇新聞話侯斯頓校區被州接管,唔知會點改點變?最驚係影響到學生升班派位,特別係高中畢業報考大學果班。

王國長老

加州繼續落雨落雪,呢波天氣反常唔知要去到幾時?每逢周末就落雨,然後我返公司果日又落雨,不過都慣咗午飯自己帶,留喺公司食,一來實在貴,二來有唔少以前去開嘅餐館執咗笠,唔想行太遠,路上人少又驚,見到有人又驚,屋企呢邊一向治安OK,最近幾條街外話有人持鎗打劫搶車,心諗駛唔駛玩到咁大?社會經濟環境差令好多人不安。剛剛發生,聽到樓下有把女人聲尖叫,一直持續由樓下叫到街另一邊,然後把女聲又走返轉頭,我望落樓下又睇唔到人,聽佢開始講嘢,中文夾雜英文,我仔話好似俾人搶嘢,老公原本上樓瞓,我打電話俾佢,佢話落樓睇下,之後我都落去,仔女話陪我,去到樓下,見到兩個大喼放門口,大閘打開,心知不妙,原來把女聲係我地同樓嘅住客,佢打電話報警話自己今晚飛,企路邊等緊朋友嚟接佢,點知有架車停低,佢睇緊手機查飛機航班,有人伸手拉走咗佢個手袋,袋入面有護照有銀包,而家警車嚟到,同佢落緊口供,今晚佢飛唔到,仲要報失証件信用咭,有排煩。

上個星期SVB同Signature Bank of NY雙雙出事,跟住FRB又傳不穩,SVB同FRB喺我地呢度係有少名氣銀行,客戶唔少有D錢,今次唔只係因為聯邦加息(當然影響好大),cyptocurreny嘅風險亦係原因之一,startup同靠集資嘅公司應該好艱難,原本呢一年我都有積極搵吓工,不竟魚不過塘不大,但市場太多不明朗因素。SVB同FRB之前高薪挖走好多大銀行員工,人工比市價高出兩三成,擴張快但業務風險高,如果唔係驚影響太大,相信聯邦唔會出手救。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊