跳至

首頁

尾頁

子爵府

環保接龍勳章 大廚勳章

rose-mag 發表於 22-1-18 00:10
相信大家都睇到新聞,呢個月15號開始,保險要包每個月8個COVID tests, 每個最多可claim番$12,當然要有收據 ...

冇辦法啦,一樣米養百樣人。我識嘅人當中,由依然驚死到點都唔肯出市區,到已經歐遊咗兩次;由唔打疫苗(呢d我冇再同佢聯絡,唔知係咪仲未打啦),到積極打晒三針。話明與病毒共存。之前唔知Omicron係何方神聖就話避忌吓啫,而家好似冇乜料到,如果小朋友夠秤打晒針我又唔介意佢地周圍去。打針目的都係想過返正常生活啫,咪由得自己選擇唔打針嘅負擔返自己得來嘅後果囉。Focus應該shift去打齊針都要入院嘅有幾多。可惜我個仔未打得針住,唔係我都係帶佢周圍去嗰d家長。

係學校做中間人角色難做啫。個個都有意見,個個都覺自己啱,乜spectrum都有,仲要個個燥底。自己一家,朋友圈子,志同道合,就係與病毒共存。出咗呢個bubble就係與意見不合人士共存。

That being said,美國咁大,邊度多人打咗針,邊度需要出示疫苗證明先入得,邊度有口罩令,等等,新聞報導得清清楚楚。去到先來嫌人地自私就多q餘。呢d地方我暫時免得過都唔會去。唔係病毒嘅問題,而係佢地打第一針得半數人多dd,fully vaccinated嘅唔夠一半。即係我行出街有一半人我同佢溝通唔到。。。

早兩個月約洗牙,我貪得意問姑娘,診所員工嘅vaccination policy係乜。聽到佢口質質。我話我唔係來搗亂,我只係想確定吓我嘅安全。跟住佢先鬆口,用d非常官腔咁話我地做足安全措施㗎,而當日接待你嘅人全部都會打晒針。(你又知嗰日有咩人返工)我有d感觸。幾時有人問你,喂你有冇打麻疹針呀,你會eeoo㗎?而家係唔打針又要周圍走嗰d最大聲最麻煩亦病/死
得最多。 話我黑心涼薄都咁話,我得閒就上HermainCainAward食花生。或者咁講,希望會物極必反。
你今日backup左未?

子爵府

那怕你是網球一哥,吾打針想入境,NO WAY 啦

子爵府

環保接龍勳章 大廚勳章

kkyyn 發表於 22-1-18 07:43
那怕你是網球一哥,吾打針想入境,NO WAY 啦

呢個我唔係跟得好貼,只聽老公吹。
1. 首先有合理medical exemption,其實唔打針可以入。但佢提供唔到。
2. 入境處問你過去14日有冇去過第三個國家,佢填話冇,但實際上有。
咁有冇打針都唔應該俾入了。

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

眼訓 發表於 22-1-18 06:47
冇辦法啦,一樣米養百樣人。我識嘅人當中,由依然驚死到點都唔肯出市區,到已經歐遊咗兩次;由唔打疫苗( ...

我覺得係做晒可以做嘅嘢,其他就交俾個天,咩都唔做出嚟嘈嘈閉,怨人地唔做,但自已又冇守規則 你講得啱呀,明知當地係咩對策,去得就要有心理預備,我呢個市算北加當中比較嚴,有好多餐館都守規矩,必須有打齊兩針嘅針紙至可以堂食,有人同我講佢地唔會去呢d餐館,太麻煩,因為佢地係死都唔會打針,覺得打針係stupid, 再話其他人打咗佢就安全。。。呢d人永遠唔會覺得所有規定其實都係保護人保護自已。

我老公同獅隊隊長講唔出席今年農曆新年前後嘅活動,呢d 係自願義務社區活動,出唔出席係個人選擇,點知隊長block咗我老公嘅FB,識咗幾十年嘅朋友,真係痴鬼線。

花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

眼訓 發表於 22-1-18 07:50
呢個我唔係跟得好貼,只聽老公吹。
1. 首先有合理medical exemption,其實唔打針可以入。但佢提供唔到。
2 ...

有好多人嘅medical reason係自已覺得自已有,唔係實際真係有。網球一哥明知自已入境條件唔合格,講大話俾人拆穿實死。我最近有個朋友原本計劃由非洲返香港陪父母過年,佢一直喺非洲做義工,佢已經打晒針,點知臨時班機出問題,有朋友提佢查下香港而家隔離嘅規定,一查先知香港唔承認佢打嘅疫苗,即使上咗飛機返到去都入唔到境,而家班機有問題,早發現到,就唔駛折騰坐飛機,不過佢父母就失望d, 以為過年可以見到個女。

伯爵府

好媽媽勳章

rose-mag 發表於 22-1-18 08:29
有好多人嘅medical reason係自已覺得自已有,唔係實際真係有。網球一哥明知自已入境條件唔合格,講大話俾 ...

我哋都好多case,不過冇mask mandate、required vaccination⋯⋯所以兩個年青人一開學就日日都收notification of positive case,每日都可能40-50%人上唔到堂。我兩個打完兩針、boost埋,繼續返學(反正都冇得揀)。年頭開始我哋都冇出去堂食了,食住外賣先⋯⋯

王國長老

www.covidtests.gov已經可以登記申請每戶4盒COVID test kits,亦可以上https://special.usps.com/testkits申請,一個地址只可以申請一份(4個),如果住Apartment building,有apartment nunber可以,公司地址唔得,申請時填電郵地址會有電郵通知,有order confirmation number,據說寄出後會有tracking number。最初話1/19至開始登記,點知今朝我去click條link已經得,有朋友尋晚已經用USPS條link登記咗。

話遲D有免費N95口罩派,但詳情未公佈。

王國長老

ivyscyip 發表於 22-1-17 17:34
我哋都好多case,不過冇mask mandate、required vaccination⋯⋯所以兩個年青人一開學就日日都收notificat ...

加州爆到我都冇眼睇,個個星期見到公司有同事上報驗到positive result,呢班中招嘅多數係聖誕新年期間去旅行,有人搭飛機去Florida Disney,又有人揸車落南加州同去Las Vegas,冇出去嘅就聚餐,我都明白好辛苦,有同事兩年冇見過父母,佢每年聖誕前返屋企,過年後返,2020同2021年都返唔到,估計今年都未必可以。

仔女學校反而唔算多cases,不過佢地兩兄妹話都有好多同學冇返學,個個星期我收到老師電郵叫學生留意google classroom,唔返學都唔好俾功課落後。今次就算轉網課都難,因為老師冇準備,而且學生剛剛適應返學,又要拉番佢地出嚟,唔計學業,對佢地身心都唔好。

我都係新一年開始冇出去堂食,盡量都係自己煮同外賣到取。

伯爵府

好媽媽勳章

rose-mag 發表於 22-1-19 08:41
加州爆到我都冇眼睇,個個星期見到公司有同事上報驗到positive result,呢班中招嘅多數係聖誕新年期間去旅 ...

唉⋯⋯我女間學校今日54單,張affected class list 6.5 pages. 我仔初中,少一半人,今日24單!

王國長老

ivyscyip 發表於 22-1-18 21:05
唉⋯⋯我女間學校今日54單,張affected class list 6.5 pages. 我仔初中,少一半人,今日24單!
...

咁誇張!6頁半紙54單好多喎,我地學校就多數係耐唔耐1單,不過相信實際一定多過學校報出嚟,因為有學生自行隔離唔返學,但又冇報上學校係因為COVID,又有D病咗唔知係COVID定流感定係花粉症,咁自行好番冇驗,見有唔少人話買唔到test kits(貴得淒涼),排隊驗又排個幾兩個鐘,於是慢慢好番就冇驗到。而家校區統一處理陽性反應個案,有一個專號俾全區學生打去申報,唔駛學校騰出人生去處理、排查同通知有關學生。今日校區公報,寒假後首周學生平均出席率由平時94%降至83%,低年級出席率較低,Pre-K 73.1%,6至9年級86.4%,當中以Pacific Islander(60.7%) 同非矞(70%)最低,不過冇詳細資料幾多個案係因為COVID。

我女過年前要去街會表演,老師一直等商會取消活動,但商會表明唔會,其實到時人流少咗,又要表演員冒風險,冇咩意思,又係一個錢字。我地個舞蹈團簽咗約,單方面違約唔知會有咩問題,老師千叮萬囑大家要小心,亦都自己出錢買齊KN95/N95口罩俾學生同家長用,我早前都訂咗一D,但未收到,到時未收到就用double mask。

伯爵府

好媽媽勳章

rose-mag 發表於 22-1-20 04:13
咁誇張!6頁半紙54單好多喎,我地學校就多數係耐唔耐1單,不過相信實際一定多過學校報出嚟,因為有學生自 ...

我哋今日少咗啲,阿女加38單,阿仔加12單,其實佢哋已經係只報確診前48小時有在學校的。剛剛long weekend,應該有幾日嘅數唔會出現⋯⋯

你話日日咁收呢啲數字,點會唔麻木?我女同仔都各有幾個老師中咗(今年,開咗學兩個幾星期),大部分都返返學了⋯⋯

王國長老

ivyscyip 發表於 22-1-20 07:53
我哋今日少咗啲,阿女加38單,阿仔加12單,其實佢哋已經係只報確診前48小時有在學校的。剛剛long weekend ...

MLK前後3日應該冇之前聖誕夾新年後咁大鑊,不過尋日嘅數字都仲係幾嚇人。

我女今日話佢地隊band 5枝flutes得兩枝返學包括我女,其他唔係個個中,有d係家長唔俾返學,驚喺學校傳染到,所以留仔女喺屋企,咁高中生自已喺屋企冇問題嘅,只要唔係走出街玩就得。我女其中一個音樂老師新年後都冇返學,俾個女惹到,我女有個同學家姐由大學返去屋企過年,將新冠帶晒俾全家四口。

王國長老

各位JM準備晒過年嘢未呀?我幫父母同99買齊,反而我自己未搞掂,買咗蒸糕料但未有時間蒸,利是未包,不過下星期我攞咗假,反正未放晒上年假要清下。聽日後日要陪個女去表演,變成又捐失兩日時間。唔係好想佢去表演,因為街會人多(應該唔會似往年咁多啩),但如果我女缺席,咁有兩隻舞冇得跳,有好多個同學冇得上台,所以唯有做足,全程戴好口罩,表演完就離開,唔會行花市。

大家有冇去攞政府嘅N95口罩?我老公話唔去同人逼,費事排隊,一人一個,我要返工仔女要返學,我地去唔到,冇咩意思。

子爵府

環保接龍勳章 大廚勳章

我地推遲到呢個禮拜尾先搞過年嘢。剛剛大家努力鏟/玩完雪冇乜力。

王國長老

我個女農曆新年花市街會表演咗兩日,場地唔係往年嘅位置,人流比往年少咗,其實咁樣仲好似好D,我都擔心人流聚集問題,家長同老師都等主辦機構取消活動,但一直都等唔到,其實有消息知道參加花市嘅檔口少咗,最後兩星期主辦方減價,但想參加都嚟唔切入貨。後來FB見到有谷友果兩日去過花市,影相放上去,痴線架,人頭踴踴,同往年差不多,莫非真係因為上一年冇花市,一有就個個忍唔住?

好啦,今個星期又陸續有同事報告確診,佢地話已經冇去多人地方,但都避唔到,有一個直情幾乎崩潰,佢話而家已經只係返工放工返屋企,邊度都冇去,農曆新年冇出街冇拜年,點知都係中招,幸好係症狀算輕,希望係自我隔離後快D好番。

不過冇最痴線,有更痴線:尋日一早4點半,我俾老公嘈醒,佢話我地泊喺屋企門口架車俾人爆格,拎走咗個catalytic converter(我呢D唔識車嘅人,聽完都幾乎講唔番係咩),老公話佢聽到聲,之後望出屋外,見到有人喺架車旁邊,之後聽到鋸嘢聲,知道出事啦,好快人走咗,老公叫醒我後就落樓去睇。當時天仲未光,佢睇完返入屋,之後就上網睇要買番個新嘅幾多錢,痴線架,原廠要二千幾,怪不得有人咩都唔拎,拎走呢個零件,最平OEM都要幾百,未計人工。

我地就完全再冇心情返去瞓,起身整早餐再送仔女返學。後來老公做mechanic嘅朋友嚟睇,佢話個零件仲喺度,偷嘢嘅人只係鋸斷咗一邊,但扯唔甩,可能聽到有人聲就即刻走。我地算好彩,老公同人拎架車去整,人工二百有找,佢話修車行話好車主都俾人偷走呢個零件,有個最倒霉嘅係同一架車發生三次。我同一個同事講起,佢都話聽見好多SUV俾人偷走呢個零件,而佢自己架車俾人爆格6次,三次俾人偷走hubs,3次係第三排後座位(真係,我聽完都O嘴),大家同時都話what a world we live in! 我腦裡面不斷重覆出現「痴線」呢兩個字。

大宅

唔知乜嘢係catalytic converter,係唔係响車底?好貴?咁辛苦都偷?
昨日我哋個community 有幾個teenagers 向街上經過嘅車擲石頭,之後又專登响馬路上慢踩單車,佢哋係有單車lane都唔用,專登踩响馬路中間,搞到成條街因為佢哋要慢車,佢哋就覺得好開心。
而家呢個世界好多人思想有問題,尤其是年輕人,做好多損人不利己嘅行為,好難理解。

王國長老

ckh689 發表於 22-2-11 23:02
唔知乜嘢係catalytic converter,係唔係响車底?好貴?咁辛苦都偷?
昨日我哋個community 有幾個teenagers ...

裝喺車底,用嚟轉化癈氣,減少排癈污物,冇咗應該過唔到smog check, 因為有貴金屬,所以好貴,原廠要二千幾,OEM要幾百。

州政府市政府最有問題,縱容犯罪,辛苦工作為咩?反正偷嘢唔過九百幾蚊唔會要坐監,拉到都放番,連d警察都士氣低落。呢個世界原本就有好多心理有問題嘅人,而家牛鬼蛇神更加出晒嚟,我女表演第二日,有個變態佬走去舞台邊從低角度舉相機影相,會影到d咩?好彩當時佢地著嘅裙長到脚面,不過就嚇到吓,我即刻入後台睇佢地,出面就有人call警察嚟,之後個警察就一直企喺台邊看守直至我地表演完畢。

大宅

rose-mag 發表於 22-2-11 23:35
裝喺車底,用嚟轉化癈氣,減少排癈污物,冇咗應該過唔到smog check, 因為有貴金屬,所以好貴,原廠要二千 ...

catalytic converter 見過有條片一個起車底偷緊,睇水個個攞住手槍望住門口,即係屋主有人出嚟可能就會指嚇或者開槍。都唔知咩世界

偷嘢就係偷嘢點可以因為唔過九百幾蚊就當冇事發生,是非不分,下一代怎樣教育

嗰個變態佬真係嚇死人

子爵府

環保接龍勳章 大廚勳章

咁d車行點算呀?

大宅

眼訓 發表於 22-2-25 14:10
咁d車行點算呀?

我朋友試過泊街,被人鋸左個part, claim 保險repair相信也要付deductible.

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊