跳至

首頁

尾頁

子爵府

香港人跟台灣人結婚後, 2個人2個地方都有權利工作??

香港人去台灣一般可以做咩呀?

台灣人來香港又可以做咩呀??

我男朋友係台灣人, 佢係香港搵唔到工(因為要工作證既關係吧)
佢擔心我們結左婚之後都係係香港搵唔到工
因為我係香港人工唔算太低, 佢又唔想我去到個邊搵唔返
所以想問下各位大概係返d咩工?!

我們係唔係隨時可以2邊走去返工? 唔需要再申請簽證??

thankssss!

大宅

回覆:跟台灣人結婚後, 香港人可以在台灣工作嗎

他跟妳在港結婚後,便可領取香港身份證(非永久性),可以在港工作.
妳要到台辨身份證,才可在台工作.

大宅

我們家的情況給您參考。
我太太香港人,我台灣人,我在台灣公司工做,外派深圳上班,住香港。

複式洋房

前題是要先結婚. 男女朋友都沒辦法在2地工作的.

我是10多年前嫁去香港. 香港人嫁去台灣後未能即時有身份證. 需僱主辦理工作証.
所以很多僱主怕麻煩. 大多數唔會辦的. (事實真的很麻煩, 像申請外勞一樣)
你嫁去台灣. 頭3年只有居留証. 每次出境也要去出入境辦事處辦簽證. 才能出境.
因為要好像連續2年每年住滿270日的規定. 才能申請身份證.

如有小朋友. 好像可以快一點取身份證.
所以一般人看到居留証便不會想聘用了.

相反, 你老公台灣人. 以依親可取到香港身份証. 當然沒有3粒星. 但可以工作.
這個你可打電話去香港入境處問.

以上, 希望幫到你~

d_yeong  好詳細呀!謝謝你~~~  發表於 13-9-24 11:31

子爵府

fusuyuan 發表於 13-9-16 09:22
我們家的情況給您參考。
我太太香港人,我台灣人,我在台灣公司工做,外派深圳上班,住香港。

你係結婚前就開始係大陸做野定結婚後?? 會唔會好難搵外派既工?
thanks

複式洋房

我老公結婚前就在大陸工作.
那時我香港分公司識佢. 之後佢要調返台灣. 所以我們結婚.

我們後來又去了廣州. 我就當然找唔到廣州的工作.
所以小孩讀小學.我地又返來香港. 佢在深圳工作. 我在香港 他有時出差.

依家我地又想返台灣住. 因為香港實在逼人.....

你真係要先想好在那裡. 現在台灣的經濟差. 我也有留意工作. 但薪水很低. 2.5- 3萬一個月台幣你會唔會想做. 仲要人地肯幫申請工作証. 申請那工作証像外勞. 所以麻煩的. 你是做那一類的行業? 專業比較好. 加上我地又唔識台語.
佢地講野好似唔講台語唔順暢. 都係一個難題.
你可上一個台灣 INDEED 的找工作網站. 它包了104.1111, 123 等 台灣找工作

我覺得看看你老公先在大陸找外派工作. 你留在香港找工. 就係最好的方法先.
又或者你去台灣 老公先養你. 你生個BB. 有小孩好似可快點換到身份証. 你要再去問問. 在出入境管理處. 台北廣州街.

反正那時我什麼方法都想過. 有時覺得自己如果唔係選嫁個台灣人條路會唔會比較舒服. 哈哈哈.. 這些都是我們女生會想到的問題. 男生可能沒想那麼多. 到時大家吵架就不好了.

不過不竟我也是喜歡台灣的生活. 所以, 我依家又煩惱想返台灣. 我又找唔到野做.

大家加油吧.~

子爵府

FannyLam 發表於 13-9-27 12:26
我老公結婚前就在大陸工作.
那時我香港分公司識佢. 之後佢要調返台灣. 所以我們結婚.

呢d咁長遠既問題係佢諗到架~我呢....係個d見步行步既人,成日俾佢"念"=.= 話我唔夠理智~ 我就覺得佢太理智XD

真係一個好難既問題, 我唔係好算專業, 少少專業啦. 但係個邊無咩用...

所以我想佢來, 因為我份工好STABLE. 但佢唔識廣東話, 好難來呢度做野, 唉

好煩惱~ 之前叫佢去澳門搵工佢又搵唔到岩心水~ 成日咁飛來飛去真係唔係辦法>.<

大宅

回覆:d_yeong 的帖子

我是剛開始與我老婆認識時,就剛好有機會外派到深圳工作,一來就很多年了。

我建議可以請您男有上 www.104.com 找找,應該多少都會有外派的工作。

另外,廣東話其實在台灣都可以找到一些教材的,也可以建議您男朋友買來學習或您跟他說話用廣東話嘍!

(因為我太太是這樣訓練我的)

P.S. 若要過來,那決心很重要,很多問題就會迎刃而解的。

禁止訪問

回覆:跟台灣人結婚後, 香港人可以在台灣工作嗎?

男爵府

開心吸收勳章 DHA勳章

我都係嫁去台灣拎居留證從事金融業^^

子爵府

rosieee 發表於 14-1-5 13:15
我都係嫁去台灣拎居留證從事金融業^^

我係香港都有做過銀行架...會唔會好難搵?? THANKS!

男爵府

不會的!我去年剛grad 就請我拉你如果做開前台就要考local 牌

子爵府

rosieee 發表於 14-1-7 11:05
不會的!我去年剛grad 就請我拉你如果做開前台就要考local 牌

唔想做FRONTLINE想做BACKOFFICE~

介唔介意講人工大概幾多?THANKS

男爵府

40000twd左右我點grad

男爵府

剛grad

子爵府

rosieee 發表於 14-1-13 21:17