跳至

首頁
12345...77

尾頁

大宅

仁濟育嬰院

今日約番仁濟 d 小朋友一齊玩, 最開心就係諾諾啦 .... 成日走唔停又笑唔停, 希望下次約會再搵多 d 仁濟老友記聚下, 重有就係多 d 上o黎分享下喜與樂.

複式洋房

Re: 仁濟育嬰院

fan_cs,

Hi

我個女今年都係仁濟育嬰院畢業,同你仔仔係同學,mug原來你地都有聚會,下次有機會都可以聚下舊
(我女女叫希瑜)

公爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

hi!
我囡囡返緊仁濟育嬰院,你地覺得間學校好唔好?我覺得一般啦! 我囡囡時常病唔知係唔係係育嬰院度野返來??
基本上有幾次我覺得一定係羅. :-( :-(

大宅

Hi BBFONG,

好呀 , 下次有聚會就第一時間通知你. 不過佢地玩得好癲嫁, 希望唔好嚇親希瑜啦, 上次我地幾個媽咪都傾到唔想走, o黎緊 11月份 wingwing 同 藍藍 都分別開生日會, 到時提下佢地媽咪通知你呀 .

Fanny

大宅

Hi wingyee_ma,

我的囝囝從剛滿月就給仁濟照顧的, 而家已經三歲啦,
其間當然係有病啦, 不過都係小毛病o羅, 其實育嬰院的衛生環境是相當好的, 但咁多小朋友一齊返去, 難免會傳來傳去, 比人錯覺成日病, 其實只要同囝囝囡囡打好個底, 就去到邊都 ok 啦.
當囝囝一歲多時, 病親我都同你想法一樣, 實係仁濟度野返o黎, 不過係 BK 了解多了, 學識 d 保健方法, 咁囝囝抵抗力好左, 漸漸就同醫生 byebye 啦
希望你亦會明白到他日囡囡上幼稚園時, 都會遇上相同問題, 所以唔好怪自己放佢係育嬰院, 令佢成日病, 返而 d 小朋友好快學識自理同情緒管理, 就已經好值得啦.

以後多d 交流下啦 .

大宅

Hi BBFONG,

係哩 ...希瑜而家返邊間 K1 呀 ? 曉諾就返緊荊冕堂士德, 佢好開心同好鐘意 d 老師嫁.

公爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

fan_cs,
我囡囡都係剛滿月就給仁濟照顧,其實我都同意你講育嬰院的衛生環境是相當好, 但咁多小朋友一齊返去, 難免會傳來傳去,不過見到囡囡病我好心痛:-( .可唔可以教下我有咩保健方法? .我而家會比D 100% 維他命C果汁囡囡飲,希望有幫助.

fan_cs 寫道:
Hi wingyee_ma,

我的囝囝從剛滿月就給仁濟照顧的, 而家已經三歲啦,
其間當然係有病啦, 不過都係小毛病o羅, 其實育嬰院的衛生環境是相當好的, 但咁多小朋友一齊返去, 難免會傳來傳去, 比人錯覺成日病, 其實只要同囝囝囡囡打好個底, 就去到邊都 ok 啦.
當囝囝一歲多時, 病親我都同你想法一樣, 實係仁濟度野返o黎, 不過係 BK 了解多了, 學識 d 保健方法, 咁囝囝抵抗力好左, 漸漸就同醫生 byebye 啦
希望你亦會明白到他日囡囡上幼稚園時, 都會遇上相同問題, 所以唔好怪自己放佢係育嬰院, 令佢成日病, 返而 d 小朋友好快學識自理同情緒管理, 就已經好值得啦.

以後多d 交流下啦 .

複式洋房

fan_cs,

我分別收到藍藍同wingwing 媽咪通知開生日會,我2個都會出席,你呢 ? 希瑜到而家都好記得仁濟班同學仔,佢見到個隻VCD都會講得出個名,其實佢好百厭、好癲嫁,我驚佢會嚇親你地就真。

諾諾返個間荊冕堂,聽人講個幾好喎,好似係活動教學,吾怪得佢返得咁開心。希瑜而家返緊仁濟蔡百泰N1,佢都習慣左,都返得開心,我覺得佢個班有35位小朋友好以太多,我驚有時老師照顧吾到咁多,我下年都報左荊冕堂青衣,做個後備。

fan_cs 寫道:
Hi BBFONG,

好呀 , 下次有聚會就第一時間通知你. 不過佢地玩得好癲嫁, 希望唔好嚇親希瑜啦, 上次我地幾個媽咪都傾到唔想走, o黎緊 11月份 wingwing 同 藍藍 都分別開生日會, 到時提下佢地媽咪通知你呀 .

Fanny

大宅

wingyee_ma,

回想番曉諾果時成日病, 都真係相當心痛嫁, 寧願係我病算啦. 病得最利害個時, 每星期都要見吳醫生, 其實吳醫生開 d 藥都好快好, 不過佢又好快病喎, 於是係一歲多時開始試食中藥, 佢咳就食 "喉棗末" , 平時就食下"保嬰丹" 和 "珍珠末", 後來 d sales 又介紹食 "冬蟲夏草", 佢又好接受喎, 最近又為了保健, 睇中醫開了適合佢體質的中藥粉, 以上所有都係 "位元堂" 買, 總結係身體越來越好, 已經很久沒有見醫生啦, 佢而家簡直係無藥不歡, 成日提醒我餵佢食嫁, 佢都知食左無咳咳, 所以會自動自覺啦.

可能我地已經習慣了, 所以佢好容易食, 方法係每次放少少溫水於奶瓶蓋, 然後把藥丸膠囊打開, 調開比佢食, 如果你試比 wing yee 食, 而佢唔習慣, 千萬不要硬來, 你可以扮自己食話好好味, 咁佢至會自己去試嫁, 慢慢來吧 ! 希望 wing yee 身體健康.

大宅

BBFONG,

我都係兩個 party 都會參加, 到時大家小朋友又可以 "打成一片" 啦.

我都係聽 BK 媽咪讚好, 所以就報呢間學校, 你要留意一點係荊冕堂士德才是活動教學, 沒有任何課本授課, 只係有一本教聖經的課本, 每班廿幾人有兩位班主任, 而青衣荊冕堂係傳統教學方式, 跟課本上堂的.

希望你揾到最適合希瑜的學習方式, 讓佢有個快樂的童年, 基本上 "仁濟" 的小朋友, 都係個開心果, 育嬰院實在帶比佢地好多歡樂, 值得一讚

複式洋房

fan_cs,

好呀到時可以比希瑜消耗佢既無盡精力 (不過佢真係幾百厭,有會同小朋友爭玩具,我試過駡過佢仲變本加厲,同佢講道理佢有聽吾明,D人話2歲係反叛期,吾知你有冇辦法呢 ? :-(

mug 原來2間都吾同教學方式,青衣荊冕堂係傳統教學方式,我驚希瑜未必會適合,因佢較活躍坐吾定,同埋對小朋友較熱情,試過有個同學仔吾比佢拖手,佢係咁追住人拖住,吾識佢都比佢赫親,吾知係咪係育嬰院大既小朋友都會較開朗同外向,其實佢係呢度讀得開心既話,我都未必會同佢轉,都係睇定先。

公爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

fan_cs,
多謝你的意見,我很希望穎怡身體健康.我其實都信中藥,但係我老公唔信,有次穎怡咳咳我話比"喉棗末"佢食,佢唔准呀! :-( .希望我說服到佢.

fan_cs 寫道:
wingyee_ma,

回想番曉諾果時成日病, 都真係相當心痛嫁, 寧願係我病算啦. 病得最利害個時, 每星期都要見吳醫生, 其實吳醫生開 d 藥都好快好, 不過佢又好快病喎, 於是係一歲多時開始試食中藥, 佢咳就食 "喉棗末" , 平時就食下"保嬰丹" 和 "珍珠末", 後來 d sales 又介紹食 "冬蟲夏草", 佢又好接受喎, 最近又為了保健, 睇中醫開了適合佢體質的中藥粉, 以上所有都係 "位元堂" 買, 總結係身體越來越好, 已經很久沒有見醫生啦, 佢而家簡直係無藥不歡, 成日提醒我餵佢食嫁, 佢都知食左無咳咳, 所以會自動自覺啦.

可能我地已經習慣了, 所以佢好容易食, 方法係每次放少少溫水於奶瓶蓋, 然後把藥丸膠囊打開, 調開比佢食, 如果你試比 wing yee 食, 而佢唔習慣, 千萬不要硬來, 你可以扮自己食話好好味, 咁佢至會自己去試嫁, 慢慢來吧 ! 希望 wing yee 身體健康.

大宅

BBFONG,

你講得好正確啊 ... 育嬰院成長的小朋友好外向, 不必為友誼擔心 .
如果希瑜係開心, 咪繼續讀落去啦, 適應左又離開, 對小朋友都係考驗, 為免煩惱, 就睇定 d 先啦.

大宅

wingyee_ma,

試中藥期間, 我係由 "保嬰丹" 開始, 話比 bb 食左可以定驚, 皆因奶奶以前都有比老公食, 所以佢都接受, 加上曉諾又肯食, 其實係苦嫁, 不過我就每次扮同佢爭食, 佢就會自己食晒 (佢好鬼自私 成日蝦我), 之後咳就轉食 "喉棗末", 一般三支就好番, 同睇西醫差不多價錢, 又唔洗食抗生素, 所以後期老公叫我入定貨看門口, 少少咳就比佢食, 我都有 D 肉痛嫁, 之後食左 "冬" 同 "健肺寶" 打底, 健康左就真係慳唔少啦.
慢慢來, 希望穎怡越來越健康, 證明你為佢選擇是最好的.

複式洋房

fan_cs,

可能而家同佢講道理佢真係吾明,要等佢開始大時慢慢會明,正如你所講吾駛擔心,呢過係過度期

我都同意你所講轉環境係對佢係考驗,所以報多間以作後備。

民房

新人報到
Hi,

我係藍藍媽咪呀, 我想問點样upload藍藍張相呢?
請多指教.

p.s. 係主頁點样找到你們呀

大宅

Hi,

藍藍媽咪, 好鬼開心見到你呀.

Login 左之後, 係頂部按 "觀看帳號", 然後按 "上傳我的大頭相" 就得啦, 不過你要留意張相個 size 喎, 要縮細左至 upload 到嫁.

你 book mark 左 http://www.baby-kingdom.com/modules/newbb/viewtopic.php?topic_id=790407&post_id=13439771&order=0&viewmode=thread&pid=0&forum=61#13439771 就得啦, 唔洗次次搵嫁.

另外我地荔景媽咪有個聚會, 有時間可以 look look http://www.baby-kingdom.com/modules/newbb/viewtopic.php?topic_id=499205&forum=68#11698058

複式洋房

謝謝指教! 等我幫藍藍找張靚相先.

另外, 18/11 及 25/11我都有約 :cry: , 下次再join你們吧!

藍藍的生日會, 上次那兩個媽咪去唔去呀? :idea: 我要訂旦榚啦.

大宅

啊 .... 死火 .... 唔記得回覆你 sorry ...

Maisy 會去而 Florence 要返工呀 .

複式洋房

Thank you

首頁
12345...77

尾頁

跳至