0-6個月

跳至

首頁

尾頁

民房

BB呢個禮拜D便都係糊狀,屁股又有DD紅,係咪腸胃有事?應該點做

大宅

BB有冇發燒?

複式洋房

佢食人奶定奶粉架?屁股紅係邊一隻?建議你買啲patpat膏,每次完左同佢搽

複式洋房

你BB幾大?其實人奶B 有時痾得稀少少算正常,因為水份多D同前奶有少少微瀉作用,但係如果係奶粉B都痾得稀就睇下係你BB定奶粉有問題

洋房

我囝囝飲緊A+ NEURO PRO, 便便都算穩定同靚, 我囝囝之前都試過好似你講到咁, 會買凡士林幫作搽, 又或者睇下會唔會係片片令到佢敏感

洋房

可能摩擦得多又即刻焗住搞到敏感,試吓洗完pat pat抖一陣先換片(當然唔好比佢冷親啦), 等佢啲皮膚抖下同減少傷害

複式洋房

人奶通常少d麻煩野,如果係奶粉B,一係奶粉唔夾,一係食錯野,建議你試下換隻有hmo嘅奶粉,會對腸胃好少少,話唔定可以幫你BB鞏固返,我地轉飲左neuropro之後都煩少左BB啲腸胃問題

別墅

便便唔同左通常都係飲既奶有直接影響啦~我兩個女飲開美素金裝, 易消化, 便便都正常. PATPAT紅既話搽下PATPAT膏就得嫁啦, 不過搽野都係止標唔止本, 可能要睇下有無需要轉奶粉啦!

大宅

BK Milk勳章 畀面勳章

回覆 Jasminebb_0524 的帖子

便便糊狀,其實都屬正常,只要唔係希或者水咁都OK,如果pat pat比較紅就同佢勤啲換片

大宅

回覆樓主:

每次便便後用暖水抹下pat pat 會好d,再搽d爽身粉或者pat pat 膏,咁就唔會咁容易紅,至於便便糊狀都算正常,如果再稀d先再留意下

別墅

回覆樓主:

如果便便的顏色沒有紅灰黑,跟平時啡啡黃黃,留意有沒感冒或肚仔痛。
真係很不安去見一見醫生檢查好些。

大宅

係咪奶粉B , 如果食奶粉又痾得稀patpat 紅 , 可能係奶粉唔夾 , 我仔曾經都試過 , 之後轉美素金裝 , 見佢有益生元易吸收同消化 , 轉左之後就冇呢個情況出現 , 每日都有靚便便同埋好少紅patpat

別墅

如果佢未加固,主要飲奶稀d都應該正常,pat pat紅你幫佢搽少少嘢隔一隔會好d,我bb都係飲樓上呢隻,便便正常

別墅

佢本身有冇啲唔舒服?唔舒服都會影響到佢便便嘅情況,如果唔係唔舒服就可能係隻奶粉問題,我囡飲美素便便無問題,你再觀察吓先,如果越嚟越稀,越嚟越水,可以帶佢睇醫生
pat pat紅嗰度你每次清潔完同佢查花士令,可以保護返佢個皮膚

複式洋房

Jasminebb_0524 發表於 24-2-26 10:31
BB呢個禮拜D便都係糊狀,屁股又有DD紅,係咪腸胃有事?應該點做
便便有冇血絲?有機會bb對蛋白質敏感或者消化唔到!可以試下揀返雅培心美力,佢有埋益生菌嘅奶粉,睇下痾便便會唔會好啲…我仔仔飲左1日痾3-4次,都係偏軟身同香蕉狀

複式洋房

我妹個仔都試過,之後跟我B轉食喜寶就正常返。始終奶粉隻益生菌好緊要,佢隻HMP話晒係黎自母乳,入面有齊益生菌同益生元,有啲奶粉就只得益生纖維

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊