興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

子爵府

2024年龍年勳章 睛靈勳章

各位好,請指教:
8歲家貓女前日有異樣
活潑大減嗜睡
自行清理私處次數頻密
檢查後似乎紅腫

謝謝

attach1/tmp/php3LWgM1
attach2/tmp/phpWqpoIg

珍珠宮

回覆樓主:

貓女有無絕適?盡快去睇獸醫,情況可以好嚴重!

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

爆肛門線發炎,要快D去睇醫生

子爵府

wan_sosin 發表於 23-8-3 22:40
貓女有無絕適?盡快去睇獸醫,情況可以好嚴重!

貓女一歲已絕育,謝謝

子爵府

Swany288 發表於 23-8-3 23:58
爆肛門線發炎,要快D去睇醫生

叻媽勁媽醒媽…. 全屬你呀!
前晚有位睇急症,肛門線爆裂發炎!
醫生顧住打電腦,問題只答兩個文字!

請你指教:
1)點解會爆 (醫生:細菌)?
2) 容易再爆 (醫生:唔會)?
3) 醫生又吩咐有結焦要大力搣走喎..
4) 其他注意事項……
5) 貓咪成日將頭套甩掉呀!!

謝謝

attach1/tmp/phpHqcpJT
attach2/tmp/phpcXmiRo

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

留意貓貓係咪經常疴軟便或肥胖,會導致肛門線發炎,買D益生菌排毛粉俾貓貓食會有改善,而家俾醫生藥佢食,冇咁快好要約兩三星期,要回去覆診再取藥,頭套再綁緊少少

子爵府

Swany288 發表於 23-8-9 11:39
留意貓貓係咪經常疴軟便或肥胖,會導致肛門線發炎,買D益生菌排毛粉俾貓貓食會有改善,而家俾醫生藥佢食, ...

貓貓唔會疴軟便,平時大小便正常。
本身唔肥胖㗎,一日兩餐,糧唔長擺,食完即收。
所以…. 真係唔明白如何導致肛門線發炎?!
佢好鍾意食貓草去排毛呀。
目前傷口埋咗,貓貓唔抗拒又願意洗傷口….醫生無叫要再覆診喎。
頭套再綁緊咗少少,但貓貓似唔太鍾意又好痕癢,我對手做咗「人肉抓痕機」 (emoji)
謝謝你呀

禁止訪問

回覆樓主:

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊