3歲或以上

跳至

首頁

尾頁

別墅

會唔會生多個分散下注意力反而冇咁大壓力?

水晶宮

回覆樓主:

生多個只會更大壓力吧,尤其係自己湊無人幫手的話

男爵府

BBIP830 發表於 21-1-26 23:49

我囝三歲,已經感到好愧疚,成日覺得自己返工冇湊到佢,冇俾時間陪佢,所以我唔會再生

水晶宮

邊方面嘅壓力?

男爵府

回覆樓主:

如果本身性格容易情緒焦慮,就唔好了

大宅

回覆樓主:

如果係因為湊小朋友湊到好有壓力,真係唔好咁快生多個。因為會癲左。

2個小朋友如果好靜都還好,但都會不斷吵鬧,爭玩具,爭寵。我見我妹日日係屋企爆炸鬧人。但佢2個月已經唔係好動,仲品學兼優。

男爵府

開心吸收勳章

除咗壓力,而家爆發疫情,小朋友返唔到學,公園又關閉,人與人之間冇哂社交,小朋友冇得一齊玩。經濟又差,社會又崎形。小朋友根本已經冇哂以前個d快樂童年了,所以我自己都唔會考慮再生多個,苦了個小朋友。

公爵府

認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回

兩個壓力更大,無論精神上,肉體上,金錢上,但我個人覺得兩個好~

大宅

唔會!
生多個只會更大壓力!

子爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 Poo得好勳章 BB防敏心得分享勳章 美好大世界2017勳章 趣教勳章 最關心BB問題熱投勳章 親子王國15週年勳章

如果打算生就差唔多時候,兩個年紀隔太多會有代溝,差3、4年都仲有話題而個大嘅會識性啲,冇咁易有爭拗。

我覺得有兄弟姐妹嘅童年會開心啲,同同輩相處都多啲經驗,除非多朋友或親戚有同齡小朋友而又經常有機會一齊相處,又或者俾佢出去學嘢多同其他人接觸,否則得一個佢會悶,要大人陪,兩個小朋友佢哋可以好多時間一齊玩,大人只要適當時間介入就可以。

生兩個仲有經濟等其他因素要考慮嘅,考慮清楚先吧。

大宅

我小朋友都差不多三歲,成日見佢一個人玩係悶,但係我同老公又要返工,老公忙到好多時放假都陪唔到個囡,我地傾過一個有一個既好,可以俾多D資源佢,再者生多個佢地未必感情好,加上自己年紀大啦,生第一個果時已經係高齡,唔想再經歷果種生產既痛苦,所以都唔打算再生Lu

大宅

兩個係會壓力大點,但有兄弟姊妹一起成長無咁孤單

男爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 開心吸收勳章

回覆 BBIP830 的帖子

生多個只會更辛苦,仲要唔係雙倍辛苦,係十倍辛苦。

男爵府

你本身已經覺得大壓力,就唔好再生,加上疫情唔知幾時完,經濟環境又唔好...

子爵府

回覆樓主:

等小朋友返咗學先諗啦,日對夜對困獸鬥壓力當然有,到你輕鬆d嗰陣可能會想生多個

大宅

睇你有冇資源,資源唔止係錢,仲有時間,心機。

別墅

EstrellaDamm 發表於 21-1-27 00:58
邊方面嘅壓力?

自己本身都唔覺,直至個心成日唔舒服去完醫院check 個心冇事,再睇第2個醫生佢話我壓力大開咗d放鬆藥比我,食完好好多,小朋友好痴身,我有少少身體唔舒服就會擔心照顧唔到佢,或者佢嘅依賴比到壓力我,又或者壓力係自己比自己,我都唔知(emoji)

別墅

親親小孩子 發表於 21-1-27 12:12
如果打算生就差唔多時候,兩個年紀隔太多會有代溝,差3、4年都仲有話題而個大嘅會識性啲,冇咁易有爭拗。

...

我都有姐妹陪住大,真係開心d,小朋友都話想要個細佬妹,呢個係我考慮嘅主要原因

大宅

BBIP830 發表於 21-1-28 21:49
自己本身都唔覺,直至個心成日唔舒服去完醫院check 個心冇事,再睇第2個醫生佢話我壓力大開咗d放鬆藥比我 ...

壓力大到要食藥就唔好諗啦。

複式洋房

我有個囡剛三歲,另一個黎緊due on March, 未知到時一打二會唔會撐唔住

我再生的原因不是因為要轉移視線,係因為亞囡兩歲左右開始見佢蛇日自己一個玩好似好慘咁,又鍾意玩照顧BB遊戲,我自己又冇咁好心機陪佢日日玩;然後我又諗,依家唔再生,過多兩年高齡更加唔會生,因為佢倆年紀有距離,自己亦有心無力去追跑, 諗到如果兩三年後自己會後悔點解當初唔早啲生,我就決定都係做咗先...

首頁

尾頁

跳至