烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

大宅

回覆 1840# 月希 的文章

月希,
謝謝您回應! 咁我買部麵包機淨係黎搓粉,會唔會有D傻呢?因為真係搓到手軟,專業用果D又好大部,有無好提議呀?

珊瑚宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

原帖由 foreverko 於 09-5-11 00:05 發表
月希,
謝謝您回應! 咁我買部麵包機淨係黎搓粉,會唔會有D傻呢?因為真係搓到手軟,專業用果D又好大部,有無好提議呀?

如果整係搓粉..有d媽咪話用電動果d打拌機果d都ok架...因為主要都係攪均d材料喎....攪完等發酵..再造型..再發酵..好過買麵包機...咁大部..

大宅

月希,
您好 !
您係咪話 S 形果支呀? 我好鬼蠢!!整極整唔到,成日捲起打唔到,睇見人打就好易咁,您有無試過呀?係咪有d小技巧呢?

原帖由 月希 於 09-5-11 18:06 發表

如果整係搓粉..有d媽咪話用電動果d打拌機果d都ok架...因為主要都係攪均d材料喎....攪完等發酵..再造型..再發酵..好過買麵包機...咁大部..

珊瑚宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

原帖由 foreverko 於 09-5-11 23:42 發表
月希,
您好 !
您係咪話 S 形果支呀? 我好鬼蠢!!整極整唔到,成日捲起打唔到,睇見人打就好易咁,您有無試過呀?係咪有d小技巧呢?

係丫...不過我都冇果隻機...所以我都唔識用呢..
我係買左麵包機先..初初只係用麵包機既程式..攪完自己發自己焗..幾小時後有新鮮包包食..
後來覺得個型唔係咁靚..口感又麻麻地..先上網問人..後來先自己整湯種...麵包機只係用黎搞麵粉...再放入吐司模焗..咁個口感又好d.個外型又靚d咁咋

大宅

唔該晒您呀!!

原帖由 月希 於 09-5-12 08:37 發表

係丫...不過我都冇果隻機...所以我都唔識用呢..
我係買左麵包機先..初初只係用麵包機既程式..攪完自己發自己焗..幾小時後有新鮮包包食..
後來覺得個型唔係咁靚..口感又麻麻地..先上網問人..後來先自己整湯種...麵 ...

大宅

請問下有經驗o既mami, 我剛買o係 吉吉$10店買左個牛油蛋糕模但我要黎整土司, 佢係stainless steel, 冇non-stick 塗層, 咁放個粉團入去做發酵前, 要唔要搽油呢

首頁

尾頁

跳至