跳至

首頁
45678...66

尾頁

大宅

Re: 齊來歡欣傾訴荃葵青靚太會~~~YEAH!!!!--PART II

好多謝大家鼓勵

大碼媽>>原來你都係一腳踢o架! 咁你會5會請鐘點幫手大洗? 我遲下可能都會諗
每日放工返去就算唔做多,做少少家務已經好似冇晒時間咁! d仔女功課就更唔駛講,完全要佢地靠自己 阿仔d成績就一定雪上加霜 :-( 丸丸都還好,肯自動自覺做功課同練琴,仲話好鍾意幫手做家務,兩個之中有一個生性都已經好大安慰 :cry:

仲有,響小學雜談見到有人話培小好多功課,有d擔心第日你同大碼都會好辛苦
http://www.baby-kingdom.com/modules/newbb/viewtopic.php?topic_id=774724&forum=7&25

男爵府

Re: 齊來歡欣傾訴荃葵青靚太會~~~YEAH!!!!--PART II

Elsamouse:
唔緊要啦! 出年可以再試, 如果唔係出面都有好多呢類合唱團! 仲有好多選擇!

Florence:
Heili 好可愛o咼!
今年Halloween冇同Anson去party, 因為同幼稚園d同學仔去o左Holiday Farm玩! 果度真係好o岩小朋友去, 佢返到o黎攰到晚飯都冇食!

丸ma:
我都贊成請鐘點, 平日要返工+做家務已經勁辛苦, weekend應該鬆一鬆, 玩o下又好, 同仔女溫o下書又好, 都要比返d時間自己&家人o既!

男爵府

傑傑mummy & HeiHeiMa
多謝你地安慰
我想俾佢返"熊熊",但覺得佢地有少少commercial.
大家有冇其他意見?

大宅

heima,

多謝您讚heili,我都只係帶heili去朋友聚會玩咋。

丸媽,
如果我無工人,我都會請鐘點,避免怒氣

男爵府

丸媽,
我而家有亞姨幫手, 一星期整定一餐餸, 煲一次湯, 做少少家務. 不過 weekend 或者放假都要自己拾屋. 咁平時都仲要煮飯, 洗衫......好在我而家返工近, 慳到少少時間, 不過第時調走就真係唔知點算. 希望大碼升小學之後都好似而家咁, 自動自覺做功課, 咁就安安落落喇.
聽聞都已經唔只培小係咁, 就算青衣世德都谷得好鬼勁, 真係到到都係咁, 想真正愉快學習, 似乎幾難. :-( :-(

男爵府

Hello, 我係住葵涌區架.
我的曳豬囡囡在浸會順產出世架 ! 3.05kg-Oct 04; 4.9kg-Nov 04; 6.1kg-Dec 04; 6.8kg-Jan 05; 10.3kg-Dec 05; 12.0kg-Jul 06; 14.0kg-Jan 07; 14.6kg-Jun 07; 16.2kg-Jan 08; 17.6kg-Jun 08; 19.0kg-Jan 09;  19.8kg-Jun 09; 22.4kg-Jan 10; 22.6kg-Jun 10

男爵府

近排煩緊囡囡n1的interview囉, 請問你地小朋友向邊度讀書架?. 請問青衣卓思好唔好呀?

大碼BB媽媽
你的小朋友在青衣邊間返學呀?
我的曳豬囡囡在浸會順產出世架 ! 3.05kg-Oct 04; 4.9kg-Nov 04; 6.1kg-Dec 04; 6.8kg-Jan 05; 10.3kg-Dec 05; 12.0kg-Jul 06; 14.0kg-Jan 07; 14.6kg-Jun 07; 16.2kg-Jan 08; 17.6kg-Jun 08; 19.0kg-Jan 09;  19.8kg-Jun 09; 22.4kg-Jan 10; 22.6kg-Jun 10

男爵府

大碼仔係培正讀緊 k2. n1 就係青怡間宏福讀, 兩間學校大碼都讀得好開心.
我哋有幾個小朋友都係青怡間宏福讀 n1, 都唔錯呀, 不過大多數同學仔到 k1 時都會出 "城" 讀.
卓思聽聞都好深下. 所以上到 p1 好快適應. 不過卓思同青怡宏福都係私校, 唔受學券優惠.

別墅

Goodmorning all

好內冇上來. 丸媽 - 努力, 太辛苦, 就考慮請鐘點. 家務- 適應一排可能應付到.

florence - 都好內冇見你上來, 女女讀書慣唔慣.

大宅

Jonjonma

你呢排又好嗎?

florence,

囡囡好cute呀? 會唔會轉出去讀k1呀?

別墅

大家好, 好多日冇埋呢度啦, 工作多不在話下, d仔女又多活動, 反而呢個week功課就free d, 個細就本身學校唔係甘緊, 去完picnic又話生日會, 好happy成日玩, 個大就上個week test 完, 跟住weekly默書又skip下skip下甘, 呢兩日都係4-5樣功課算ok.

不過我上星期成個week都頭痛, 因為頸椎同條腰都唔得, 我而經睇過中西醫, 做過推拿, 又換過個枕頭, 希望會好d. 不過, 我都到左個身體會蝦你的年紀 lu.

d相我都好遲先去

大宅

Chichi

I'm so sad. My office got an big event on that day. I got stuck from 8am to 11:00pm. I've ordered my hubby to go. Told Ms LEE that I can't join the meeting but will help the function in Dec.

On

別墅

Kirma – 我幾好, 公司好忙, 因為有同事放產假耍替工. 近排亞仔開始要默書, 下星期要評估. 都係忙同佢溫習, 每晚溫到15分鐘都好啦, 佢唔可以坐得內.
你幾好嗎? 我見你上次靚太食飯你都唔去得, 更係好忙.

Chichi - 真係到左咁上下, 病痛就來蝦你. 頸同腰痛好麻煩, 久不久推拿真係好, 我成日都想, 但冇時間. 小心身體.

大宅

Jonjonma,
默書要點默法架, 老c 讀一個, 小朋友寫一個咁牙?
咁你有無諗住比jonjon直上小學呀?
我都ok啦, 唔係好忙, 咁o岩靚太食飯果日唔得閑

chichi,
你呢句<<成粒打邊爐到尾無人理o

男爵府

Elsamouse:
"熊熊"聽過, 但唔太熟悉, 唔好意思, 幫唔到妳!

jonjonma:
好耐冇見o播! jonjon大個o左, 會唔會定性d?

chichi:
知妳實係好忙! 我對住一件都覺得好煩, 何況妳做o野+2個小朋友, 比我實頂唔順!
Sat我冇問題! 時間就妳啦!

別墅

kirima - 係呀, 老師讀一個字, 就默出來. 我未諗, 睇下大抽獎得唔得, 又或者到時銀根點先直上小學.

heiheima - jonjon好左些啦, 而家肯聽大人講. 但一開心, 都會玩得好顛. 你既小朋友, 功課忙嗎?

有位媽媽係米講熊熊, jonjon有返, 好鐘意, 係唱下歌, 畫下野, 佢好開心.

上兩次都冇出來, 因為一早有約, 下次靚太開會一定到.

大宅

jonma. kirima, heima,

heili返學終於ok啦! 近排都係周圍八

男爵府

jonjonma:
始終大個仔o左, 一定有d唔同!
Anson相反, 越大越唔聽大人講, 所以呢期好激氣!
至於功課, 每日只得兩樣, 好快做完, 但寫中文字就勞氣d!
下次有飯局記得一定要出席, 如果唔係實走寶!

Florence:
其實揀幼稚園除o左要配合小朋友外, 我覺得都要long-term d去諗! 不過始終個女大家有份, 所以都要同餅好好商量!

男爵府

好似個個靚太呢排都好忙, 我都唔例外, 要過埋月尾先得閒 d. 大家 d 細升左班, 都好似忙左, 大碼 d 功課都ok啦, 係唔太整齊, but 起碼自己肯做. 佢而家每星期都有"溫習紙"即係堂上測驗, 每星期都有唔同科目, 好在大碼 so far so good 啦. 我都好安慰.

男爵府

大碼媽,
係喎.....卓思係私校喎, 唉....唔記得左添, 如想用學卷, 仲有咩好介紹呀? (我諗我唔會送佢出"城"讀喇)

FlorenceChan
同你一樣, 諗緊k1俾細路囉.

首頁
45678...66

尾頁

跳至