跳至

首頁

尾頁

男爵府

玩具勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 親子達人勳章

cyns2004hk 發表於 11-10-6 01:29

你都係美雅既家長呀?? 我見你不斷話美雅而家既課程淺,我大仔而家讀緊K3,我又唔覺得真係淺得咁緊要喎....
英文係美雅黎講就一直都唔係深,但中文我覺得一D都唔淺,佢日日番黎果D中文字都要再教再溫。
而且評估佢地係持續性,雖然唔係D傳統既測驗卷模式,但一樣可以睇得出小朋友係果個主題入面吸收到幾多呀~~
加上我覺得幼稚園係比小朋友適應群體生活,學習自理 同 為小學作出一個小小既預備。如果只係以課程深淺黎決定去邊間幼稚園讀,咁不如去搵D傳統名校,K1讀K2既課程....

純粹分享~~

大宅

Ekko 發表於 11-10-7 15:43
你都係美雅既家長呀?? 我見你不斷話美雅而家既課程淺,我大仔而家讀緊K3,我又唔覺得真係淺得咁緊要喎... ...

單單只是中文深就沒意思, 我有親戚 + 朋友都在牧愛幼稚園就讀, 表面看來無論功課字咭都是比美雅淺, 但得到的成績是她們學得多. 我女女到學期末都學不到甚麼, 妳可以說要溫習,我有日日跟她溫習, 但又如何?? 我險些以為女兒有問題.
問題就在這裡....
大家都是k2 , 牧愛的可以容易就讀出大量的英文生字, 那些英文生字就是從我們美雅的課本,識字呢?? 現在k3 學的是甚麼? 牧愛幼稚園早在k2 下期己教了我們的k3課程, 連時鐘也學了!!! 美雅的卻....唉!! 有人比我女兒更聰明的當然沒問題, 就好像我的大仔也是由美雅出品, Ekko, 妳是我的話又會怎樣想?? 妳可以向就讀牧愛幼稚園的家長借課本看看0或者妳沒有經過深的時代~ 現在的教育是講求兩文三語, 單單中文深是沒作用.

我只是感慨, 沒有其他意思, 現在我也是每天都跟我女兒溫習, 奈何的是她要拿表妹的字咭來讀, 她現在的新校所授的中文美雅已經教過, 妳說我是否很無奈.. 我沒有 "唱衰"美雅, 我感到很無奈, 把我的無奈跟大家分享
Home Page忘記背後, 努力向前

大宅

Ekko 發表於 11-10-7 15:43
你都係美雅既家長呀?? 我見你不斷話美雅而家既課程淺,我大仔而家讀緊K3,我又唔覺得真係淺得咁緊要喎... ...
Ekko,
我女女在轉了新校, 開學後的功課是我的親友評價中是 " 大有進步" "好過之前那間學校" 有一次我遇上班主任, 本打算"自豪"功課進步, 原來班主任對我說我女女的英文拼音不準, 基礎打得不好..... 我反問老師 "之前的學校聘請外籍老師來教, 怎會不好??" 老師解釋, 不是所有外國人也懂得英文拼音(phonice) 我女女9月至今只是英文已經大有進步. 我大仔更慨嘆"為甚麼不早點轉校?" 對美雅的情我比妳更深, 但是我只好說我接受了無奈的現實. 美雅師資都很好, 有愛心, 唉!! 老師很忙, 忙甚麼? 老師有很重的擔子, 有的會走,有的也很無奈. 政策實在令人不知所措!!

男爵府

玩具勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 親子達人勳章

cyns2004hk 發表於 11-10-11 02:04
Ekko,
我女女在轉了新校, 開學後的功課是我的親友評價中是 " 大有進步" "好過之前那間學校" 有一 ...

恭喜你女女轉校後成績有進步。做家長既聽/睇到自己小朋友有進步真係最開心不過! 好多謝你同我分享,我都繼續分享下先。

你講得岩,我冇經歷過課程深既時期,所以冇得比較。但另一方面,我唔係一個只求分數/成績既家長,而且我睇品德比學業更重! 所以我完全唔介意美雅既課程比以前淺 (或者比其他學校淺) 。 我大仔歲幾入讀,今年K3,細仔2個月入讀,今年N1。係呢4年入面我覺得佢地湊小朋友同教小朋友都做得好好,對小朋友亦都好細心好了解 (或者我係讀全日班,所以對得老師既時間會多D) 另外我又唔覺得老師成日轉,至小...大仔既N1班主任,同而家細仔既班主任都係同一個,而N2既班主任亦都係大仔以前果個。而且大仔讀嬰園時我見到既老師,大大大大部份都仲係到。入面既老師亦都只係D本身比較新既老師轉左幾個,同埋佢地都只係完左一年先轉老師,而唔係學期中途轉老師,所以呢方面我自己就唔太concern。

英文方面我一直都係覺得佢地淺,所以我自己係會額外教佢甚至比佢出面上堂。至於標唔標準我就唔敢講,因為英文唔係我母語, 亦唔係我強項,我亦冇聽過個外籍老師上堂教讀音。(不過以我所知外籍老師主力係負責教英文故事書果part,phonics 唔一定係外籍老師教架啵...(?) 但係我自己覺得,學外語 ,不論英文、普通話、法文、日文,第一樣要學既係夠膽講! 比你讀得再標準都好,只係識讀d單字,又細聲好表達唔到自己,作用都唔大。 而且佢地咁細個學第二種語言,你個個音都篤到佢讀得好為止,佢都未必有興趣繼續落去。當佢有興趣時,再糾正發音,持續落去都一樣可以學得好架~~

同埋呢...我地既目標都可能唔同,所以對幼稚園既要求亦有唔同。我自己一直都覺得幼稚園係一個適應期、蜜月期,我唔會搵一間好谷既小學,我亦唔會要求佢名列前矛,將來亦唔一定要高薪厚職。我只要求佢有一個好既品德,做任何事都盡自己能力,過得自己過得人,我已經滿足。 所以美雅幼稚園對我黎講係好滿意架喇....

男爵府

丫.....都有不滿呀! 就係冇開放日同唔比影相.....

伯爵府

我十分認同Ekko既想法: "品德比學業更重要、"幼稚園係比小朋友適應群體生活,學習自理 同 為小學作出一個小小既預備",一個非常正確既想法,支持!支持!

Ekko  THX  發表於 11-10-12 16:00
You will never walk alone

大宅

Ekko 發表於 11-10-11 14:57
恭喜你女女轉校後成績有進步。做家長既聽/睇到自己小朋友有進步真係最開心不過! 好多謝你同我分享,我都 ...

其實妳有妳的道理, 我有我的經歷, 本來好像沒關係, 但我相信我們都是為了小孩而改變, 我們的目的都是小孩.....

要努力加油!

大宅

Ekko 發表於 11-10-11 15:01

Ekko, 每一間學校都有優點和缺點, 享受優點的同時也要接納缺點

大宅

Ekko 發表於 11-10-11 15:01

其實我不是要踩踏美雅, 只是把我的經歷分享, 如果我真的要數美雅的不是, 我會開一個topic 來數
我只是說公開的秘密^^

男爵府

cyns2004hk 發表於 11-10-11 23:53
Ekko, 每一間學校都有優點和缺點, 享受優點的同時也要接納缺點

都係架~ 所以學校一有影相我就會買架喇.....

男爵府

cyns2004hk 發表於 11-10-12 00:16
其實我不是要踩踏美雅, 只是把我的經歷分享, 如果我真的要數美雅的不是, 我會開一個topic 來數
...

我明白呀~~ 始終每個人既標準都唔同,大家都係講出自己既經歷同感受,都係分享既一種嘛

而且對於想知道美雅多D既家長都可以有多D資料參考 ^^

cyns2004hk  thx!~  發表於 11-10-12 19:56

大宅

cyns2004hk 發表於 11-10-11 23:52
其實妳有妳的道理, 我有我的經歷, 本來好像沒關係, 但我相信我們都是為了小孩而改變, 我們的目的都是小孩. ...

原來你的小朋友已經轉左學校啦。我想問下你,美雅總校同分校可不可以同時報名。我的意思係話,我可無可以在美雅的總校同分校分別報名呢?

大宅

嘟嘟麻麻 發表於 11-10-12 21:13
原來你的小朋友已經轉左學校啦。我想問下你,美雅總校同分校可不可以同時報名。我的意思係話,我可無可以 ...

為甚麼要這樣做? 因為這樣很亂的! 不如妳先想清楚要在正校還是分校就讀

我自己(仔女)就在分校就讀, 每星期都有故事姨姨, 在正校人數比較多, 那些負責的家長都說很多小朋友都喜歡聽故事, 每次都1x~20 人, 每都都由兩位家長分工; 分校就定了每一次都是10位小朋友(以先到先得為準)可以聽故事每次只有一位家長負責.

我送上我兒的畢業典禮, 妳猜一下誰是我愛兒, 在分校的高勇班

09-10年畢業典禮

大宅

cyns2004hk 發表於 11-10-13 00:40
為甚麼要這樣做? 因為這樣很亂的! 不如妳先想清楚要在正校還是分校就讀

我自己(仔女)就在分校 ...

每年校方都會把小朋友第一日入學的照片到畢業時作對比, 有時也很感動

大宅

cyns2004hk 發表於 11-10-13 00:48
每年校方都會把小朋友第一日入學的照片到畢業時作對比, 有時也很感動

多謝你的建議。我會再諗清楚。因為我屋企離分校比較近點。但是又想會無會正校在師資方面同其他方面比分校要好點。所以有小小猶豫。

cyns2004hk  差不多  發表於 11-10-13 01:13

大宅

這只是供參考

大宅

cyns2004hk 發表於 11-10-13 01:08
這只是供參考

嗯,我明了,多謝你啦~~

cyns2004hk  找到我愛兒嗎??  發表於 11-10-13 01:48

男爵府

引用:Quote:cyns2004hk+發表於+11-10-13+00:40+

原帖由 cyns2004hk 於 11-10-13 發表
我仔表演過兩次,上年已經覺得有d感動!唔知佢畢業時我會唔會流淚呢?

大宅

引用:Quote:原帖由+cyns2004hk+於+11-10-13+發表

原帖由 Ekko 於 11-10-13 發表
我仔表演過兩次,上年已經覺得有d感動!唔知佢畢業時我會唔會流淚呢?

...
一定會

別墅

今天去了救世軍交留位費,我問書記攞學校行事曆參考,校長好好人,叫我入去傾咗起碼10分鐘,解釋行事曆假期,活動及主題等。

跟住我也問吓學校如何推行蒙特梭利,校長話只會在數學及感覺統合方面會行蒙特梭利,另外會做project讓同學合作、解難及互相學習。在語文方面,又會透過不同的主題,讓同學學習詞“匯“及語素(同音異字, 同字異譯)。

據觀察,環境方面,每個課室均兩排窗,一排向街,一排向學校走廊,有助空氣流通。而且仲有剛剛裝修完的操場,增設耕種的地方。

過程校長quote咗好多唔同學者的看法及學校運用,好清楚自已做緊乜。有好多活動讓家長參與/協助,了解同學的學習,不過有好多活動都係平日。

對救世軍加咗好多分~~~~

首頁

尾頁

跳至