母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

大宅

我記得方麗娟係 home-office0架 (因為太羨慕所以記得), 如果成功到全埋身, 咁就真係太方便、太幸福啦! 所以你一定要加油! 如果太痛就全泵兩日抖下, 抖完又再練習埋身啦, bb 學埋身食其實又唔駛話急在呢幾日的, 有些 bb 因為一開始食樽先, 攪到要成兩三個月大先識埋身!

最緊要係心理狀態, 要保持心情輕鬆愉快 (生理就無法保持0架啦... 累到人都癲...), 埋身就當係同 bb 親親、錫錫咁啦, 咁樣你同 bb 都會無咁大壓力0架~~

你地諗下 (also oliviaj), bb 宜家至0岩0岩學第一樣野之嘛, 將來你仲要教佢轉身、教佢點蟲蟲、教佢行行、教佢叫媽媽, 樣樣都係要好有心機慢慢教的, 所以, 唔好氣餒啊, 慢慢教、bb 慢慢學, 一定學得識0架~~~
@ 如果有錢有社會地位先至會被人喜愛,呢個世界就太可悲了 @

別墅

原文章由 李小B太太 於 07-11-30 09:19 發表
我記得方麗娟係 home-office0架 (因為太羨慕所以記得), 如果成功到全埋身, 咁就真係太方便、太幸福啦! 所以你一定要加油! 如果太痛就全泵兩日抖下, 抖完又再練習埋身啦, bb 學埋身食其實又唔駛話急在呢幾日的, 有 ...

你都講得岩...... 是我自己心急, 見好多 bb都識自己啜, 而且我 bb一出世在產房時已有開始啜, 開始得好好的(雖然不肯定bb有無食到), 只是自己唔識要定時比佢啜, 見佢訓唔喊就無比佢啜, 攪到佢現在唔肯啜, 所以比好大壓力自己, 好懷念 bb在產房食媽媽奶的情形

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 陪月勳章

原文章由 oliviaj 於 07-11-30 15:27 發表
你都講得岩...... 是我自己心急, 見好多 bb都識自己啜, 而且我 bb一出世在產房時已有開始啜, 開始得好好的(雖然不肯定bb有無食到), 只是自己唔識要定時比佢啜, 見佢訓唔喊就無比佢啜, 攪到佢現在唔肯啜, 所以比好 ...

我都好懷念bb啱啱出世果幾日...細細粒, 雖然當時未有奶, 但佢都叫做肯啜, 又唔會啜得痛和損...

今日又比阿b啜損了...而家兩邊都損晒, 搞到要泵出黎比佢食...我的情緒亦幾近崩潰, 不停咁喊, 唔知點解我次次响bb面前喊, 佢就眼定定望住我, 本來扭緊計都唔扭...見到佢咁又覺得佢好乖, 我又點捨得傷害佢呢.

咁搞法, 我不如做全泵媽媽, 雖然冇得enjoy bb埋身果種好sweet的感覺, 但有人奶食好過冇...再係咁試極埋身都唔成功真係人都癲.

昨晚幾餐都係餵奶粉, bb好準時食得好好, 11點幾, 3:00am, 6:00am, 9:00am...好似較咗鬧鐘咁. 但一食返人奶就搞亂佢d schedule, 又多便便...唉...阿b, 點解你食奶粉咁叻, 埋身食媽咪果道就咁大力架...

別墅

原文章由 方麗娟 於 07-11-30 17:13 發表

我都好懷念bb啱啱出世果幾日...細細粒, 雖然當時未有奶, 但佢都叫做肯啜, 又唔會啜得痛和損...

今日又比阿b啜損了...而家兩邊都損晒, 搞到要泵出黎比佢食...我的情緒亦幾近崩潰, 不停咁喊, 唔知點解我次次响bb面 ...

方麗娟,

李小B太太講得好岩, 我們要比時間 BB學, 我之前都有因為埋身食問題成日喊, 令到自己好大壓力, 我現在繼續有給BB試埋身食, 另再泵奶用奶樽比 BB, 只希望有一日BB可以識埋身食, 希望這天快些到...... 你都放鬆一點啦~ 比多 D時間 BB......

珍珠宮

oliviaj,

多謝你鼓勵! 我老公幫我買咗nipple shield嚟保護nipple, 佢叫咗我好幾次試下用嚟埋身食, 但一來個nipple仲結緊焦, 二來我發覺自己有d恐懼...畢竟係損完左邊損右邊, 好返晒又再損again!!! 好怕那種痛的感覺. 或者過多日再試下埋身吧! 有個野cover住希望有d幫助.

呢1,2日都係泵奶比阿b, 泵唔到幾多咋, 佢又食唔飽好快肚餓, 所以都仍然有食奶粉, 大約1/3人奶, 2/3奶粉, 好過一d人奶都冇. 我試過用spoon餵, 餵一啖吐一啖, 激氣! 最後都係要屈服用bottle.

算啦, 我老公連日來不斷安慰我, 話食人奶目的係乜? 係想bb身體好, 泵出來的一樣係人奶. 唔係人人埋到身, 正如唔係人人生到bb一樣, 好多人努力多年都係未得. 我地有個bb應該好開心, 無論咩方法只要係為佢著想就可以了.

大宅

你bb成日啜損你係唔係因為佢個咀張得唔夠大呀. 我果時餵人奶都好慘架, 成日損, 成日望快d去健康院搵姑娘救命. 不過只要記住, 呢d咁痛既日子, 真係好快過, 買支羊脂膏揸下會好好多. 我當時買左1支, 諗住要買夠半打, 因為日日損. 不過最終1支都用唔完. 就已經捱過左呢段時期.

我都有買nipple shield, 不過對我黎講冇用. 其實都係頭果幾啖好痛, 跟住就冇咁痛架喇. 如果痛就唔埋身啜, 咁bb少左機會學習, 會做成惡性循環呀. 係餵前揸d羊脂膏or 人奶. 唔好等bb好肚餓時先餵, 都係好方法. 記得要等佢個口張得夠大先比佢含住nipple, 如果唔係又會好痛. 另外可以改變bb食奶個姿態, 唔好成日啜到損個位. 通常bb最大力係下" 岳".

有冇試過瞓係度餵, 媽媽冇咁辛苦呀.

(唔好意思, 冇睇哂內容, 可能有d野你已經知, 不過都希望幫到你, 放心, 真係好快就到蜜月期)

珍珠宮

原文章由 靚靚劉太 於 07-12-1 15:06 發表
你bb成日啜損你係唔係因為佢個咀張得唔夠大呀. 我果時餵人奶都好慘架, 成日損, 成日望快d去健康院搵姑娘救命. 不過只要記住, 呢d咁痛既日子, 真係好快過, 買支羊脂膏揸下會好好多. 我當時買左1支, 諗住要買夠半打, ...

多謝你o既分享, 有冇睇晒唔緊要, 我地餵人奶有困難的媽咪都係想尋求協助而已.

我老公話可能好多人開頭都要忍受比bb啜損那種痛, 甚至損過好多次, 比我更嚴重都唔定! 只係人地冇講出嚟.

我bb而家半個月大, 試過埋身但比佢啜損, 結果又要隔幾日等nipple好返先再可以試. 想問下假如bb滿月後才埋到身餵會否太遲? 已經學唔識? (呢兩個星期都會盡量埋身)

別墅

原文章由 方麗娟 於 07-12-1 12:46 發表
oliviaj,

多謝你鼓勵! 我老公幫我買咗nipple shield嚟保護nipple, 佢叫咗我好幾次試下用嚟埋身食, 但一來個nipple仲結緊焦, 二來我發覺自己有d恐懼...畢竟係損完左邊損右邊, 好返晒又再損again!!! 好怕那種痛的感覺 ...

方麗娟,

我老公同你老公話的一樣...... 男人都係唔會明點解我們想bb埋身食, 但佢地都講的都無錯呀, 我們應該以 "bb係飲人奶的" 為我們的底線, 同時努力教 bb埋身食, 對嗎?

珍珠宮

原文章由 oliviaj 於 07-12-1 18:29 發表

方麗娟,

我老公同你老公話的一樣...... 男人都係唔會明點解我們想bb埋身食, 但佢地都講的都無錯呀, 我們應該以 "bb係飲人奶的" 為我們的底線, 同時努力教 bb埋身食, 對嗎? ...

對呀! 始終BB埋身食才是長遠之計! 我地BB都差不多大, 大家又遇到差不多的問題, 希望我地可以盡快克服, 齊齊做奶媽

別墅

原文章由 方麗娟 於 07-12-1 19:29 發表

對呀! 始終BB埋身食才是長遠之計! 我地BB都差不多大, 大家又遇到差不多的問題, 希望我地可以盡快克服, 齊齊做奶媽

係呀, 努力~~~

bb終於係埋身食了, 仲未係次次得(埋身食了 2次), 但我好擔心, 唔知佢夠唔夠飽, 因為之前係醫院已試bb體重減得太多,
昨晚, 埋身食左半個鐘, 之後用奶樽補奶, 只食了 1安就唔肯食,
剛剛埋身食了一個鐘, 但我無再補奶, 佢又無喊wor......
我怕佢唔飽係因為我覺得佢含得唔係好岩, 而且佢好耐先啜一下,

請問大家~~~ bb埋食奶時會係不停啜的/啜幾下停下再啜/好耐先啜一下?

我要唔要補奶給bb 呢...?

[ 本文章最後由 oliviaj 於 07-12-1 21:45 編輯 ]

大宅

恭喜你呀! 可以食一個鐘好好! 我bb之前都係過輕,因我堅持無補奶粉,醫生差d要佢入院!嚇死我!所以有時補下都係在所難免,等佢穩定d再試全人奶. 我覺得bb未滿前食親就訓著,用盡方法都唔醒, 所以有時啜得好細力, 有時又啜足2個鐘都唔飽!真係辛酸....大家一齊努力啦!

原文章由 oliviaj 於 07-12-1 20:56 發表

係呀, 努力~~~

bb終於係埋身食了, 仲未係次次得(埋身食了 2次), 但我好擔心, 唔知佢夠唔夠飽, 因為之前係醫院已試bb體重減得太多,
昨晚, 埋身食左半個鐘, 之後用奶樽補奶, 只食了 1安就唔肯食,
剛剛埋身食了一 ...

別墅

原文章由 PP媽媽 於 07-12-1 23:43 發表
恭喜你呀! 可以食一個鐘好好! 我bb之前都係過輕,因我堅持無補奶粉,醫生差d要佢入院!嚇死我!所以有時補下都係在所難免,等佢穩定d再試全人奶. 我覺得bb未滿前食親就訓著,用盡方法都唔醒, 所以有時啜得好細力, 有時又啜 ...

我之前都係無補奶, 所以過輕唔比 bb出院呀, 我發現昨天bb埋身食時都係無食到奶的, 因為佢第2餐食完一陣又喊, 再要食多 2安先停......
我的bb現在已是全人奶b... 不過係要用奶樽才肯食...

珍珠宮

oliviaj,
你好叻 全因你肯堅持你bb才可以全人奶!!加油呀!

我的人奶大計要暫停了!星期六半夜無啦啦發冷, 轉頭又發熱, 星期日就發高燒了!睇咗醫生, 開d藥唔可以餵人奶:-( 只能泵出嚟倒.

再隔多一個禮拜, 阿b都廿幾日大了, 到時才再教佢埋身有可能嗎?

大宅

Yes, yes, yes

Just one week, it should be fine.

My 34-week preemie (early-born baby) stayed at hospital for 3 weeks after he was born. He is now 2 months old. He is still learning to suck my nipple. He has shown improvement, although not very good.

Don't give up.........

原文章由 方麗娟 於 07-12-3 12:12 發表
oliviaj,

我的人奶大計要暫停了!星期六半夜無啦啦發冷, 轉頭又發熱, 星期日就發高燒了!睇咗醫生, 開d藥唔可以餵人奶:-( 只能泵出嚟倒.

再隔多一個禮拜, 阿b都廿 ...

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

oliviaj,

方麗娟,
小心身體,你病BB就冇嘢食,所以一定要保重。你食藥BB唔食得你D奶都要keep 住泵,之後先試過,一定冇問題。你BB仲細可以教,只要唔好放棄。我就相反,因為凖備返工依家要教女女食樽,佢死都唔肯勁喊,寧願肚餓去瞓都唔食,於是頻頻起身喊肚餓,餵佢又喊唔食,喊攰咗又瞓,瞓唔夠幾耐又醒,餵又喊。。。我feel guilty, 好似專登要佢冇得食,咁我又要定時泵。夜晚埋身餵等阿女唔好肚餓有得瞓,點知佢食得太急太快嘔番好多出嚟,全身衫仔要換晒,嚇到我想喊,驚女女有事。不過,我冇得揀,仲有一個月就要番工,如果佢唔肯食樽都唔知點算。其實,我真係好鍾意埋身餵同阿女邊食邊傾計,但係我地要面對現實,不過,我知我同囡囡一定可以克服得到。所以,你都要努力。
花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

珍珠宮

原文章由 TszChingMaMa 於 07-12-3 12:32 發表
Yes, yes, yes

Just one week, it should be fine.

My 34-week preemie (early-born baby) stayed at hospital for 3 weeks after he was born. He is now 2 months old. He is still learning to suck my nippl ...

多謝你鼓勵, 一星期後我會繼續努力!

別墅

oliviaj,

方麗娟,

你要保重身體, 祝你早日康復~

我阿仔這 2天好像大食了...... 好快就喊, 想每餐比多d佢食又唔肯, 我的奶量就快追唔到佢的食量了...... 可能要泵密d...... 好忙呀

珍珠宮

原文章由 oliviaj 於 07-12-4 17:27 發表
方麗娟,

你要保重身體, 祝你早日康復~

我阿仔這 2天好像大食了...... 好快就喊, 想每餐比多d佢食又唔肯, 我的奶量就快追唔到佢的食量了...... 可能要泵密d...... 好忙呀 ...

我諗始終都有個適應期, 你要繼續努力! 我之前埋唔到身但泵奶時會同自己講"我個仔唔夠食喇! 出多d出多d!" 又真係好似多d喎

你我阿b都差不多大, 我又發覺阿b近排好似大食咗, 個幾鐘就要食, 但又食唔到3oz只食到1.5-2oz, 夜晚真係冇覺好訓!

適逢我呢個禮拜要食藥, 泵出來的奶只能倒, 唔知係咪咁影響心情, 奶量少咗!! 之前已經唔係多(一路都追唔到bb食量), 而家更加少...會唔會開始收奶喇? 好驚!

不過情緒真係好差, 亂諗野又成日喊, 加上要食藥泵出來的奶都係冇用, 就覺得自己更加冇用, 初為人母都比唔到最好的bb:-(

別墅

原文章由 方麗娟 於 07-12-4 17:37 發表

我諗始終都有個適應期, 你要繼續努力! 我之前埋唔到身但泵奶時會同自己講"我個仔唔夠食喇! 出多d出多d!" 又真係好似多d喎

你我阿b都差不多大, 我又發覺阿b近排好似大食咗, 個幾鐘就要食, 但又食唔到3oz只食到 ...

你阿b都大食左~~~ 咁應該到了這個日數的bb都會大食d...... 佢未夠鐘時喊, 本來唔想比佢食, 但佢又喊到拆天...... 我現在有一邊乳房有d位好硬, 點整都鬆唔到, 頭先泵奶, 攪左個幾鐘都唔得, 唯有下次泵奶再試過, 我好驚再鬆唔到會有問題......

你的bb好快就可以食返你的奶啦, 你現在都要繼續泵keep住奶量呀, 現在的奶浪費了, 到時你要給bb雙倍的奶

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

原文章由 方麗娟 於 07-12-4 17:37 發表

你我阿b都差不多大, 我又發覺阿b近排好似大食咗, 個幾鐘就要食, 但又食唔到3oz只食到 ...

BB到咁上下就會食得多D,可以埋身就容易D追奶,如果唔係就唯有泵多D啦。我喱幾日要逼妹妹食奶樽,我媽幫手餵,我就要睇住大仔同熱奶,有時未必可以依時泵,加上心情唔好,泵少咗好多,試過一次得3安唔到,都有D擔心。希望妹妹聽話肯用樽,我就可以埋身奶樽隔住餵,同放假全埋身,如果唔係我諗我以後只可以做全泵奶媽。我地要同BB一同加油!
花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊