跳至

首頁
12345...16

尾頁

男爵府

Re: 九龍塘媽媽會

ronnie 寫道:
如妳想netnet輕鬆d, 可考慮浸幼丫, 有冇visit過呀?

想download浸幼張報名表,但係怪獸字? ?-( 點算? ?-( ?-(

男爵府

Hilary, :mrgreen:

大宅

Hilary,

係呀, 我開左topic, 睇下有冇d鄰居向左近, so far 都冇人so 我, 莫非冇人住呢頭 ?-(

re: 帝景峰 vs 畢架山花園 vs 畢架山1號
why 妳要搬出來, 為近番學定校網?
如為校網, 妳只有畢架山1號合條件
如為近番學, 我會選帝景峰, 因為自成一閣, 密度低, 唔會受highway 影響, shuttle bus方便, 但盤不多... 要靚view就要選最高的 sky lodge, 妳有3個小朋友, outdoor playground & club house岩佢地
畢架山花園相對便宜, club house只有swimming pool + tennis court, shuttle bus 稀疏, 實用率有9成, 如要選的話, 要惠康對面果d 靜 d
畢架山1號好在新& clubhouse正, 但實用率相對低, 我覺得附近住宅密度相比高
幾時搬?? 搬左可約埋d小朋友一齊玩 :mrgreen:

helenpopo: call 佢地fax 比妳啦

洋房

helenpopo:你囡囡又係出年九月入k1?我細女都係呀,你暫時有邊間係手?即係收左又比了留位費有那間呢?我細女二用出世。

ronnie:個經紀話畢架山1號係41網,其他兩個屋苑都記得係三十八定三十九網,但只記得好似得瑪利諾神父‘簡得落手’,最高的 sky lodge好貴呀,大三百呎到但差唔多係帝景軒既兩部價錢 ,帝景臺都參觀過,最高個兩層既單位後面有個小花園,不過咁貴,下世先唸啦,哈!所以我地睇中既係帝景軒既一千二百幾呎個種羅。畢架山花園我覺得樓齡大左d,畢架山1號對我呢d平民來講好以豪左d,我同老公都寧願返d‘資金’比仔女第時出國讀書。講講下好以講得好遠咁,哈哈
帝景峰是不是有兩條shuttle bus線,一條係九龍城廣場,一條係又一城?
我老公話到決定女女入邊間幼稚園先搬喎,因為如果考到入一條龍學校,就買帝景峰,入唔到就先買廣播道個邊,因搬出黎都係為左方便讀書,,因個邊無好以帝景峰咁大型既屋苑,跟住小學試瑪利諾,呢區本身已有好多小朋友,加埋好多家長都借地址比人或親戚,所以我覺得機會好微,好彩而家有咁多新式直資,如果唔係,重爭得激,如果入到瑪利諾,唔冼錢就可享受高質數教育就好啦,哈。
係呢,你個仔仔又幾歲呀?你是全職還是在職媽媽呢?

大宅

hilary: oic 我地之前住錦繡, 都係為便番學搬出來架, e+慳左好多時間
Ian 剛兩歲, 我係全職媽媽, 不過又好想做番野, Ian 開始大, 又選定左讀咩學校+上佢已自行上課, 如我當初計劃一樣, 係時候重出江湖喇

洋房

ronnie
咁你想返咩工呀?做返你做全職媽媽前既工?我都鐘意返工嫁,不過我有三個,放工都唔夠時間教佢地,兩個女又唔同程度,學唔同既野。
你仔仔讀個間係國際學校喎,你會比佢讀上去?

男爵府

rio 寫道:
789 -
HelePoPo - 廣播道
(Annette~12/02囡,Keith~9/04囝)
tracycck - 畢架山 (Tanya 9mths old)
YuYung - 又一村花園 (Aric, 2歲8個月)
rio -廣播道(rio,3yrs old)
Jamesmama - 又一居(James 6yrs old)
3Kids - 九龍塘
YYLam - 廣播道 (YingYing 5yrs old)
ronnie - 畢架山 Ian 2yrs old
MomMom - 又一村

hi,HelenPoPo,
我個張相係係網頁內找,個個網頁係sale對chip&dale既公仔.
hi,ronnie,
我都係個個時間最得閒,因個仔返左學
如果去食lunch,吾介意約埋我,thank you

HI,各位,
吾知道住係廣播道既媽咪,我地會吾會住得好近呢?
Hi!
廣播道遠極有限啦!

男爵府

Hilary 寫道:
helenpopo:你囡囡又係出年九月入k1?我細女都係呀,你暫時有邊間係手?即係收左又比了留位費有那間呢?我細女二用出世。
Hi!
我果個係孫女(netnet)! :mrgreen:
我地淨係報左根德園& st.cath,根德收左、st.c 未知! :mrgreen:

大宅

tracycck: are you a full-time mami? if yes, i guess you can do many things with your baby rather than taking any playgroup except motor skill development (ie gymboree/my gym (both in central) or my little gym newly opened in TST), I can share more with you.
Ian took his first playgroup when he was 7-month old. afterall, i do not recommend any babies to go for it before they started to walk. Help Tanya to walk as fast as she can. She could enjoy more and explore earilier once she walks with you to anywhere. By then, I'll recommend you: Kids Gallery at cumberland road, courses of creative movement or village -kidermusik by catherine.

helenpopo: 攪掂未?

hilary: 如冇意外會比Ian繼續讀上去, 佢會發揮d開心d; 其實我只欣賞傳統學校有中文學同埋平, 冇啦...

rio: 妳仔番上午定下午呀?

mommom: 我地好似之前傾過電話... are u Axxta?

想問下小朋友放長假o既日子, 有咩好做?? 有冇d咩short-term playgroup玩下??

男爵府

[quote]
ronnie 寫道:
helenpopo: 攪掂未?
quote]未呀!我諗星期一先!
其實都係問下

大宅

helenpopo: 嘩信心十足咁wor, 預祝netnet成功先

大宅

hi, ronnie ,

我個仔返下午

男爵府

ronnie 寫道:
helenpopo: 嘩信心十足咁wor, 預祝netnet成功先

洋房

孫女?嘩!好叻呀,考到根德!佢有無讀開幼兒園呢?

洋房

你仔仔係米讀kingston?好唔好呀?咁貴,唔知值唔值呢?你是否在仔仔細細個時,已經係屋企同佢講英文呢?

有無媽米買個套叫DWE既教材?唔知係幾多歲開始學呢?

長假o既日子可以join Tutor Time (多多國際)or Think (朗思)既short-term playgroup呀,我就覺得Tutor Time 多人d好玩d因活動都多d。之前有summer course, 一星期五日,有d活動家長都有份參加、幾好。重有,九龍塘都有幾間非學校而係私人地方既playgroup,如kids gallery, 都有short-term 野學,不過家長無份參與,但唔知christmas有無!重有,耀中都有short-term courses.

公爵府

好媽媽勳章

HelenPoPo,

James studied 根德園 at K1 to K3. This is very good school. Although no active an Phonic. But we can study outside. James knew many word and thing during at 根德園, so he is no problem to catch up Pirmary.

James accepted 根德園 & St cathering too, but we choose 根德園. And James Daddy said that our chosing is right. :wink:
[管教]必須建立在母子間信任,關懷, 溫柔的基礎上, 至能達到良好的效果. 親情的溫暖比嚴格的管教更為重要.

"在人生道路上面對種種不同的困境時, 最困難不是要面對那個問題, 而是堅持一個信念: 向前看. 就算問題有多複雜都好, 只要你肯正面地面對, 一定可以克服. 當事情過去後, 回望整件事都是不外如是........................"

公爵府

好媽媽勳章

Hilary,

I got a S'pore verison of DWE. This is good of the babies & kids. I know some of mami will keep on the TV to let the babies to watch. I was setting half hour per 2 time as day for my little James before. Of course, James is 6 years old and not interest for the DWE now. :-P

[管教]必須建立在母子間信任,關懷, 溫柔的基礎上, 至能達到良好的效果. 親情的溫暖比嚴格的管教更為重要.

"在人生道路上面對種種不同的困境時, 最困難不是要面對那個問題, 而是堅持一個信念: 向前看. 就算問題有多複雜都好, 只要你肯正面地面對, 一定可以克服. 當事情過去後, 回望整件事都是不外如是........................"

公爵府

好媽媽勳章

ronnie

If you want to work and this is a good timming, because when the kid growing up and study Pirmary school and you will very busy. This is unbelieveable busy. May you will back to full-time mami la. :wink:

I am a working mom, and my hubby is a full time Daddy. We are consider that and James Daddy will be a better person to take care of James study. We are very enjoyable our planning. :-P

[quote]hilary: oic 我地之前住錦繡, 都係為便番學搬出來架, e+慳左好多時間
Ian 剛兩歲, 我係全職媽媽, 不過又好想做番野, Ian 開始大, 又選定左讀咩學校+上佢已自行上課, 如我當初計劃一樣, 係時候重出江湖喇 [quote]

大宅

HI,
想請教九龍塘kids gallery好吾好?係西人�印度人教?

thankyou 麻煩各位

男爵府

Jamesmama 寫道:
HelenPoPo,

James studied 根德園 at K1 to K3. This is very good school. Although no active an Phonic. But we can study outside. James knew many word and thing during at 根德園, so he is no problem to catch up Pirmary.

James accepted 根德園 & St cathering too, but we choose 根德園. And James Daddy said that our chosing is right. :wink:

Jamesmama
多謝妳俾返咁多意見我!
其實都幾傷腦筋!

我本身係住港島,唔識九龍既幼稚園? ?-(
港島我知有聖公會、聖保祿! :mrgreen:

之於根德 & st.c,好多mama都唔同意見‥‥
唉!煩!
係咪根德比較嚴,多功課? ?-(
st.c 比較活動教學? ?-(

係咪st.c第日入DGS機會大d?

首頁
12345...16

尾頁

跳至