跳至

首頁
12345...44

尾頁

男爵府

lvan:激死我啦, 我1月7日交表加户籍,佢同我講話三個星期可以ok,咁我問佢加緊途中可申請嗎?佢話可以,個點知今日我走去交特別調遷張表,佢同我講話我未加倒户籍,可能冇知格申請,佢話暫時收住我份表先,睇下截止前加到未,加倒户籍就合知格,加唔倒就冇,你話有冇攪錯, 之前7月份我交表加户籍,我等左幾個月都未加倒,我咪問下點解,原來佢地唔見左我D資料,你話死唔死吖 ,想問下我可以打乜电話問?-( ,到底我加户份表send左去未丫?點知佢係咪又整唔見! lvan

大宅

你不如pm 你的資料俾我,
戶主係邊個, 住邊個單位, 電話及想加邊一個人,
咁我幫你跟下,我諗咁會好d, 希望幫你討回個公道呢!

原文章由 wahwah725 於 08-1-29 23:32 發表
lvan:激死我啦, 我1月7日交表加户籍,佢同我講話三個星期可以ok,咁我問佢加緊途中可申請嗎?佢話可以,個點知今日我走去交特別調遷張表,佢同我講話我未加倒户籍,可能冇知格申請,佢話暫時收住我份表先,睇下截止前加到未,加 ...
為弱勢出聲、為勞工出頭、為貧者出力、為民主奮鬥期望最好、接受最差!

男爵府

原文章由 ivanwong19 於 08-1-30 02:04 發表
你不如pm 你的資料俾我,
戶主係邊個, 住邊個單位, 電話及想加邊一個人,
咁我幫你跟下,我諗咁會好d, 希望幫你討回個公道呢!

昨天巳pm比你,收到了嗎?

大宅

收到了, 但主任放假,我需要明天才能答你呢!
原文章由 wahwah725 於 08-1-31 17:34 發表

昨天巳pm比你,收到了嗎?

為弱勢出聲、為勞工出頭、為貧者出力、為民主奮鬥期望最好、接受最差!

洋房

Ivan Wong,
請問二月一日開始在葵涌商場有港鐵優惠機呀?

原文章由 ivanwong19 於 08-2-1 00:38 發表
收到了, 但主任放假,我需要明天才能答你呢!

大宅

今次要同大家再講聲唔好意思,昨天港鐵公司打電話俾我....話因為個軟件調較問題,又要拖延多1-2個星期.....真氣結....
原文章由 estherf 於 08-2-1 12:49 發表
Ivan Wong,
請問二月一日開始在葵涌商場有港鐵優惠機呀?

洋房

葵涌商場ge港鐵優惠機
大約係2月中有
係e個港鐵優惠機在那個站入閘有優惠
係平$1 定係$2

侯爵府

IVAN,

請問知唔知調遷幾時知可以幾時揀樓, 同埋揀樓日可否實地考察 ( 可否睇咗 d 單位先揀 )
同埋得 250 個單位, 夠唔夠分, 咁唔夠分果 d 人點算 ?

大宅

港鐵已經係商場2樓裝左拍卡機,
但只可惜得$1, 往大窩口地鐵站先有優惠....簡單係鷄肋,食之無味....
原文章由 kutartrain 於 08-2-7 23:44 發表
葵涌商場ge港鐵優惠機
大約係2月中有
係e個港鐵優惠機在那個站入閘有優惠
係平$1 定係$2

侯爵府

原文章由 cubixluk 於 08-2-13 23:14 發表
IVAN,

請問知唔知調遷幾時知可以幾時揀樓, 同埋揀樓日可否實地考察 ( 可否睇咗 d 單位先揀 )
同埋得 250 個單位, 夠唔夠分, 咁唔夠分果 d 人點算 ?

唔答問題既 :-(

大宅

sorry, 當日回覆左上一個message後,有野做,唔記得未覆你tim!
今次特別調遷係無得揀樓的,係編一個單位俾大家,一係要,一係就放棄,可以實地睇左先要唔要的!
我都問左有幾多人參加,唔超過250個住戶參加..應該夠分!

原文章由 cubixluk 於 08-2-13 23:14 發表
IVAN,

大宅

宏達 :
我想問下當初結婚前我一個人申請葵涌邨比左單人屋我 x20室 , 依家結婚了老公入左戶籍 , 那是否不可以轉屋 , 我之前問房署關於"調遷計劃"問如果我有左 bb 可否擠迫戶調遷 , 他說: 我 + 老公 + bb 也不合格 , 但我只是單人屋 (1-2人住) , 為什麼不比我申請 ? 3人也是住1人屋嗎 ?

侯爵府

原文章由 ivanwong19 於 08-2-21 00:28 發表
sorry, 當日回覆左上一個message後,有野做,唔記得未覆你tim!
今次特別調遷係無得揀樓的,係編一個單位俾大家,一係要,一係就放棄,可以實地睇左先要唔要的!
我都問左有幾多人參加,唔超過250個住戶參加..應該夠分!

...

係咩... 我屋村 office 話可以揀樓既..... ?????
咁幾時知 result 呀

oh... ic... thx ivan

民房

IVAN

真係好多謝你,我其實之前係睇到你o個blog先,而家再係到留言^_^...其實你的回覆,真係好快,我相信只有大家夾到時間,都可以好快知道要知的...

我都係參加左今之特別調遷計畫,而家暫時末有回覆,都好心急,但係聽到你咁講,如無意外可以調遷真係好開心,現在唯有等下,等回覆信到,希望大家如果一有回覆信到,大家一齊報喜!!

侯爵府

原文章由 cellex 於 08-2-21 19:42 發表
IVAN

真係好多謝你,我其實之前係睇到你o個blog先,而家再係到留言^_^...其實你的回覆,真係好快,我相信只有大家夾到時間,都可以好快知道要知的...

我都係參加左今之特別調遷計畫,而家暫時末有回覆,都好心急,但係聽到你咁講,如 ...

你本身住邊區架...
多個 bk 街坊 ...

大宅

我今日打左去房署總部confirm多一次,原來今次都可以揀樓!
咁會按擠迫程度來分先後,同等面積的會電腦隨機抽!
房署仲未出信予申請人的,約3月中會揀樓。

原文章由 cubixluk 於 08-2-21 16:21 發表

係咩... 我屋村 office 話可以揀樓既..... ?????
咁幾時知 result 呀

oh... ic... thx ivan

[ 本文章最後由 ivanwong19 於 08-2-22 19:50 編輯 ]

民房

原文章由 cubixluk 於 08-2-22 11:20 發表

你本身住邊區架...
多個 bk 街坊 ...

我本身住係荔景村..我都好想快d有消息^_^

侯爵府

原文章由 ivanwong19 於 08-2-22 19:49 發表
我今日打左去房署總部confirm多一次,原來今次都可以揀樓!
咁會按擠迫程度來分先後,同等面積的會電腦隨機抽!
房署仲未出信予申請人的,約3月中會揀樓。

...

咁擠迫情度點定.... 大家都係配 30.xx 平方米渣喎... 即係擠迫 d就可以揀先 ??????

大宅

佢地係睇你地現時住緊的單位太小而定,如A 家庭,4人住屋16.9平方米,每人平均4.2, B 家庭4人住21.97, 咁平均5.4平方米,C家庭3人住16.9平方平,咁平均5.6平方米,D家庭係3人住21.97, 平均7.3平方米,
咁揀樓次序A, B, C, Dla!
同樣面積,同樣人數就電腦抽la!

原文章由 cubixluk 於 08-2-22 21:44 發表

咁擠迫情度點定.... 大家都係配 30.xx 平方米渣喎... 即係擠迫 d就可以揀先 ??????

侯爵府

原文章由 ivanwong19 於 08-2-23 12:26 發表
佢地係睇你地現時住緊的單位太小而定,如A 家庭,4人住屋16.9平方米,每人平均4.2, B 家庭4人住21.97, 咁平均5.4平方米,C家庭3人住16.9平方平,咁平均5.6平方米,D家庭係3人住21.97, 平均7.3平方米,
咁揀樓次序A, B, C, Dla!
同樣 ...

o.... 完全明白 ... but 見你咁講... 開始有 d 担心 tim
請問你知唔知今回申請調既多數係邊種呢 ?

首頁
12345...44

尾頁

跳至