烹飪搵食

跳至

首頁
12345...93

尾頁

別墅

原文章由 pandacat_bb 於 07-9-19 14:44 發表
我尋晚換咗啦, 尋晚即刻整, 較咗預設時間製, 今朝一出房門就聞到陣包味 我加咗核桃同提子乾, 用超市買既金像牌面包粉, 效果好似實淨咗啲, 下次會試下用鮮奶代替水, 同埋用少少plain flour溝面包粉, 睇下會唔會軟 ...

pandacat_bb,
請問你係點樣預設時間?我都想朝早有新鮮包包食,同埋你做的是否一般白麵包?Thanks a lot!

珊瑚宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

:-( :-( 見到你地咁成功..我就好想:-( :-(
琴日我都換左萬寧麵包機...今日試做...失敗架
已經跟足架啦..但係烤出黎都唔係好似你地果d咁靚既...好似一舊石咁...

點解會咁架

伯爵府

原文章由 月希 於 07-9-19 18:40 發表
已經跟足架啦..但係烤出黎都唔係好似你地果d咁靚既...好似一舊石咁...

點解會咁架 ...

你講下你個程序黎聽下, 睇下有無出錯地方

珍珠宮

好媽媽勳章

火火山, chan123,
呢兩日冇睇呢個topic, 遲左答你地, 唔好意思.

"高筋麵粉放在大碗內. 取另一小鍋置入水.糖及奶油, 小火加熱煮到小滾之後立即沖入麵粉中. 邊沖邊用筷子攪拌. 再捏塑成麵糰. 待涼後蓋上保鮮模. 放入冰箱冷藏24小時. 使用前需放室溫至回軟.

加入麵粉後,個火是否保持中火,還是要熄爐呢?"
chan123,
麵粉是放在大碗中, 而水+糖+牛油是煮到小滾後離火, 由煲度倒出來, 沖入麵粉度. 所以小滾後就已熄爐. 而且是加水入麵粉, 唔係倒麵粉入水.

火火山,
我係在部機攪了一陣, 大部份的粉已經同液體撈埋後, 就將湯種搣做一舊舊掉入去. 我做過兩條湯種奶油吐司, 第一次求其搣做3-4舊掉入去, 第二次有心機搣做7-8塊, 兩次的效果都差不多.

別墅

amypekkle,
清楚哂!唔該哂你!等我即刻去做定d湯種先...!

珍珠宮

好媽媽勳章

hinhinmummy,
酵母粉我係用instant dry yeast, 在麵包蛋糕材料舖(你可上在網上search有邊間蛋糕材料舖近你)有賣. 我在二德惠買以下呢隻 (牌子叫maripan), 細細包15g @ $3.5 (click here)

我有朋友在超市買左一隻instant dry yeast, 佢話1盒約有7包, 十幾蚊, 佢用來做麵包都ok.
留意: instant dry yeast開封後要放入冰箱(放雪糕那格), 那樣就可以keep到分幾次用. 如唔放入冰箱, yeast唔, 會餓c的. also see this topic 如何存放instant dry yeast (click)

珍珠宮

好媽媽勳章

原文章由 月希 於 07-9-19 18:40 發表

月希,
你舊飽發到有幾高? 我第一條麵包跟機的食譜的白麵包做, 500g的份量做出來的包包約有cake pan的一半低少少, 如下圖. 實就幾實, 不過我覺得未致於用石頭來形容.

如果你跟足晒程序(要注意放材料的先後次序), 都真係好石頭, 我經驗唔多, 只係諗到會唔會係酵母放的份量有問題, 又或者d酵母已經死左. 我記得有bk呢度睇到有媽咪教試d酵母死晒未, 好似係放d酵母落水(但我唔記得d水要唔要放沙糖, 你search呢個forum睇下啦), 睇下有冇泡出.

[ 本文章最後由 amypekkle 於 07-9-19 21:23 編輯 ]

珊瑚宮

原文章由 acintl 於 07-9-19 20:42 發表

你講下你個程序黎聽下, 睇下有無出錯地方

我揀左牛奶方包黎整....
先落牛奶,牛油
再落salt同糖
落麵粉
落酵母

之後就按1, 500g 中色囉...佢搞果時都幾靚架..但係焗出黎=_=

我諗真係好似其他媽咪講..d酵母唔work...

珊瑚宮

原文章由 amypekkle 於 07-9-19 21:20 發表

月希,
你舊飽發到有幾高? 我第一條麵包跟機的食譜的白麵包做, 500g的份量做出來的包包約有cake pan的一半低少少, 如下圖. 實就幾實, 不過我覺得未致於用石頭來形容.
http://i18.photobucket.com/albums/b118/amypek ...

我果個入面好似熟唔晒咁架....:-(
佢個外皮都ok架..但係內裏就...

d酵母我真買架..一樽仔咁..係超市買...

男爵府

chan123,

我係加咗提子乾同核桃, 但係就用"1"白麵包個function :mrgreen:

我依說明書咁講, 要先計時間差, 例如我整1000g既包, 用"1"白麵包, 時間係3:18, 咁我就11:00pm落晒材料, 按正常時間就應該係2:18am就整好個包, 但我想部機自動係7:48先整好個包, 咁即係時間差係5:30 (即係3:18加5:30, 就係個預設時間, 或者話整好個包既時間係8:48), 咁就係個display下面+/-按+黎更改時間到8:48, 先再按power制, 但係部機係唔會即刻郁 (唔攪粉), 我估佢到5個半鐘之後先開始工作, 唔知我咁講你明唔明白呢

但係要記住如果你用鮮奶等等已變壞既材料就唔好用預設時間, 因為啲材料放咁耐會變, 食壞就唔好啦, 同埋整完個包包都要擺出黎一個鐘先食得

原文章由 chan123 於 07-9-19 16:44 發表

pandacat_bb,
請問你係點樣預設時間?我都想朝早有新鮮包包食,同埋你做的是否一般白麵包?Thanks a lot!

珍珠宮

好媽媽勳章

原文章由 月希 於 07-9-19 22:18 發表
我果個入面好似熟唔晒咁架....:-(
佢個外皮都ok架..但係內裏就...

d酵母我真買架..一樽仔咁..係超市買...

月希,
我買那隻instant dry yeast開之前係真空包裝的, 如果唔係, 會餓死d yeast. 你那隻係一樽仔, 可能唔係instant dry yeast. 不如你試下加佢落d加左沙糖的暖水度, 睇下會唔會出泡啦. 如果work, 就係用法唔同. 不過我唔知你呢隻yeast要落幾多, 要問d高手如召藥師咁.

珊瑚宮

原文章由 amypekkle 於 07-9-20 03:32 發表

月希,
我買那隻instant dry yeast開之前係真空包裝的, 如果唔係, 會餓死d yeast. 你那隻係一樽仔, 可能唔係instant dry yeast. 不如你試下加佢落d加左沙糖的暖水度, 睇下會唔會出泡啦. 如果work, 就係用法唔同. 不 ...

係丫 因為我依頭間超市係"百無"黎架:-( 我搵得好辛苦先有一樽仔....
以前有間大超市又摺左....

伯爵府

原文章由 月希 於 07-9-19 22:17 發表

我揀左牛奶方包黎整....
先落牛奶,牛油
再落salt同糖
落麵粉
落酵母

之後就按1, 500g 中色囉...佢搞果時都幾靚架..但係焗出黎=_=

我諗真係好似其他媽咪講..d酵母唔work... ...

你程序都無錯! 可能真係衰係酵母度
超市果隻要溝左水先用得架! 我諗你都係買過d酵母會好d

別墅

amypekkle,
想問燙種冷後,放入雪櫃24hrs(是否冰格)&如過多過24hrs仲用唔用得呢?
另"ko"食譜另一方法"搓1min 後放室溫5-6hrs後用,2者邊隻好o的?
thanks

侯爵府

[ 本文章最後由 hinhinmummy 於 07-9-20 13:59 編輯 ]

侯爵府

我尋晚整左, 發得吾靚, 但老公 & 仔女就話幾好味, 老公話似係超市買果d 外國麵包, 重粉味law.............吾知係吾係因為我用500g 既formula 黎做, 所以發吾到好似你們果d 甘靚

[ 本文章最後由 hinhinmummy 於 07-9-20 13:54 編輯 ]

侯爵府

btw 點解我d 相出吾晒既, 出得一半既

:-| 依家又好似細左d

[ 本文章最後由 hinhinmummy 於 07-9-20 14:02 編輯 ]

侯爵府

AMYPEKKLE

吾該晒你呀, 但我尋日心急, 去左公司附近一間賣蛋糕用品既專門店買左啦, 但就係大陸野law, 吾知係吾係因為甘影響左個效果呢, 我整出黎無你們果d 甘靚law, 但老公話ok wor

我自己就因為減緊肥, 試吾到

別墅

pandacat_bb

大致上我都明,我會試下,不過, 我想問多句,
整完個包包都要擺出黎一個鐘先食得
係未任何包包都係咁!咁你話7:48做好包包,咪要等到8:48後先可以食到囉!!!

珊瑚宮

原文章由 acintl 於 07-9-20 10:31 發表

你程序都無錯! 可能真係衰係酵母度
超市果隻要溝左水先用得架! 我諗你都係買過d酵母會好d

下?要溝水先用得架?
咁我要買邊隻酵母先可以就咁落???

我媽咪話萬寧果度都有d一包包好似係整麵包既野...果d係唔係??睇黎我要等下星期婆婆黎探我時買比我先再整得包包囉

首頁
12345...93

尾頁

跳至