單親天地

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

原帖由 moon_moon 於 10-7-4 17:24 發表
sallytamsh...

唉…咁你就更加唔好掛住佢,佢根本都唔覺得自己有錯…反而怪你好同人講,大佬…家陣比人hurt個個係你喔...你問候佢,佢都唔領情…咁你做黎為咩呢?傻豬…唔通真係要佢當面同你講…"唔使你理我"你先放低到?sor ...

Agree! 當我仲好放唔底去求我ex c6 返嚟果時,佢係電話度好大聲咁喝我"唔好再叫我做老公!" 嗄? 依家唔係我去勾佬啊! 係佢去包29啊! 好似千萬把刀直插入我心.好痛!

Sally! 唔好比佢有呢個機會再傷害妳!
無錯! 幸福係隨緣之餘,亦要妳自己爭取! 妳明我架.係咪?
祝福妳!

男爵府

原帖由 wai@wai 於 10-7-4 16:51 發表
有一天緣份來的時候你一定會得到幸福的,我相信你一定得架...

我唔會再諗呢d野了......

EX都曾經send短訊給我, 叫我向前看, 叫我以後要帶眼識人, 唔好再遇到佢呢種衰人......

但其實佢有沒有諗過, 佢已經毀了我一生的幸福......
印已烙了, 不能磨滅......
我唔想再嘗試為自己加上其他的烙印......

複式洋房

原帖由 sallytamsh 於 10-7-10 22:19 發表

我唔會再諗呢d野了......

EX都曾經send短訊給我, 叫我向前看, 叫我以後要帶眼識人, 唔好再遇到佢呢種衰人......

但其實佢有沒有諗過, 佢已經毀了我一生的幸福......
印已烙了, 不能磨滅......
我唔想再嘗試為自 ...

My dear friend, Your ex was right ! Please look forward! Cheer up and good luck!

男爵府

原帖由 moon_moon 於 10-7-4 17:24 發表
sallytamsh...

唉…咁你就更加唔好掛住佢,佢根本都唔覺得自己有錯…反而怪你好同人講,大佬…家陣比人hurt個個係你喔...你問候佢,佢都唔領情…咁你做黎為咩呢?傻豬…唔通真係要佢當面同你講…"唔使你理我"你先放低到?sor ...

哪有人不知自己有錯? 只是想唔想承認, 敢唔硬承認, 或是想將錯誤歸咎於別人, 讓自己好過點......

我都有嬲過佢, 最嬲佢在離家3個月後話想返來, 佢喊住話自己諗得好清楚, 唔可以無咗我, 又話同隻賤人講清楚分手, 又話要話俾老爺奶奶知, 要帶埋隻狗返來搵我, 仲問我原唔原諒佢.
我那時相信佢回頭, 我仲喊咗出來, 仲話個家的大門永遠都為你打開, 等緊你返來.
佢當晚返到家, 仲話"我諗得好清楚, 我好驚無咗你." "你瘦咗好多, 我要養返肥你. " 又話"我真係返咗黎勒".
我問佢"你個人返咗黎, 你個心呢?" 佢話"我人又返咗黎, 個心都返咗黎" 佢仲叫我相信佢. 我真係相信佢.....
佢話好想同我咩咩, 我見他真心回來, 兩公婆咩咩都好正常.....
不過, 第二天, 佢又離家了......我那刻真係好傷心. 但那天早上, 我媽媽很擔心我, 突然上來我家, 問佢是否已回來, 仲話如果佢再呃我, 就會上去佢學校......
我那時很白痴, 我唔想媽媽上佢學校, 竟然同我媽媽講, 係我自己唔想同佢一齊了, 所以提出分居.

隔了好一段時間, 我姐姐問返我, 黠解那時反而掉返轉是由我提出分居.
我先至將個原因講俾佢知: "其實, 我唔想阿媽想佢學校. 如果由我自己提出分居, 阿媽就唔會覺得係佢再呃我, 就唔會上佢學校."
自己諗返, 自己都覺得好傻, 好白痴, 咁既方法都諗到.

男爵府

原帖由 cowgirlmama0 於 10-7-4 23:17 發表
Agree! 當我仲好放唔底去求我ex c6 返嚟果時,佢係電話度好大聲咁喝我"唔好再叫我做老公!" 嗄? 依家唔係我去勾佬啊! 係佢去包29啊! 好似千萬把刀直插入我心.好痛!

Sally! 唔好比佢有呢個機會再傷害妳!
無錯! 幸 ...

其實, 佢都試過在08年7-8月, 在電話用粗口罵我, 佢從未試過用粗口罵我. 我那時個心係好痛......
那段時期, 我問佢已半年了, 究竟想點? 究竟想我點?不如離婚(其實那段時間我已提及幾次, 因他的爸爸叫我提出), 那次佢用粗口罵我.......之後, 佢打電話同我道歉, 話心情唔好, 輸了很多錢....

子爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章

What? OH my god...唔係呀,重用粗口鬧你? 咩人黎架?你當時信佢會返轉頭唔奇既…講真,邊個唔想身邊人返轉頭呀…你你個ex就真係"賤"d..今日話返黎,天日就走…佢自己都唔知自己想點…又唔顧你感受…重用粗口鬧你?有無攪錯呀,學咩人做老師呀?救命…你點解重要留戀呢種人同感情呢?你要記住…佢以為自己係天之驕子...你都係天之驕女黎…有朋友,父母,兄弟姐妹錫…唔好當自己係地底泥,任佢舞先得架…何苦呢?值得咩?....你咁樣會令自己無晒自信心架,唔應該遮…你努力點向前看…過你既新生活吧啦..將呢個不知所謂既男人放開好過啦...我撐你,祝福你!我相信你做得到囉…

原帖由 sallytamsh 於 10-7-10 23:03 發表

其實, 佢都試過在08年7-8月, 在電話用粗口罵我, 佢從未試過用粗口罵我. 我那時個心係好痛......
那段時期, 我問佢已半年了, 究竟想點? 究竟想我點?不如離婚(其實那段時間我已提及幾次, 因他的爸爸叫我提 ...

男爵府

原帖由 moon_moon 於 10-7-11 22:38 發表
What? OH my god...唔係呀,重用粗口鬧你? 咩人黎架?你當時信佢會返轉頭唔奇既…講真,邊個唔想身邊人返轉頭呀…你你個ex就真係"賤"d..今日話返黎,天日就走…佢自己都唔知自己想點…又唔顧你感受…重用粗口鬧你?有無攪錯呀, ...

拍拖時, 我同佢講過我唔鍾意人講粗口, 佢都會就住唔講, 間中與朋友傾偈才講一兩句, 話係佢地係要咁樣溝通. 結婚後開始多咗, 不過唔會對住我講, 佢最多都係同朋友傾偈及同佢細佬講野先講.
佢細佬都係老師, 講得仲犀利, 佢地有時連男女性器官都講埋出來, 聽到我側晒耳. 我都同ex提過, 叫佢唔好再講粗口, 不過佢話係要咁樣溝通. 我沒勉強佢, 佢喜歡用呢個方法同朋友及家人溝通, 是他的選擇. 我只叫佢唔好在我的家人及朋友面前講, 更加唔好用男女性器官的字眼, 因為真係好核突.

佢那次可能真係因為輸了很多錢, 加上婚外情呢件事, 令他很困擾, 所以在電話用粗口罵我. 之後, 佢都打返電話來向我道歉及解釋. 我沒怪他.

不過, 令我最傷心及最嬲的, 始終是佢回來後氹我咩咩後又走出去, 我真係好傷心, 覺得佢點解要仲呃我, 仲呃我同佢咩咩, 加上那時距離結婚周年紀念日及我的生日約一星期, 你話我當時有幾傷心, 那時真係好想死......到呢刻, 佢那晚講的說話及那個情景, 我仍歷歷在目......

男爵府

剛剛睇完"好文分享", 見到以下文章:
http://forum.baby-kingdom.com/thread-3257095-1-1.html

如果真係有呢間離婚酒店, 如果有呢張離婚帳單, 結果會是怎樣呢? 哈哈, 好傻..........
突然諗返起ex話: "如果時光可以倒流, 我決不會再這樣做........" 佢都好後悔出現婚外情..........

如果.............如果................如果叮噹真係可以借部時光機俾我, 我希望我會做得更加好, 做一個更好的老婆, 更好的自己!
可惜, 呢個世界係無時光機......更加無叮噹...............

子爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章

如果...如果...比個官佢做啦…bull shit..叫佢如果係個負責任既男人,就唔好傷害跟他生活咁多年既女人啦…晒氣啦,佢地咁講只係想少點內疚遮....

剛剛係另外個post先話緊香港既教育制度,而家見你個post..老師粗口爛舌…亂攪婚外情,秘撈…咁你話我地既下一代有幾好呀?佢重要係傷害人後重要鬧人喔…救命…唉…

你乖啦…唔好再為佢而傷心啦,快點將佢放低吧啦,佢根本就唔值你為佢攪到日日神傷…耳仔又有事…你又後生,點解要自己為點咁既人而影響自己往後既生活呢,好好想下點重生好過啦…你既前夫…唉…算吧啦…忘記佢啦…傻妹…

原帖由 sallytamsh 於 10-7-13 22:11 發表
剛剛睇完"好文分享", 見到以下文章:
http://forum.baby-kingdom.com/thread-3257095-1-1.html

如果真係有呢間離婚酒店, 如果有呢張離婚帳單, 結果會是怎樣呢? 哈哈, 好傻..........
突然諗返起ex話: "如果時光可以 ...

子爵府

Hi, Sally
用了兩日, 一口氣睇了你的post, 為你的經歷而難過, 但, 路始終是要行, 不要將自己困在兩年前的婚變中, 你不值為一個不愛你的男人而傷心, 他變心已經是一個事實, 讓他成為你生命中的回憶, 不要知道他的近況, 不要聯絡他, 你該慶幸你沒有小朋友, 無須面對他交待爸爸去了那兒, 人生路, 我相信你還有很長的路要走, 若你繼續守在兩年前的回憶, 以後的日子會很苦, 放一條生路比自己, 加油呀! 你一定可走過灰暗的昨日. 將來未必是最好, 但總好過活在以前.

子爵府

講得好好,希望SALLY你真的可以為自己生活得更好,雖然不能忘記,但時間總會慢慢沖淡一切,我們一齊加油!
原帖由 lihomahk 於 10-7-14 11:11 發表
Hi, Sally
用了兩日, 一口氣睇了你的post, 為你的經歷而難過, 但, 路始終是要行, 不要將自己困在兩年前的婚變中, 你不值為一個不愛你的男人而傷心, 他變心已經是一個事實, 讓他成為你生命中的回憶, 不要知道他的近況 ...

男爵府

原帖由 moon_moon 於 10-7-14 00:11 發表
如果...如果...比個官佢做啦…bull shit..叫佢如果係個負責任既男人,就唔好傷害跟他生活咁多年既女人啦…晒氣啦,佢地咁講只係想少點內疚遮....

剛剛係另外個post先話緊香港既教育制度,而家見你個post..老師粗口爛舌… ...

moon moon,
其實, 不是每個老師都是這樣的, 有很多老師都是很好的. 而且老師也是人, 明白有時真的很難做到身教.

可能你會覺得我仍在幫ex講說話, 但我知道他以前的家境不太好, 較看重金錢, 這個我是理解的, 我是明白的, 所以我們都很慳儉, 為的是希望儲多個錢, 為大家的家庭, 為大家的將來......
但我沒想過, 到頭來有這個結果......

其實, 佢咁樣做, 對我來說是一個很大很大的傷害......
佢真係傷害了一個跟佢生活咗10年既女人, 為佢付出咗10年的女人......一個女人最寶貴的青春都俾咗佢......所有的愛都為佢而付出......
我地曾經深愛, 彼此為對方著想, 為對方付出, 為個家一起努力......
但我沒想過, 到頭來有這個結果......

moon moon, 放心吧! 我會努力的, 無論前路有幾辛苦, 我都會支持住, 因為我仲有愛我的家人, 仲有一班愛我的同事及朋友(包括你地). 我亦希望唔會因為再喊, 令耳膜受壓而流血, 令愛我的人擔心我. 我會加油的!

男爵府

原帖由 lihomahk 於 10-7-14 11:11 發表
Hi, Sally
用了兩日, 一口氣睇了你的post, 為你的經歷而難過, 但, 路始終是要行, 不要將自己困在兩年前的婚變中, 你不值為一個不愛你的男人而傷心, 他變心已經是一個事實, 讓他成為你生命中的回憶, 不要知道他的近況 ...

可能你說中了......我可能仍將自己困在兩年前的婚變中...
可能我對佢太信任, 大家平時的相處亦很融洽和諧, 連我們的同事都覺得我們很幸福, 就連我及大家的父母都沒想過佢會出現婚外情...這突如其來的轉變, 可能仍令我陷於困境中......
如果平時大家吵吵鬧鬧, 可能我會有預兆, 但我們的相處真的很好, 加上我的脾氣真的很好(搵個位讚下自己 , 我係講真的, 識我的人都係咁講架), 真的很少吵鬧, 所以我沒估到他會出現婚外情....

雖然我們沒有小朋友, 但我們有一隻小狗, 我倆都當牠是仔仔. 我真的很掛念小狗, 每次諗起佢, 我都會 , 我真的很想去見佢...
我很感謝ex的父母, 他們對小狗很好. 我一年前買了一張感謝咭, 很想送給他們, 但...自己沒有勇氣...連送張咭向他們說句多謝都不敢, 因為我怕令他們尷尬或為難了他們......所以那張咭到現在仍未送出...我真的很沒用......

男爵府

原帖由 wai@wai 於 10-7-14 21:05 發表
講得好好,希望SALLY你真的可以為自己生活得更好,雖然不能忘記,但時間總會慢慢沖淡一切,我們一齊加油!

wai wai,
其實, 我係一個愛人多過愛自己的人. 如果我識愛自己多d, 就唔會咁......
經過呢件事, 我已改變了少少, 我會對自己好dd, 但我仍舊會愛我身邊的人多dddd, 哈哈, 可能呢個係我的性格, 死性不改, 哈哈, 我亦覺得無需要改, 因為我覺得咁樣做人會開心d.
沒錯, 一切回憶是沒可能忘記的...我只好暫時將它們放在一旁, 讓時間沖淡又好, 偶爾翻來回味又好, 隨心吧!
大家一齊努力! 加油吧!

伯爵府

我的育兒心得勳章 好媽媽勳章 BK Milk勳章

兩個人一起是很難的事 , 但要識得放手更加係一件超難事 , 希望樓主能夠快 d "放得低",明天會更好.

男爵府

原帖由 三個白白豬 於 10-7-22 23:48 發表
兩個人一起是很難的事 , 但要識得放手更加係一件超難事 , 希望樓主能夠快 d "放得低",明天會更好.

三個白白豬,
多謝你的鼓勵! 我會努力!
能夠真正"放得低"真係一件好難好難好難...的事, 不過我會盡力, 希望唔好再唱: 為何永遠"放不低"啦! ^_^
謝謝你的鼓勵! ^_^

子爵府

咁就乖啦!抵錫..

呢度好多人關心你架,知道嗎?好好保重自己啦..!快點去睇番場戲開心下啦..! 耳膜問題就真係要好好留意啦..okay?

原帖由 sallytamsh 於 10-7-19 00:02 發表

放心吧! 我會努力的, 無論前路有幾辛苦, 我都會支持住, 因為我仲有愛我的家人, 仲有一班愛我的同事及朋友(包括你地). 我亦希望唔會因為再喊, 令耳膜受壓而流血, 令愛我的人擔心我. 我會加油的! ...

複式洋房

Sally,
用了一個下午, 好quick咁看完所有post, 可能在一個月前進來, 我當時的我是有未有感受, 或不會留言, 但現在的我經過相似的日子, 也想通了

你經過2年多都不能從c6的陰影中走出來??? blacklist左他的電話號碼, 不要再比機會他傷害你, 你才有機會再次站起來, 你已給他n咁多次機會回頭, 他都是這樣, 你就不要再給自己false hope, 人要保護自己, 遠離會傷害自己的東西, 你才30+, 唔好彩前面仲有50年要行, 早日從新開始 女人不是沒有男人會死的

add oil, 你我都是同路人, 又沒有細路, 你可pm我詳談

男爵府

原帖由 moon_moon 於 10-7-24 08:00 發表
咁就乖啦!抵錫..

呢度好多人關心你架,知道嗎?好好保重自己啦..!快點去睇番場戲開心下啦..! 耳膜問題就真係要好好留意啦..okay?

你仲抵錫啦, 對人咁好, 又好關心大家!
同學會的校長即係校長!
錫多你兩啖!

依家約緊朋友仔睇"反斗奇兵3", 希望佢地得閒啦, 因為我唔慣一個人去睇戲.
我諗耳膜應該好返晒, 唔好再好似以前咁喊, 就應該沒問題了, 謝謝!

男爵府

原帖由 ah-kam 於 10-7-24 16:50 發表
Sally,
用了一個下午, 好quick咁看完所有post, 可能在一個月前進來, 我當時的我是有未有感受, 或不會留言, 但現在的我經過相似的日子, 也想通了

你經過2年多都不能從c6的陰影中走出來??? blacklist左他的電話號碼, ...

ah-kam,
剛剛睇完你的故事了, 你很叻, 很冷靜去處理.
可能我和你的分別在於你一早感覺到你及你c6當中已出現問題, 而又經過一段時間去處理.

至於我, 是突然間發生, 或可能是我遲發覺, 或可能是他掩飾得很好, 所以在我腦海的印象是覺得很突然, 很難突然間一下子接受......
坦白說, 暫時仲未能從c6的陰影中走出來......如果平時與我pm的bk媽咪就會很清楚我的實際情況......不過, 已好轉咗好多.

我知道, 事情既已發生, 必須要勇於接受, 積極面對, 冷靜處理.......不過, "知道" 與"做到"是兩回事....

請放心! 我雖然未"做到", 但已"做緊".
一齊努力吧!
God bless u!

首頁

尾頁

跳至