跳至

首頁
12345...18

尾頁

大宅

.

.

大宅

Re: 舊朋友聚會所

大宅

哈.......我是女低音.......當然唔似la......不過,我有差不多十年教合唱團經驗ga......而指揮係唔洗唱ga......教下佢地用聲、呼吸之類......好好玩.......我大肚個時先停左無教.........家下好開心.....有得玩番....

poem4 寫道:
天空﹕
你把聲都唔似識唱歌

大宅

吓......點呀.....

poem4 寫道:
我阿仔今天取左皮紋測試報告喇...
唉......唉.......

大宅

.

大宅

唔咪呀ma.......乜圍棋唔洗推理邏輯咩.....計數唔洗咩?

poem4 寫道:
佢話阿仔最弱係推理邏輯喎...

大宅

大宅

:-P

大宅

病完又起過tim......因星期天太累了........唉......沒完沒了的病 .......

洋房

hi, all! 我黎報到喇

好耐無見喇, 大家都好嗎?!

洋房

仲有幾日就考試喇(我自己), 呢掛溫書溫到好悶。考完試就要忙阿女考試, 接著就係阿仔升中選校, 做profiles, 聽簡介會, 參觀, 好忙呢!

poem4,

你仔仔升小後適應如何? 你自己又適應了嗎? 你說的"評估"是iq test嗎? 是經學校轉介的嗎?

天空,

你仔仔又怎樣? 身體成績課外學習....各樣各樣, 好想知道你們及仔仔的近況......

洋房

救命! 阿女數學科學緊時間, 一轉個彎就唔識......

(例一):

火車原定抵達時間: 12:13
火車抵達時間: 11:32

火車抵達車站時間比原定的早了_____分鐘?

答: 19分鐘

(例二):

正午12時的1小時15分鐘前是____午____時_____分?

答: 下午11時45分

天空: 你覺得二年班呢d數算深嗎? 阿女條條都錯咁滯, 想必你地仔仔不會咁

邏輯推理差, 點可以改善?

大宅

oyster^@^ :

好開心又見到你,你近況可好嗎? 你亞仔亞女又如何呀?

而我亞仔仍舊一樣,日日新鮮日日甘 上兩個星期用索蠅弄到眼白受傷,翌日重"屈"到腳......我抱住佢去看跌打,差點兒斷手......點知佢一到第二個星期.......一行得返.........就在視藝堂用剪刀傷到同學的眼角膜 :-( ......你話la......我好想死.....好彩人地家下無事.......仲有平日上課駁老師咀嗰d.......加加埋埋.....我真的快入"青山".........

洋房

天空:

你仔仔和他的同學的眼睛無事嘛? 聽落好似好恐怖喎...不過我阿仔都不遑多讓, 上兩星期攪到上警署, 雖則係誤會, 但仍有好多首尾跟.... :-( 我地都可算同病相憐!

大宅

二年級的數學差不多la......唔算深........

而我亞仔學這個topic時,老師教佢地用直式去計,進、借位是六十,佢反而唔識用,容易計錯.......佢有自己一套計法:[佢在自己的腦海中想着個鍾,然後順或逆時針去諗.....咁佢就會寫到個答案出來]......你叫你亞女試吓咁,看看可不可行........

一.

火車原定抵達時間: 12:13
火車抵達時間: 11:32

火車抵達車站時間比原定的早了_____分鐘?

我亞仔會先記住逆數13分鐘是12時,然後由12時再逆數到11:32是28,再將13+28。

二.

正午12時的1小時15分鐘前是____午____時_____分?

佢會先諗前十五分鐘是11:45,然後前一小時是10:45

大宅

oyster^@^ :

吓!攪到上差館 我看不出兩三年就到我 :-(

大宅

唔知"poem4".......係咪去左......."訓覺"......呢? :mrgreen:

洋房

thanks! 我都係用類似方法, 但佢就唔聽, 話"唔好再講喇, 好亂呀, 等我自己諗, 跟住就自己作一些方法黎計, 都計到, 但下次又錯番相同既野, 你話嘔血唔嘔血?

佢地依家學緊公文數, 但原來公文數沒有這個topic, 只是操練運算的速度和準確度, 對解題沒有幫助, 不過學左幾個月運算部份真係快左, 依家考慮緊會學到幾時。

至於阿仔既嘔血野, 上警署......我同你一樣, 幾年前已預了有今日, 所以都無咩驚喜了, 下次再講詳情......

洋房

小孩子的天空 寫道:
唔知"poem4".......係咪去左......."訓覺"......呢? :mrgreen:

嘻, 睇怕都係喇, 我呢排都好乖, 早睡早起, 白天沒有大昏迷了! 每晚target 11時睡, (注意, 係target, 哈!)...不過今晚佢地兩個7點就訓哂, 我連飯都沒有煮, 自己訓埋一份, 訓到9點半幾起來做埋d家務到依家, 煮左個面俾自己食。 :mrgreen:

大宅

你咁乖呀,我就.......

昨晚我仲通頂tim......到揍左亞仔上學後才睡覺 :mrgreen:

首頁
12345...18

尾頁

跳至