烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

大宅

小朋友敏感真係好慘! 成晚唔瞓得, 但有時又唔知佢對咩敏感。

我個隻係二德惠買, 名叫mauripan。

除酵母外, 敏感可能是牛奶、牛油或蛋引致, 你小朋友平時有無食咩會敏感?

仲有你係邊個食譜整架? 跟機食譜?

珊瑚宮

原帖由 tiffybb 於 27/3/2011 14:46 發表
我女女2歲幾..尋曰下晝食左我整既麵包..半夜出哂"風癩"..會唔會酵母敏感..但佢食街外既包包又冇事ga wor~~本來諗住自家製健康d..而家攪到佢成晚冇得訓..好唔開心.. ...
係呀!可能敏感呀!你用乜牌呀?你係唔係卽焗卽食?

(1)試下焗好攤一晚,約6-8hr,等伊士揮發咗.
(2)係未你落伊士落多咗?
(3)因街外包,十磅面粉先至比好少伊士,但如你照10磅粉除番伊士,可能得0.01g,無可能做包.所以家庭式做細份量係要多伊士.
(4)如再敏感,唔好再比佢食.真係伊士敏感.
玩具萬歲!

大宅

請問Panasonic機幾錢呢 ? 好有興趣買番部. p字電器我最有信心啦. 同埋邊度買會便宜d呢

男爵府

醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 畀面勳章

回覆 迪迪洛洛媽媽 的帖子

我女女牛奶同蛋都冇敏感,我諗應該係酵母敏感~~ 尋晚佢又再出過"風癩"...訓唔到..
我同老公食都冇事..我試下換過隻酵母睇下得唔得...我用緊呢隻獨立包裝既yeast...佢寫住印尼做..
我係附近既烘焙店買..

男爵府

醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 畀面勳章

回覆 fitfish 的帖子

係呀~~ 因為女女好心急想食...即刻比左小小佢食...我都知即食唔係咁好..

我尋日試左比前一晚既包佢食...到半夜都係出風癩..
我跟機個食譜..好似2.8g...用佢個量勺(畢一小匙)
我諗住今日同佢睇醫生..驗下佢對咩敏感...

禁止訪問

大宅

回覆 tiffybb 的帖子

你呢隻應該係fitfish佢地用個隻, 或者試下改用第二隻。

大宅

回覆 小妮師妹 的帖子

我仲以為你收咗添, 因為上星期五有速遞打比我, 又話送麵包機, 我估係台灣買家攪錯, 以為又出貨比我, 我已經叫速遞打返去賣家到check check, 但咁多日都未送比你呀?

禁止訪問

禁止訪問

大宅

回覆 小妮師妹 的帖子

嘩! 個代購咁衰, 知都唔出聲, 下次唔好搵佢。

大宅

今次整跟機整既牛油蛋糕, 味道同超市賣既'沙利蛋糕'差不多, 正!

Szemm  好正呀 ! 見到都想食, 我和阿囡都係"包后", 超喜歡食"包" !  發表於 11-8-29 14:32

禁止訪問

禁止訪問

大宅

其實如果係有敏感, 最好就係連酵母都自己整, 不過都幾煩吓架.....最簡單方法 :- 一杯高筋粉+半杯水(唔可以用水喉水, 一定要用過濾過嘅水或係煲過水)+20g糖, 攪勻, 用保鮮紙封口, 但一定要刺幾個小孔俾佢呼吸. 一連最少10日重覆依個步驟, 如果天氣冷可以要三個星期先可以用黎用麵包架....當妳整完第一日, 妳會見到d粉面頭好多泡泡出黎架...依d就係d粉呼吸緊, 慢慢就會變成酵母架啦....最好之後, 就可以越次用黎做包, 而每三日要餵佢一次架, 一杯粉半杯水加落去, 佢就會繼續生長架啦....可以一路養到10幾20年都得架....
鍾意飲飲食食, 尤其鍾意煮嘢食.....

禁止訪問

珊瑚宮

tiffybb:不要再拿女女做白老鼠了.睇醫生的錢,分分鐘貴過個面包機.女女又慘.
我地用的金燕,紅燕,大部份500g一包.(有無人帮下眼是否made in France?)
我都講過,面包店打親都十磅八磅粉,可能只用1安士伊士.
如除番開250g粉,就用0.00005g伊士.
但我們用成1t,超哂標啦!但不用咁多,又做唔到小份量的包.
玩具萬歲!

大宅

其實fitfish講得啱, 都係唔好再搵小朋友試, 除非真係知道佢係其他原因而敏感, 否則敏感起黎, 大家都辛苦!

大宅

回覆 小妮師妹 的帖子

你試下去台灣個網到問下佢, 究竟發生甚麼事? 你幾時先可收貨? 拍賣有問與答, 佢會電郵回覆你。

或是你要個邊電郵地址, 我上次bid好似有留低, 要就通知我, 我pm給你。

男爵府

2018復活節勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

"我愛麵包"一書, 有教用天然酵母做麵包, 加極少量乾酵母, 等我今晚試下整

首頁

尾頁

跳至