母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

男爵府

原帖由 Strawberrys 於 09-1-4 14:59 發表
I replied to Tom Lee for the class in SAT PM and will start the 1st lesson on 17 Jan.

tingfai,

Do you have to buy books/workbook/CD for the course ? How much for the whole set, if any ?

咦, 咁你唔上葉氏果個嘞? 定兩個一齊上?

上星期六子進返葉氏第一堂, 平時係唔可以睇佢哋上堂, 不過果日咁啱又有幾個新人有啲扭計, 於是佢個家長陪埋佢哋上, 我又詐詐諦企係一邊睇, 睇到差唔多完先出返去.

第一次子進上得好開心呀, 成堂都笑笑口. 個老師都 ok, 幾識得 draw 啲小朋友既注意. 不過略嫌有啲搵笨就係比咗幾百蚊買書, 原來只係買介紹個主辦人同佢自己寫既書, 唔係真係上課用既書.

等你上完通利又比較下吖.

男爵府

原帖由 nan_nan 於 09-1-4 09:20 發表
哈哈!!! 原來無問題喇. 太多嘢要講, 講咩先呢?

就講吓工人先, 有少少感覺好似 fsy 個拾拾嚟咗我屋企, 暫先唔係太幫得手, 不過都會俾少少時間佢先, 話曬都仲係頭一個月, 不過晴晴就 ...... 唔肯跟佢, 攪 ...

咁你屋企啲嘢 settle 好未? 執好嘢後就會得閒啲架嘞, 到時再用返多啲時間訓練妹妹補返數啦.

希望你個工人唔係拾拾二號啦, 可能始終未習慣啫, 而且要照顧兩個小朋友真係唔容易架, 比多少少時間佢啦.

男爵府

新工人暫時都 ok, 佢做嘢都幾快手, 不過有時就 "拿西" 咗啲, 如果而家唔執佢, 之後仲難執.

可能呢排子進放假, 我又係屋企, 佢好似好得閒咁, 好幾日我點十點起身時佢已經坐係廚房睇 cook book. 今日我出左半日街, 發現佢坐咗係廚房幾個鐘. 但係佢又真係有做嘢喎, 返黎見到有啲地方都清潔咗, 咁無理由無其他嘢做架? 抺完呢度有時間未抺下第二度囉.

我今朝重覆又重覆同佢講, 子進聽日開始返學, 之後就唔會好似呢幾日咁忙, 唔係一陣佢真係以為好嘆.

公爵府

2023年兔年勳章

fsy,

你又咁夜未訓 ? 還是起身沖涼呀 ?

親子王國日誌以外之網誌連結已被刪除

大宅

原帖由 Strawberrys 於 09-1-5 00:36 發表
fsy,

佢話今朝瞓到成十點, 邊有咁早瞓呀........

公爵府

2023年兔年勳章

fsy,

暫時1月會兩個一齊上, SAT 5:00pm~6:00pm去通利, SUN 10:00am~12:00noon去葉氏.

因為上完今季葉氏就完成一年課程, 現又未知通利是否琦琦, 先交4堂錢試下先再決定都未遲.

子進似乎上堂都OK喎!

原帖由 fsy 於 09-1-4 23:48 發表

咦, 咁你唔上葉氏果個嘞? 定兩個一齊上?

上星期六子進返葉氏第一堂, 平時係唔可以睇佢哋上堂, 不過果日咁啱又有幾個新人有啲扭計, 於是佢個家長陪埋佢哋上, 我又詐詐諦企係一邊睇, 睇到差唔多完先出返去.

第一次 ...

大宅

同個泵搏鬥咗40分鐘, 有2安比彥琳聽日"攝牙"!!!!!!!

我瞓先喇, 早抖姊妹!!!!!!!!!

明日一切回復正常, 要返工喇!!!!!!!

公爵府

2023年兔年勳章

Cyntoby,

你又咁夜 ? 泵奶還是學習中 ? 05 Night Club 又重現2009 ?

原帖由 Cyntoby 於 09-1-5 00:42 發表

佢話今朝瞓到成十點, 邊有咁早瞓呀........

公爵府

2023年兔年勳章

fsy,

係你忙還是工人忙 ? 唔係好明 ?

忙又點會好嘆呢 ?

原帖由 fsy 於 09-1-4 23:55 發表
我今朝重覆又重覆同佢講, 子進聽日開始返學, 之後就唔會好似呢幾日咁忙, 唔係一陣佢真係以為好嘆.

男爵府

原帖由 Strawberrys 於 09-1-5 00:54 發表
fsy,

係你忙還是工人忙 ? 唔係好明 ?

忙又點會好嘆呢 ?

打錯咗, 幾該係"之後唔會好似呢幾日咁得閒".

男爵府

原帖由 Strawberrys 於 09-1-5 00:36 發表
fsy,

我聽日仲會放多半日假, 諗住跟下子進返學後姐姐既情形, 下晝就返工咯.

連埋紅日放咗十幾日假, 真係唔想返工呢! 好彩月尾新年又有假放, 今年連埋星期六日, 好似都放唔少喎.

而家去訓咯!

男爵府

輪到我上嚟, 頭先陪晴晴訓, 攪到自己都訓著咗 啱啱先起身同晴晴執番個書包出嚟準備聽日番學, 依家泵奶中 ~~~

公爵府

2023年兔年勳章

fsy,

可以就去訓啦!

唔似我咁要趕做Assignment.

原帖由 fsy 於 09-1-5 02:12 發表

我聽日仲會放多半日假, 諗住跟下子進返學後姐姐既情形, 下晝就返工咯.

連埋紅日放咗十幾日假, 真係唔想返工呢! 好彩月尾新年又有假放, 今年連埋星期六日, 好似都放唔少喎.

而家去訓咯! ...

公爵府

2023年兔年勳章

nan_nan,

又遇到你啦!

咁橋你又陪訓著咗! 我早你好多, 八點訓到十二點起身.

原帖由 nan_nan 於 09-1-5 02:22 發表
輪到我上嚟, 頭先陪晴晴訓, 攪到自己都訓著咗 啱啱先起身同晴晴執番個書包出嚟準備聽日番學, 依家泵奶中 ~~~

公爵府

2023年兔年勳章

星期日(11/1) 10:00am ~ 4:00pm 尖沙咀消防局開放日

如有興趣就約埋比班細佬, 又一齊玩餐飽啦!

時間: 12:00noon
地點: 御膳仿 (食午餐之後大約1:00pm去參觀)

1. Strawberrys (1大1小 + 朋友一家 2大1小)

Total: 3大2小

男爵府

仲未呀 湊住兩隻馬騮, 邊有咁多時間執屋呀, 加上工人又未上手, 隨咗要教佢, 執佢之外, 都仲要幫吓手, 如果唔係佢真係唔駛訓

唉!!! 唔知呀, 斷估未差到係拾拾二號嘅, 話曬佢都識得煮飯, 湊妹妹都 ok, 不過啲衛生情況 試過我見佢企圖用佢隻手同妹妹抹鼻水, 同用塊碗布嚟抺地 ...... 其實我最唔 like 係感覺佢唔多 like 晴晴, 可能佢嫌晴晴唔跟佢, 難攪啲啦, 見佢好多時晴晴扭計, 喊, 眼尾都唔睇佢一眼, 但妹妹一喊, 佢就飛撲埋佢. 最嬲係 我有日番工前講明煮咩俾晴晴食, 係兩餸, 點知婆婆同我報告番同我所講嘅完全唔同, 仲要得一味餸, 另一味我問佢話唔記得煮, 份量又完全唔夠, 但佢自己當日就竟然有兩味餸, 一味同晴晴一樣, 另一樣仲要自己得閒到用兩隻旦夾啲唔知咩鬼嘢落去煎, 我唔介意佢食咩, 但佢唔好自己食到咁好嚟刻簿晴晴呀!!! 仲有, 其實肯定唔只一次, 事關我同晴爸前排食親菜芯都發覺點解好多 stem 無咩葉, 之前婆婆同我講過話見佢日頭只炒啲菜葉俾自己食, 我有啲懷疑, 點知有日婆婆見佢拎住啲菜葉, 佢竟然夠膽同婆婆講佢食菜葉. 我放工番到屋企好老實唔客氣問佢, 係咪剩係食菜葉, 佢初時扮唔明, 跟住問多幾次, 佢竟然話啲菜葉俾妹妹食咗, 我直頭話婆婆話我知, 佢先問我係咪今日 大姐, 佢都唔只一次啦, 不過以為我唔知啫, 咁我問佢食完啲葉啲 stem 點, 掉咗佢? 佢話留番係雪櫃. 嘩!!! 嬲到我即時好慶鬧佢, 如果要食唔該以後成曬成條, 唔好自己食最 like 果 part. 我心諗, 但無講出口, 唔通我叫佢煲燕窩, 佢食曬啲燕窩, 我飲糖水? 仲有好多未講, 要訓 lu. 不過我當佢新嚟, 會慢慢教佢, 希望佢有改善空間.

原帖由 fsy 於 09-1-4 23:51 發表

咁你屋企啲嘢 settle 好未? 執好嘢後就會得閒啲架嘞, 到時再用返多啲時間訓練妹妹補返數啦.

希望你個工人唔係拾拾二號啦, 可能始終未習慣啫, 而且要照顧兩個小朋友真係唔容易架, 比多少少時間佢啦. ...

男爵府

e!! 好難得咁夜我上嚟又遇到妳噃, 不過要訓 lu, 努力趕工啦, 趕完快啲訓喇

原帖由 Strawberrys 於 09-1-5 02:31 發表
nan_nan,

又遇到你啦!

咁橋你又陪訓著咗! 我早你好多, 八點訓到十二點起身.

男爵府

好吸引, 等我又度度啲時間先.

原帖由 Strawberrys 於 09-1-5 03:00 發表
星期日(11/1) 10:00am ~ 4:00pm 尖沙咀消防局開放日

如有興趣就約埋比班細佬, 又一齊玩餐飽啦!

時間: 12:00noon
地點: 御膳仿 (食午餐之後大約1:00pm去參觀)

1. Strawberrys (1大1小 + 朋友一家 2大1 ...

公爵府

2023年兔年勳章

冇咁快趕完呀! 今晚預計做到4:00pm先去訓, 12/1要交.

鬼叫自己放假掛住同琦琦玩, 11/1又想去開放日.

原帖由 nan_nan 於 09-1-5 03:13 發表
e!! 好難得咁夜我上嚟又遇到妳噃, 不過要訓 lu, 努力趕工啦, 趕完快啲訓喇

公爵府

2023年兔年勳章

nan_nan,

等你回覆.

琦琦今日仲記得個日係枝角公園, 晴晴拖實佢隻手呀!

原帖由 nan_nan 於 09-1-5 03:13 發表
好吸引, 等我又度度啲時間先.

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊