母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

大宅

christineyhng,
係架, 成日唔係位真係幾大壓力, 我同咗我部份同事講, 佢哋暫時都冇乜嘢, 但遲d到咗peak season我電話真係響唔停就唔知佢地會唔會唔like lu~~~

你間公司真係一d人情味都冇!!! 過份!!!

Carman1112 ,
我尋晚都塞咗左邊, 一舊舊好恐怖!! 但暖"夫"同按摩咗成晚後, 今朝11am果轉又開水喉咁快啦~! 加油呀!!! 唔好唔開心~!

大宅

carmen and adrian,

我又係夜晚好易塞,因為夜晚阿b無乜心機食,食2啖就訓,而我呢... 我又好鬼眼訓,又無乜心機pump

我想問下adrian,你會唔會乳暈附近聚左好多奶,你feel到有硬。但係用pump好難pump個度,用手要好多時間。

係公司好難搗

男爵府

Adrianbb & christineyhng,

我呢幾日左邊乳房塞到有硬塊同埋有一粒大過波子既圓形硬塊, 夜晚返屋企俾個女啜, 佢見左邊無咩奶出就啜一陣就唔啜, 跟住我俾右邊佢啜, 佢就啜得好開心。

今日係公司泵奶, 右邊有 3oz 半, 左邊得 1oz 幾 2oz 唔夠呀!

大宅

christineyhng, carman
我塞果時唔只係乳頭附近硬, 而係乳房底一大舊, 然後由果一大舊一支支咁伸延到乳頭, 就好似一隻充滿紅根既眼睛, d紅根就特咗出來咁, 好恐怖~~~ 咁情況如果就咁放個泵係breast度吸就真係好難有奶出, 我會用隻左手鍊實d硬既地方, 右手就拎住個電泵吸, 會好d, 但之後都係要花時間用手擠, 擠到攰就訓係度用暖水”夫”過夜, 第二朝清晨埋身餵完就會冇事~~~

Carman, 今日唔夠唔緊要, 返屋企食多兩啖飯再努力過, 加油加油!!!

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

你地呢班MAMI好勁呀!!! 我依家在家隔成6個幾鐘先PUMP得4安幾咋;]
下個月返工, 都唔知點算?!

大宅

返左幾日工,今日又難泵左.泵左十幾分鐘都冇let down,直到用手渣先有1次,最後都有6安,但用手渣真係好痛.

大宅

回覆 #26 hkpackage 的文章

可能你用錯力先會痛... 我初初唔識都會鍊到瘀晒, 皮膚又卒到好痛, 但而家知度點用力就唔會痛...

大宅

用手擠奶真係唔會痛
其實唔係用手渣,係用手推同用手係硬塊個位到打圈

原文章由 hkpackage 於 08-2-20 19:39 發表
返左幾日工,今日又難泵左.泵左十幾分鐘都冇let down,直到用手渣先有1次,最後都有6安,但用手渣真係好痛.

男爵府

Adrianbb,
囡囡琴晚幫我啜通返左面既硬塊, 不過仲有一粒好似波子咁既野, 已經好多日, 要唔要睇醫生呢?

大宅

Carman
你囡囡同你啜返通咪好lor, 我成日自我安慰, 每塞一次就好似至儲死地而後生, 因為一通返奶量就會升一d…

我長期左邊都有一粒硬咗, 都係波子咁大粒到, 我冇體醫生呀, 因為唔痛又冇發燒同埋又唔係冇奶出…你唔放心咪睇下lor, 不過我諗都唔駛太擔心o既~~

男爵府

Adrianbb,
我公司有2個女同事生完後又係乳房有硬塊唔理佢, 一個變纖維瘤, 另一個係乳癌, 上年仲切咗個乳房添呀! 所以我公司所有女同事都好緊張自己個胸有無硬塊0架! 等我有機會都要問吓醫生.

大宅

咁恐怖!!?? 又話餵人奶可以防乳癌o既!!! 咁我都睇定d先啦~!!!

大宅

Carmen,

我問過我婦產科既醫生,佢話如果停餵人奶之後,仲發現有硬塊,咁先要再睇醫生,否則可以暫時唔駛理佢

原文章由 Carman1112 於 08-2-21 10:12 發表
Adrianbb,
囡囡琴晚幫我啜通返左面既硬塊, 不過仲有一粒好似波子咁既野, 已經好多日, 要唔要睇醫生呢?

男爵府

咁等我停餵人奶時, 睇吓到時情況點先至算.

原文章由 christineyhng 於 08-2-21 11:59 發表
Carmen,

我問過我婦產科既醫生,佢話如果停餵人奶之後,仲發現有硬塊,咁先要再睇醫生,否則可以暫時唔駛理佢

大宅

wooo~~~咁都冇咁驚~~~ 不過我都打算由今晚起狂卒狂"夫"粒波子!!! 一於係停人奶前卒卒卒卒卒散佢!!!!

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

請問點知有LET DOWN? 人地話LET DOWN會拿拿地, 但我手擠係完全無呢種感覺啊~ 何解?

大宅

我都想知let down係會點!!??

提外話, 你地bb呢幾日有冇食少咗, 我個b仔每餐都食少1oz, 我老公話可能回暖, 所以冇凍果排咁好胃口... 唔知係咪呢??

同埋你地個bb隔幾多個鐘食一餐? 我媽媽話三個鐘食一餐太密, 就算有工人都令到佢好唔得閒, 因為佢仲有另一個一歲既孫要湊... 有冇方法令bb每餐隔耐d??

別墅

真係好羨慕你地,一日有成廿幾三十安,一係每次有五安呀六安呀八安呀咁......我而家番工前pump一次放工後pump一次,每次都係得兩至三安......點谷鱼湯,木瓜,鮮奶都唔得

珍珠宮

kjc, 我同你一樣.....同是天涯.......

大宅

我問過醫生,醫生話要提升奶量,必須係pump清,令到brain知道唔夠奶,身體自然會造多d奶

不過你每日pump2次,真係好似少左d喎

原文章由 KJC 於 08-2-22 13:13 發表
真係好羨慕你地,一日有成廿幾三十安,一係每次有五安呀六安呀八安呀咁......我而家番工前pump一次放工後pump一次,每次都係得兩至三安......點谷鱼湯,木瓜,鮮奶都唔得 ...

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊