跳至

首頁

尾頁

別墅

HI,我都係葵芳住的,開心見到有呢個題目,我依家煩緊幫囡囡搵幼稚園,佢依家2歲,我想佢3歲讀書,我係全職媽,請多多指教。:-P :-P

禁止訪問

別墅

請問葵芳、葵興邊間幼稚園好?
我幫囡囡報左保良局,依家想報埋樂苗國際幼稚園,唔知近葵興地鐵的太陽島幼稚園好唔好呢?

男爵府

原文章由 TAOTAOLEE 於 07-11-15 18:51 發表

HI MANDY.Q媽:

妳亞囡六歲, 是不是讀小一, 讀邊間小學呀, 有無意見比下我地幾位媽咪參考下.

對唔住,其實我將囡囡年齡報大咗少少 ,應該話佢就嚟(出年1月)6歲,而家係k3。

而家我都頭痛緊搵小學,自行分配報咗仁立,不過都打定輸數,所以最近都刮緊料,希望有d讀緊小學o既媽咪幫吓手,俾d料。

[ 本文章最後由 Mandy.Q媽 於 07-11-15 21:20 編輯 ]

男爵府

O華!KF都幾多媽咪上BK!
我預產期係10/12, 但宜家亞B仲唔識掉頭, 己BOOK左29/11開刀.但我都仲想等下可不可自然分娩.

原文章由 Mandy.Q媽 於 07-11-14 15:56 發表

個topic開咗成半個月終於有人回應,thanks!

恭喜你就快榮升媽咪,bb幾時出世?d嘢準備好味呀?

男爵府

德仁中E得唔得O架?為什麼成日都好多人?
原文章由 一一B 於 07-11-15 14:02 發表
我都係住葵芳, 大仔4歲, 細仔仲有3個月就兩歲.

大家多數o係邊樹蒲? 我多數去"德仁"蒲.... 入貨. :lol:

男爵府

原文章由 余魚媽 於 07-11-15 19:40 發表
我預產期係10/12, 但宜家亞B仲唔識掉頭, 己BOOK左29/11開刀.但我都仲想等下可不可自然分娩.

29/11好快就到,緊唔緊張?係第幾胎?天氣轉涼,小心唔好吹親。

男爵府

原文章由 余魚媽 於 07-11-15 19:43 發表

一一B梗係好識滋補,得閒教番我兩招得嗎?:-P
我囡囡細個都有睇過傷風咳,老闆好好人,不過有個肥掌櫃成日叫我買名貴藥材。

[ 本文章最後由 Mandy.Q媽 於 07-11-15 22:34 編輯 ]

男爵府

原文章由 cathappy 於 07-11-15 19:09 發表
請問葵芳、葵興邊間幼稚園好?
我幫囡囡報左保良局,依家想報埋樂苗國際幼稚園,唔知近葵興地鐵的太陽島幼稚園好唔好呢?

我囡囡喺保良局讀梗k3,老師都幾好,訓練小朋友自理同合群方面都好好,不過新移民多,年年都有手足口病、水豆咁,我唔知其他幼稚園有無咁情況,仲有你讀得呢間就要預佢程度低d,不過就無咁大壓力,我因為要返工,所以讀全日,而呢間伙食最好,所以揀佢。

葵興太陽島唔係好知,不過聽講樂苗麻麻,有無考慮聖斯德望?

[ 本文章最後由 Mandy.Q媽 於 07-11-15 21:47 編輯 ]

別墅

原文章由 Mandy.Q媽 於 07-11-15 21:15 發表

我囡囡喺保良局讀梗k3,老師都幾好,訓練小朋友自理同合群方面都好好,不過新移民多,年年都有手足口病、水豆咁,我唔知其他幼稚園有無咁情況,仲有你讀得呢間就要預佢程度低d,不過就無咁大壓力,我因為要返工,所以讀全日,而呢間伙 ...

謝謝您呀,幫囡囡搵幼稚園都好煩勞下,之前幫囡囡都有報埋葵興天恩堂幼兒學校,不過又唔知好唔好呀,所以真係好想你地知道的比比意見,我都打算等囡囡返學後生多個,平日我係一腳踢無人幫手,所以如果呀女讀得近就方便D如果有咩事都,不過如你所講的程度低D,都唔知點好!

男爵府

原文章由 cathappy 於 07-11-15 21:29 發表

謝謝您呀,幫囡囡搵幼稚園都好煩勞下,之前幫囡囡都有報埋葵興天恩堂幼兒學校,不過又唔知好唔好呀,所以真係好想你地知道的比比意見,我都打算等囡囡返學後生多個,平日我係一腳踢無人幫手,所以如果呀女讀得近就方便D如果有咩事 ...

保良局因為多新移民讀,所以會將程度拉低,佢哋用的課本同普通幼稚園一樣,不過寫字就寫淺d,老師對小朋友要求無咁高,所以我囡囡咁o既款都可以算數一數二,不過佢哋都有外藉老師,一星期三日,講故事、唱歌仔、玩遊戲咁,我囡囡都好鐘意,如果唔放心o既,可以好似我咁,額外幫佢補,希望上小學易d適應。

男爵府

原文章由 Mandy.Q媽 於 07-11-15 18:12 發表

呢區真係個個都揀仁立、仁紀、主恩,所以好難入,我囡囡讀保良局,年年有一半畢業生去林金殿,囡囡學跳舞間補習社有一半仁立、一半林金殿,我知一個林紀、一個祖天,都起度問緊料,暫時知仁立、仁紀多功課,林金殿叮噹馬頭,祖天好似 ...

真係慘, 打完dbkserver short... :-(

祖天方面, 我可以問下朋友, 佢個仔而家讀緊小二, d料應該都ok.

其實我真係好想個仔入到仁立同仁紀, 我細個時都好想轉去仁立讀架, 早知死lur我阿媽啦!!! 而家咪唔駛煩囉. ~~ :lol:

之不過我估我個仔唔好讀書o, 真係咁好彩入到呢間, 我驚佢追唔上.

男爵府

原文章由 TAOTAOLEE 於 07-11-15 18:36 發表
HI 一一B:

係呀, K1時佢2個都是橙仔組嫁, 依家每日我都會帶政韜返學後就坐地鐵返工, 時間緊迫, 放學後由媬母湊, 所以和同班同學仔既都媽咪都不太認識, 就趁下星期六相認啦.

葵盛主恩學習風氣和中學派位應該唔 ...

你唔講我都唔知顯樂之前係橙仔組添... ?-( :lol: 我今個月返晏shift, 所以都係湊左佢返學就急急腳搭mtr~

主恩呢方面, 真係要返老家刮下料先得, 而家葵盛都唔知變成點. 聽返母校老師講, 呢到都仲ok喎, 不過我都好耐都無返去lu, 講開多新移民, 我直頭覺得佢地無處不在呢... 都幾難避.

男爵府

原文章由 cathappy 於 07-11-15 18:43 發表
HI,我都係葵芳住的,開心見到有呢個題目,我依家煩緊幫囡囡搵幼稚園,佢依家2歲,我想佢3歲讀書,我係全職媽,請多多指教。:-P :-P

你報左d學校未呀? 而家都陸續開始in喇, 嘉言都in左喇.

男爵府

原文章由 余魚媽 於 07-11-15 19:43 發表

大家見到中藥counter 外有條長龍等睇o既中醫c, 就最多人幫趁, 同埋好好的. 不過我都係聽屋企人講, 未睇過.

男爵府

原文章由 Mandy.Q媽 於 07-11-15 20:57 發表

一一B梗係好識滋補,得閒教番我兩招得嗎?:-P
我囡囡細個都有睇過傷風咳,老闆好好人,不過有個肥掌櫃成日叫我買名貴藥材。

我唔識架, 大家研究下都可以o既. :lol: 因為我去德仁, 多數幫趁西藥部, 入d日用品同奶粉.

係啦, 中藥部個肥掌櫃嘛, 我知你講邊個, 我大肚時去成日叫人地買鹿茸o既.

男爵府

原文章由 Mandy.Q媽 於 07-11-15 21:15 發表

我囡囡喺保良局讀梗k3,老師都幾好,訓練小朋友自理同合群方面都好好,不過新移民多,年年都有手足口病、水豆咁,我唔知其他幼稚園有無咁情況,仲有你讀得呢間就要預佢程度低d,不過就無咁大壓力,我因為要返工,所以讀全日,而呢間伙 ...

嘉言就未聽過爆野... 不過我個仔平均一個月探一次醫生, 仲要惹埋比細佬, 真係人都癲.:-(

a... 樂苗.... 當時我幫顯樂搵學校都收過下料, 都係頗為負面的, 留意下.

另外如果大家想搵半日n1 o既, 原來荔景近地鐵站有一間呀, 叫禮賢會幼兒園, 我都係o岩o岩先八到. 因為我地呢區無半日2歲班提供的.

[ 本文章最後由 一一B 於 07-11-16 00:34 編輯 ]

男爵府

原文章由 余魚媽 於 07-11-15 19:40 發表

你book左o係邊到生呀? 祝你一切順利.

講開生b, 我順產同開刀都試過, 真係..... :-(

男爵府

原文章由 Mandy.Q媽 於 07-11-15 22:32 發表

保良局因為多新移民讀,所以會將程度拉低,佢哋用的課本同普通幼稚園一樣,不過寫字就寫淺d,老師對小朋友要求無咁高,所以我囡囡咁o既款都可以算數一數二,不過佢哋都有外藉老師,一星期三日,講故事、唱歌仔、玩遊戲咁,我囡囡都好 ...

想請教下保良局k2時教少少加減數未呀?? 我見我仔本書就黎講到5減1 即係幾多咁.... 字就寫緊上下人大呢d, 我都唔知算唔算淺, 我見朋友o既仔o係九龍塘學校讀, k1已經學晒有突喇.

男爵府

原文章由 一一B 於 07-11-15 23:32 發表

真係慘, 打完d野bk個server short左... :-(

祖天方面, 我可以問下朋友, 佢個仔而家讀緊小二, d料應該都ok的.

其實我真係好想個仔入到仁立同仁紀, 我細個時都好想轉去仁立讀架, 早知死lur我阿媽啦!!! ...

頭先我都係咁,激死.....又要再打過!
仁立、仁紀好在同林護掛勾,上年好似仁立有60個人入到林護,仁紀40+個,不過呢區中學都唔係淨係得林護好,另外入到都競爭好大,我囡囡學跳舞間補習社老師話仁立d學生(大部份係精英班)係學業好d,不過吽d,要入精英班好難,我問過仁立的小朋友,佢哋話老師好惡,家長就話如果入唔到精英班同讀其他學校無乜分別,仁紀其實都聽到唔少壞話,所以攪到我頭都大?-(

我囡囡有個師兄讀李一諤,佢話係活動教學,英文行新加坡制
唔分精英班,佢就講到好好,不過有個同學仔媽咪話佢開咁少班,驚佢第二時被人殺校。我都有考慮基真,不過資料不詳,唔知有無人知呢?

首頁

尾頁

跳至