興趣嗜好

跳至

首頁
12345...18

尾頁

子爵府

D200 + 85mm f1.4

隨意幾張, 已令在下驚嘆不已.

[img align=left]http://img4.picsplace.to/img4/27/200_4651.JPG[/img]

[img align=left]http://img4.picsplace.to/img4/27/200_4658.JPG[/img]

[img align=left]http://img4.picsplace.to/img4/27/200_4667.JPG[/img]

[img align=left]http://img4.picsplace.to/img4/27/200_4837.JPG[/img]

[img align=left]http://img4.picsplace.to/img4/27/200_4862.JPG[/img]

[img align=left]http://img4.picsplace.to/img4/27/200_4619_1.jpg[/img]

[img align=left]http://img4.picsplace.to/img4/27/200_4836.JPG[/img]

男爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

Re: D200 + 85mm f1.4

濕地公園? 囡囡o的 post 越來越自然....
唔會係支鏡o既......

睇唔到..... 睇唔到..... 睇唔到..... :-( :-(
一張好的作品,畫面要簡潔有力。所以有人說攝影是減法畫畫是加法的意思就在這。

一張好的作品,需要有好的內容,好的構思、好的規劃,最重要的是觀察力、有人文藝術涵養以及感性知性的心。當然,相機隨身帶著。

子爵府

是大埔海濱公園, 大部份影大人, 有好多影得好好, 不過大人就唔好post出來囉.

子爵府

Simar 寫道:
濕地公園? 囡囡o的 post 越來越自然....

睇唔到..... 睇唔到..... 睇唔到..... :-( :-(

呢支鏡真係越影越想影, 佢令我第一次覺得原來LB5是靚唔過定焦鏡的. LB5經已好好, 但我覺得85/1.4的色水仲靚過LB5, 而且個散景仲靚過LB5在85mm時的散景. 當然, 在200mm時LB5的散景更靚. 唔信? 喇.....

[img align=left]http://img4.picsplace.to/img4/27/200_4736.JPG[/img]

[img align=left]http://coleman0209.smugmug.com/photos/121386855-L.jpg[/img]

禁止訪問

醒目開學勳章

子爵府

睇下啦, 聖誕節, 加上女女又就來生日, 可能係最好的禮物wor.

禁止訪問

醒目開學勳章

男爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

睇唔到..... 睇唔到..... 睇唔到.....
一張好的作品,畫面要簡潔有力。所以有人說攝影是減法畫畫是加法的意思就在這。

一張好的作品,需要有好的內容,好的構思、好的規劃,最重要的是觀察力、有人文藝術涵養以及感性知性的心。當然,相機隨身帶著。

別墅

軍魁星 ,

真係好靚丫 我本來為左 canon/ nikon 已經簡左一大輪 , 定左啦 , 又比你整多支鏡比我考慮 , ....... 頭痛 :-|

carlo

子爵府

多謝你, 不過kit 鏡個效果會無咁好, 呢幾張真係"下下過萬"影出來咖. 部機新買約一萬, 支鏡六千幾. 如果買Kit set會無咁靚.

複式洋房

軍魁星,
真係影得好靚!
想問下你意見: 我用開canon 350D+ 50mm 1.8f lens. 想買支變焦lens. Canon 太貴. Tamron 支 AF 28-75mm f/2.8 OK 嗎?

Phemie

子爵府

Phemie, 多謝你.

Tamron AF 28-75mm f/2.8, 即 A09, 呢度都有好多人有, 我都有一支, 光圈收到f4之後明顯sharp d. 不過色水有小小偏黃, 色調較暖, 不過如果只是一般影小朋友, 呢個價錢, 你搵唔倒第二支好過佢.

Range 來計, 你用350D, 28-75mm 在室外影就好好, 但如果在室內, 就好多時都唔夠wide. 所以如果你只打算買一支, A16會更適合, range 是17-50mm/f2.8. Sharpness 及口碑一d都唔差過A09, 而且價錢幾乎一樣. 在萬成A09賣$2850, A16賣$2780.

男爵府

軍魁星 寫道:
Phemie, 多謝你.

Tamron AF 28-75mm f/2.8, 即 A09, 呢度都有好多人有, 我都有一支, 光圈收到f4之後明顯sharp d. 不過色水有小小偏黃, 色調較暖, 不過如果只是一般影小朋友, 呢個價錢, 你搵唔倒第二支好過佢.

Range 來計, 你用350D, 28-75mm 在室外影就好好, 但如果在室內, 就好多時都唔夠wide. 所以如果你只打算買一支, A16會更適合, range 是17-50mm/f2.8. Sharpness 及口碑一d都唔差過A09, 而且價錢幾乎一樣. 在萬成A09賣$2850, A16賣$2780.

咁arm嘅, 我都諗緊買支a09 or a16呀! arm arm去左萬成睇過, 不過好彩冇帶機出去咋, 否則又出事! :lol: 萬成個叔叔都recommend我買a16! 但我買左支50mm f1.4冇奈, 有d想買2手玩下! 邊樹可以搵到呀?

子爵府

好媽媽勳章

pakyu0429 寫道:
但我買左支50mm f1.4冇奈, 有d想買2手玩下! 邊樹可以搵到呀?
我個小小白賣手都有枝a16, 佢開2千8都有人買.
你而家買2手分分中貴過一枝全新

子爵府

好媽媽勳章

我覺得..係350d 黎講, a09比唔上50/1.8.
可能係我果枝既問題(我已送左佢入廠tune), 室內失焦同noise都比50/1.8較嚴重

子爵府

二手? Canon mount 我就無留意, 不過Nikon mount 就真係好難搵, 過左聖誕或者會易d. 都唔好咁講, 聖誕后跟住又出雙糧, 應該又無左一批, 農曆年是外遊旺季, 又俾人掃一批, 可能要等到農曆年後; 都唔好咁講, 農曆年后又有新機出, 又掃一批................

可能等到頸都長都未有貨.

我支35/2在萬成留了兩個月名都未有貨, 上星期在永成落左訂, 實行兩條龍一齊排.

男爵府

KnN 寫道:
[quote]
pakyu0429 寫道:
但我買左支50mm f1.4冇奈, 有d想買2手玩下! 邊樹可以搵到呀?
我個小小白賣手都有枝a16, 佢開2千8都有人買.
你而家買2手分分中貴過一枝全新 [/quote]

mug有人咁"豬"唔去問下價至買嘅!

子爵府

mug有人咁"豬"唔去問下價至買嘅!

買的很多都是有經驗的, 有需要用, 但又周圍都買唔倒, 明知貴都要買.

樓下日日有傘賣$29你唔會買, 去到迪士尼, 落大雨, 有人賣$50都大把人搶.

子爵府

KnN 寫道:
我覺得..係350d 黎講, a09比唔上50/1.8.
可能係我果枝既問題(我已送左佢入廠tune), 室內失焦同noise都比50/1.8較嚴重

KnN 兄, 50/1.8係定焦鏡, A09係比唔上佢故wor.

Noise 同支鏡有直接關系故咩?

男爵府

查實我有支50 f1.4, 最主要同阿囡影寫真, 如果買支a16, 唔咪有d多餘? 其實分別在於有冇得zoom咋bor, 可能出黎嘅效果+上我d技術, 都係差唔多??

首頁
12345...18

尾頁

跳至