爸爸專區

跳至

首頁
56789...10

尾頁

大宅

Re: 單車, 那裡買平??

你架係軟架車. 有後避震就係叫軟架.冇就叫硬架.

next比較重身.應該係iron車.
我架Giant, 佢話係液態成形鋁合金. 硬o的o瓜!?

男爵府

哦~原來咁分!
咁個老細9成滾我啦, 佢同我講話係鋁合金車架 :evil:

大宅

冇所謂啦... 踩架車多o的o米低番晒law!

別墅

giant 好貴個bor,, 不過

大宅

Giant 硬架車千幾銀起,.. Taiwan車.. 係歐美都算係有少少名, 但比起歐美車(如Trek, Cannondale...etc), 平2-3千.. 所以香港都好多人玩..

雖然一般入門車(even Trek) 真係唔係話輕過一般車好多(輕@3-4磅?), 不過優勝在用好o的既parts (24-27波, brake, wheels..etc), 順暢 & 堅固度好o的..
去遠o的, 上落o下斜路, 入o下山..就領會到個分別.. 最緊要都係安全o的..

別墅

Giant

你部NRS 如果係入門既都至少 4千幾 5 千元, 我都想買呀, 不過比老虎那知道個價後, 完全放棄E 個想法.

係喎,, 早前睇新聞話D 差人會捉緊D 踩單車人bor, 講真,,踩單車, 唔多唔少都會踩少少行人路啦,, 比人捉到扣3分. 唉.

好時parts, 係呀,, 我覺得個轉波制 (唔識點講) 按一下轉一個波好正呀....

大宅

如果budget approve唔到, 玩硬架車law. Merida 300D. @2k. 慢慢再upgrade o的parts.

轉波制 (唔識點講) 按一下轉一個波-----推勃波手.
重有o的係"連體嬰", brake制橫拉就係brake, brake制上下就轉波.. 好玩 !

"新聞話D 差人會捉緊D 踩單車人bor"
都有人講過.. 可能都係睇地區....

男爵府

我聽完早輪段新聞之後都盡量唔踩行人路啦, 都離哂譜既, 有車牌就要扣3分, 真係唔公平, 佢不如捉埋行人亂過馬路有車牌一樣要扣分丫?! 政府想抄多d牌增加庫房收入o者, 估唔到會搵踩單車人士黎開刀!

大宅

我覺得最危險既”單車友”, 就係送外賣果o的.. 反向行車,衝燈, 上落行人路, 亂咁行, 我都比佢地撞過一野..

男爵府

乜咁唔好彩! 係踩緊單車撞定行緊俾佢撞架?

大宅

我過緊馬路, 綠公仔, 又明明睇完左面冇車... 掂知架外賣單車係馬路逆跑... 係右面撞埋來...

男爵府

呢d就真係應該罪佢錢扣佢分啦

大宅

所以差佬要抄單車, 請先去旺角, 中環, 銅鑼灣一帶!!!

男爵府

dom 兄, 呢部同你部同一牌子, 好似都幾正咁喎!!

大宅

Downhill 車!!! 落山就正啦.. 平時踩就練力好!

不過downhill 只用v-brake... 家o下應該比較少見...

男爵府

原來有分上落山, 咁我部唔知係咪都係downhill車, 頭叉係downhill !

估唔到支頭燈咁快壞, 唔知點解佢會冇開都係度扯電, 尋晚踩時支頭燈唔著, 以為冇電, 番到屋企換左電, 跟住都冇著過, 幾個鐘後睇下, 好暗, 已經冇左好多電, 再過幾個鐘再睇, 已經冇哂電了, 真化學 :evil: :evil:

大宅

Netx 個款就係似係xc.. (crosscountry -xc ->freeride-fr -> downhill-dh). 以車架角度 & fork/shock行程來計.

不過盡量唔好踩佢入山.... 你都唔想架車有事, 你老婆都唔想老公有事...

男爵府

哦~原來仲有咁多分類,

我唔會踩入山架, 做咩要踩入山, 玩越野障外?

大宅

入山 - 行山路, 崎嶇不平, 上上落落.. 考技術 同 路線選擇.. 又真係幾好玩架 !!!

男爵府

哦~原來玩呢d, 在電視都睇過, 我就冇乜興趣啦, 而且我部cheap野dun得兩dun散都似!

首頁
56789...10

尾頁

跳至