興趣嗜好

跳至

首頁
45678...13

尾頁

男爵府

好媽媽勳章

Re: Canon 350D 用户,請入嚟分享吓好嗎?

我買左啦, 係永s買喎, 因為問左萬 s 都係同一價錢

一樣都係包左 1G 咭, 1 舊電, cheap cheap 相袋同埋 cheap cheap 腳架, 送左塊保護貼 (仲要懶豪咁 )
跟住咪部 printer 囉 (拎到我 cc 下 :-| )

頭先試影左 d .... 真係..... 有排學

男爵府

好媽媽勳章

尋晚同今朝都試左影, 用 50mm/f1.8 黎試.

可唔可以教下我點樣 set 會靚 d ?? 尤其係夜晚係室內, 我
屋企 d 燈光又偏黃, 點至可以影得靚 d ??

尋晚試機

今朝試機

複式洋房

晚上 = 如用jpeg影, 先調好現場白平衡, 先在現場, 用張白紙或白色平面, 影一張全畫面. 再在menu內set手動白平衡, 部機會問你用邊張相做白平衡, 你選反影白紙o個張就ok.
如影raw, 可以用dpp慢慢執. (刨熟說明書未, 因350d有d我都忘了)

同埋可用av mode, 調2.2光圈, (因你支鏡1.8起步), 看看部機在室內比幾多快門你. 如在安全快門下都不防用2.2

已刪除用户

大宅

買咗部機咁耐就落咁耐雨 想出去影吓室外都唔得! :tongue:

大宅

又有嘢要問

我下個月去旅行會去睇冰川&上雪山,以前試過影雪地相,發覺 d 相好光吓,有 d "撐"眼嘅感覺 用呢部機應該點影先靚呢?

大宅

sydneydaddy 寫道:
晚上 = 如用jpeg影, 先調好現場白平衡, 先在現場, 用張白紙或白色平面, 影一張全畫面. 再在menu內set手動白平衡, 部機會問你用邊張相做白平衡, 你選反影白紙o個張就ok.

sydneydaddy,

咁是否每個5同場合都要影一張白紙 or 可以一張 for 幾個場?

大宅

淨係響屋企試機,前晚先 load 返 d 相去部腦睇,雖然好多地方都有待改善,但 d 相真係靚過傻瓜好多,好 sharp,個人好出! 我 fd 話:我都同你講咗,用過dslr 一定返 5到轉頭!

複式洋房

梗係個個場都唔同la, 色溫唔同ma.
有d用光管, 有d用燈膽, 有d又...............

複式洋房

影雪景要加半至一級ev, d雪會白d...........
以前試過影雪地相,發覺 d 相好光吓..........
你而家可以用+-ev值來保反雪既反射手, 同埋善用暴光設定值, eg. 權衡式暴光, 局部暴光等等...

男爵府

好媽媽勳章

tiktikbb,
係呀, 用左 flash, 如果唔想用 flash, 要點 set 呢 ??

男爵府

好媽媽勳章

sydneydaddy
sorry 呀.... 點為之安全快門 ??

唔好意思, 我真係啱啱至學, 乜鬼都唔識

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

jmum & all,
唔好意思,我係 nikon 用戶,路過有野想交流下:
我都覺得雪上影相好難~~~
但我唔知係咪因爲 nikon 同 canon 既 behaviour 好唔同,我上次去滑雪影d相係黑媽媽,而非光撐撐~~

朝早8 點零上到山頂時,都仲可以影到d 靚相(人又清,雪又白,天又藍),到11 點零,光到唔帶墨超掙唔開眼時,d 相就黑媽媽啦!
睇下,明明當時係光到掙唔開眼,仲要個人係向光架!

最慘仲係周圍太光,又要帶住副墨超,根本連 LCD 出番來將相都睇唔到,都唔知自己影左d乜!仲要跟住果幾日都落雨,無仇報!

後來睇書好似話係因爲環境太光,影響左個測光,所以咁黑wor
最好帶張灰 card 去做測光 wor.... 詳細我都唔係好知,有無人補充/更正下?

jmum, 希望你預備好d,去到影倒多d靚相番黎!

洋房

用張白紙或白色平面, 影一張全畫面.
想問一下為何我用350d 不能夠影到一張全白畫面?當我試影白紙的時候, 相機無法對焦, 實左令我覺得很奇怪.
我用的方法是否正確?

洋房

merlot 寫道:
想問一下為何我用350d 不能夠影到一張全白畫面?當我試影白紙的時候, 相機無法對焦, 實左令我覺得很奇怪.
我用的方法是否正確?

大黑或大白的環境用AF係比較難對焦,
因為對比唔較大,相機唔知正確既image位置,
呢個時候最好用MF。

洋房

googoo,

好耐無見﹗
其實乜野牌子都一樣,o係雪地測光好多時要Ev+1,先可以有正常曝光。
除非用點測,如果唔係可以留意下histogram,
就可以知道幅相曝光大概既情況,再自行調整。

jmum,

開始好天喇﹗期待你既大作。

大宅

梗係個個場都唔同la, 色溫唔同ma.
有d用光管, 有d用燈膽, 有d又...............

咁咪成日都要袋住張白紙

複式洋房

merlot 寫道:
[quote]
用張白紙或白色平面, 影一張全畫面.
我用的方法是否正確? [/quote]

拍去mf用手動對焦. 因在一平面及無主體, 鏡頭好易迷焦.

sorry, gingindaddy已答左..........因看不到

複式洋房

又唔駛, 搵個當時白色地方影, 如地面, 牆身, 個女條尿片.
如找不到, 用raw, 返去執反正

大宅

影雪景要加半至一級ev, d雪會白d...........
以前試過影雪地相,發覺 d 相好光吓..........
你而家可以用+-ev值來保反雪既反射手, 同埋善用暴光設定值, eg. 權衡式暴光, 局部暴光等等...

請問ev是否exposure level?

首頁
45678...13

尾頁

跳至